Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Koen Sandbrink

‘Het jaarlijkse trendrapport is het belangrijkste product van het NCSC’

Koen Sandbrink is adviseur bij de afdeling Expertise en Advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Hij hield zich bezig met de coördinatie en eindredactie van het derde Cybersecuritybeeld Nederland, dat inzicht geeft in de grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven.


Werken op het tactische niveau van beveiliging

‘Als adviseur bij het NCSC schrijf ik mee aan onze kennisproducten, zoals publicaties, factsheets, whitepapers en trendrapporten. Ook geef ik presentaties en adviezen aan bedrijven en overheden. Ik vind het heel interessant om te werken op het tactische niveau van beveiliging. In mijn eerste baan was ik vooral uitvoerend met beveiliging bezig en voerde ik vaak korte projecten van 2 weken uit. In de functie die ik nu heb, kan ik mijn kennis toepassen op problemen van specifieke organisaties.

Dreigingen en kwetsbaarheden in samenleving

Mijn grootste project van het afgelopen jaar is het jaarlijkse trendrapport van het NCSC, het Cybersecuritybeeld Nederland. Dit rapport geeft inzicht in de belangrijkste dreigingen op het gebied van cybersecurity en de grootste kwetsbaarheden in onze digitale samenleving.

We werken hiervoor samen met publieke en private partners, zoals het ministerie van Defensie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de politie, Microsoft en antivirusbedrijven. Het is een belangrijk product voor het NCSC, dat ook officieel aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Ik deed zelf de eindredactie van het rapport en coördineerde een deel van het proces.

Gezaghebbende rol

Onze afdeling is niet zo groot, er werken nu 14 mensen. De sfeer is gezellig en informeel. We hebben alle kennisgebieden onder elkaar verdeeld, waardoor we elkaar goed aanvullen. Dat is een fijne manier van werken. Wat ik verder zo bijzonder vind aan werken bij het NCSC, is dat het een unieke positie heeft in Nederland. We hebben een centrale functie en een gezaghebbende rol op het gebied van cybersecurity. Hierdoor kan ik echt bijdragen aan de veiligheid van heel Nederland.’


Koen Sandbrink

Koen Sandbrink

  • Adviseur cybersecurity
  • Ministerie van Veiligheid en Justitie
  • Studeerde technische informatica aan hogeschool Inholland in Alkmaar.
  • Werkte 4 jaar als beveiligingsonderzoeker bij ITsec in Haarlem, maakte een uitstapje van 1 jaar naar de NS en werkt sinds begin 2013 op de afdeling Expertise en Advies van het NCSC.
  • Koen is een echte taalliefhebber en heeft thuis een grote verzameling woordenboeken in zijn kast staan.

Achter de schermen bij de cybertop GCCS 2015

Merijn Boot zit achter zijn laptop

Op 16 en 17 april vond in Den Haag de mondiale cybertop GCCS 2015 plaats. 4 ministeries – en 2 bloggers – werkten hard om de bijeenkomst tot een succes te maken.

>Lees meer over Achter de schermen bij de cybertop GCCS 2015.