Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Yara van der Laan

‘Hier kan ik mijn IT-kennis delen met heel Nederland’

Yara van der Laan werkt als IT-audit trainee bij het ministerie van Financiën. Sinds september 2012 volgt ze als audit trainee een post doctorale opleiding in IT-audit. Op dit moment werkt Yara voor de Algemene Rekenkamer waar ze onderzoek doet naar het stelsel van basisregistraties, waaronder het handels- en voertuigenregister vallen.


De perfecte combinatie: mens en techniek

‘Op de middelbare school had ik een beta-pakket, dus ik was sowieso geïnteresseerd in een beta-studie. Aan de andere kant vond ik ook het menselijke aspect van bijvoorbeeld een studie als psychologie interessant. Het is uiteindelijk kunstmatige intelligentie geworden. Hierin kwamen al mijn interesses samen. Als IT-audit trainee heb ik die luxe ook weer. Ik heb te maken met ingewikkelde, technische systemen en moet tegelijkertijd uitzoeken of deze systemen ook werkbaar zijn voor mensen.

Werken op diverse niveaus

Mijn studie was zeer divers. Ik had vakken als informatica en wiskunde, maar volgde ook psychologie en filosofie. Al die vakken komen in mijn huidige baan goed van pas. Ik werk bijvoorbeeld veel in projectgroepen en teams. Je moet goed met mensen kunnen samenwerken en snel snappen hoe de verhoudingen liggen. Het ene moment zit ik in een dynamisch project dat puur gericht is op IT-uitvoer en het andere moment doe ik onderzoek naar IT op een hoog bestuurlijk niveau.

Ik wilde niet de hele dag achter mijn bureau zitten en me met systemen bezig houden. Nu heb ik echt contact met mensen.

Afspraken nakomen

Mij wordt weleens gevraagd waarom ik bij de Rijksoverheid werk en niet in het bedrijfsleven omdat je daar meer zou verdienen. Geld is voor mij überhaupt niet zaligmakend. Ik wil mijn opgedane kennis gebruiken om bij te dragen aan een groter doel. Bij iedere stap die ik zet en bij elke klus die ik uitvoer, weet ik dat de belastingbetaler er baat bij moet hebben. Daardoor wordt het belang van een efficiënt systeem echt urgent. Maar ook het feit dat we onze afspraken nakomen. Bij de Algemene Rekenkamer waar ik nu werk kijken we of geld op de juiste manier wordt uitgegeven en of vastgesteld beleid op de afgesproken manier wordt uitgevoerd. Ik vind het mooi te zien dat ik onderdeel ben van die verantwoordelijkheid.’


Yara van der Laan

Yara van der Laan

  • IT-audit trainee bij de Auditdienst Rijk
  • Ministerie van Financiën
  • Studeerde kunstmatige intelligentie in Amsterdam. Is sinds september 2012 IT-audit trainee bij het ministerie van Financiën. Doet onderzoek naar het Stelsel van Basisregistraties, waaronder bijvoorbeeld de gemeentelijke basisadministratie, het handels- en voertuigenregister vallen.
  • Houdt van dansen, zowel modern als klassiek ballet en roeien. Bezoekt ook graag dansvoorstellingen.