Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Flora Wiedijk

‘Aan een rebellenleider kun je niet direct eisen stellen’

Flora Wiedijk solliciteerde vlak voor haar afstuderen naar een stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en werd aangenomen op de directie Westelijk Halfrond, afdeling Latijns-Amerika en Caribisch gebied. Dat beviel zo, dat ze ook aan het BZ-klasje, de opleiding voor startende beleidsmedewerkers bij BZ deelnam. Sinds juni 2016 werkt zij bij de Directie Consulaire Zaken en Visumbeleid (DCV) onder andere aan het visumbeleid voor de Caribische landen van het Koninkrijk.


Intensief

‘De opleiding is supertof om te doen. Je leert in 3 maanden alle beleidsterreinen van Buitenlandse Zaken kennen. Er wordt veel van je gevraagd. Dagelijks ben je intensief bezig met werkopdrachten, simulaties en het ontwikkelen van je vaardigheden. Echt fantastisch. Je oefent met zaken waar je de rest van je carrière profijt van hebt. Bijvoorbeeld een moeilijk gesprek voeren met een rebellenleider. Je kunt het gesprek niet aangaan door meteen eisen te stellen, je leert luisteren en hoe je je eigen standpunt het beste kunt overbrengen.

Visumbeleid

Na de opleiding ben ik begonnen bij de directie Consulaire Zaken en Visumbeleid, op de afdeling Vreemdelingen- en Visumzaken. Het is een hechte directie, je kunt met vragen direct bij collega’s en je leidinggevende terecht. Hier houd ik mij, in samenwerking met de Caribische landen van het Koninkrijk, bezig met het visumbeleid voor de Caribische landen dat de toegang tot die landen regelt.

Maar ook met het visumcomponent van het Shelter City-programma, dat een van de speerpunten van het Nederlands buitenlands beleid raakt: de mensenrechten. Het is een programma voor mensenrechtenverdedigers die in het buitenland actief zijn. Als het vuur te heet wordt onder hun voeten, kunnen ze 3 maanden naar Nederland uitwijken om even op adem te komen.

Direct aan de slag

Ik was net 2 dagen aan het werk toen ik aan de gang kon met een spoedklus. De minister van Buitenlandse Zaken werd onverwachts naar de Tweede Kamer geroepen voor een plenair debat over de Rijksvisumwet. Ik kon meteen aan de slag met de voorbereidingen voor dit debat om ervoor te zorgen dat het dossier op tijd bij de minister lag. Op donderdag kregen we hier bericht van en de dinsdag daarop moest alles in orde zijn. Ik ben erg actiegericht, dus van mij mogen er nog veel van zulke korte termijnacties volgen de komende 7 jaar. Ik vind het ontzettend gaaf dat ik kan bijdragen aan de behartiging van het Nederlands belang op het wereldtoneel.’


Vragen aan het BZ-klasje

Stel je vraag aan het BZ-klasje

Stel je vraag aan het BZ-klasje

Deniz Horzum, Flora Wiedijk, Bruno van den Toorn, Mirte Ruesen, Steven Sutton en Veerle Vastwijk zijn in april 2016 begonnen met de opleiding voor startende beleidsmedewerkers bij Buitenlandse Zaken. Zij delen hun ervaringen met het BZ-klasje. Bekijk hier het resultaat van de vraag- en antwoordsessie met hen op onze Facebookpagina.

Stel je vraag aan het BZ-klasje

Blogs van Buitenlandse Zaken

Blogs van Buitenlandse Zaken

Blogs van Buitenlandse Zaken

Een aantal deelnemers aan de opleiding voor startende beleidsmedewerkers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt over hun ervaringen met het BZ-klasje, buitenlandse delegaties, spoedklussen en de dagelijkse realiteit van hun werk bij BZ.

Blogs van Buitenlandse Zaken
Flora Wiedijk

Flora Wiedijk

  • Beleidsmedewerker
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Haalde haar bachelor en master internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Liep stage in Barcelona bij het NBSO (Netherlands Business Support Office) waar ze zich voornamelijk bezighield met ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven dat buiten de Nederlandse grenzen wil ondernemen.
  • Maakte tijdens haar stage bij NBSO kennis met de uitvoerende kant van de Rijksoverheid, wat haar interesse wekte in de beleidskant.
  • Forenst dagelijks met de trein van Rotterdam naar Den Haag.