Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Het Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek met vestigingen in Heerlen en Den Haag, produceert en publiceert onbetwiste, actuele, relevante en samenhangende statistische informatie voor beleid, wetenschap en praktijk.

Onbetwist

Onbetwist betekent voor ons dat er niet getwijfeld mag worden aan de uitkomsten. Het debat moet gaan over de consequenties van de cijfers en niet over de kwaliteit van de cijfers. Het CBS moet volstrekt onafhankelijk zijn in het samenstellen van de informatie en moet zich niet laten beïnvloeden door welke andere partij dan ook.

Actueel

De informatie moet actueel zijn, maandcijfers moeten beschikbaar zijn in de maand volgend over de maand waarover gerapporteerd wordt. Hetzelfde geldt voor kwartaal en jaarstatistieken.

Relevant

De informatie moet relevant zijn. Het CBS moet dus goed luisteren naar de gebruikers van de informatie en telkens afwegingen maken of er geen wijzigingen in het programma moet worden doorgevoerd.

Samenhangend

De informatie moet samenhangend zijn. Het CBS heeft toegevoegde waarde door samenhangende statistieken te maken. Het CBS neemt binnen de Nederlandse Overheid een unieke plaats in. Hoewel wij overwegend door de Overheid worden bekostigd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut.

Cijfers voor iedereen

De uitkomsten van de CBS statistieken zijn voor iedereen beschikbaar en geven inzicht in vrijwel alle sociaal economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Uitkomsten worden onder meer gepubliceerd op www.cbs.nl

In het nieuws

In de pers verschijnen bijna dagelijks berichten die gebaseerd zijn op statistisch onderzoek. Artikelen over de werkgelegenheid, de inflatie en de groei van de Nederlandse economie zijn niet volledig zonder de cijfers van het CBS.

Onderdeel van Europa

Het CBS maakt deel uit van een internationaal, vooral Europees, statistisch netwerk. Binnen de Europese Unie levert het CBS de officiële gegevens over Nederland. Binnen Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, werken we actief mee aan de ontwikkeling van methoden en technieken.

Stages

Ben je op zoek naar een stageopdracht of afstudeeropdracht waarmee je echt de diepte in kunt? En heb je affiniteit met statistische processen? Een overzicht van de aangeboden stages vind
je op www.werkenbijhetcbs.nl Staat jouw stage er niet bij? Contact opnemen met onze
stagecoördinator kan natuurlijk ook.

Werken bij het CBS

Het CBS kan niet los worden gezien van de Overheid maar door onze bijzondere positie heerst er in de vestigingen in Heerlen en Den Haag een speciale werksfeer.
Onze kring van ruim 2000 medewerkers is buitengewoon gemêleerd: veel nationaliteiten, een zeer diverse achtergrond als het gaat om studierichtingen en loopbaanstappen. Wat onze medewerkers ook belangrijk vinden is dat ons land wordt bestuurd op basis van goede argumenten, argumenten waarvoor het CBS de informatie levert.
Daardoor is het misschien wel the best of many worlds: werken bij het CBS is een aangename mix van werken bij de Overheid, ruimte voor een vrij denkklimaat maar ook van de dynamiek van de maatschappij die we op de voet volgen.
Kijk voor meer informatie en/of onze vacatures op www.werkenbijhetcbs.nl