Wij controleren waren, geen mensen

Louis de Vries

Louis de Vries

Douanemedewerker - Douane

Louis de Vries werkt bij Douane Schiphol, onderdeel van de Belastingdienst. Hij zorgt onder meer dat er geen verboden namaak- en cultuurgoederen worden ingevoerd. Tussen 6 en 9 uur ’s ochtends is het ‘knallen’. Dan komen de risicovluchten uit onder andere Azië binnen en heeft Louis zijn handen vol.

Controle, geen opsporing

‘Ik controleer ingevoerde waren, geen mensen. De Douane is een controle-instantie, geen opsporingsorganisatie. Wij noemen ons weleens gekscherend de ‘goederen-politie’. Bij de Douane heeft iedereen zijn specialisme. Ik word erbij geroepen als het gaat om de handhaving van de Flora- en Faunawetgeving. En voor de invoering van namaakgoederen en cultuurgoederen. Andere collega’s zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in dure horloges, violen of paleontologie. Je kan het zo gek niet verzinnen of mensen proberen het in te voeren.

Apotheker

Vanuit Azië worden bijvoorbeeld veel medicijnen ingevoerd. Mijn taak is om te controleren of de geneesmiddelen rechtmatig ingevoerd worden en of de aantallen binnen de wettelijke norm vallen. Ik voel me soms net een apotheker. Mijn collega’s en ik doen dit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Aapjes in mandarijnen-netjes

Levende dieren vallen onder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een collega van Louis: ‘Een triest voorbeeld waren de kleine aapjes. Ik vond in twee koffers 26 kleine aapjes in mandarijnen-netjes. 24 waren er al dood. Dan schakel ik de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in. Zij nemen het van ons over en starten een aanvullend opsporingsonderzoek.’

Uit de rij

Louis : ‘Eigenlijk heb ik nooit problemen met passagiers. Als je iemand uit de rij haalt doe je dat ook vanuit een onderbuikgevoel. Dat gevoel ontwikkelt zich met de jaren. Niemand vindt het leuk om eruit gepikt te worden. Het is daarom belangrijk dat je iedereen met respect benadert. Het is de ‘toon die de muziek zet’. Ook dat leer je met de jaren. Natuurlijk hebben we naast ons onderbuikgevoel nog andere bronnen. We controleren informatiegestuurd. Informatie uit onze eigen bronnen en van zusterorganisaties zoals de politie en collega’s in het buitenland. Openbare bronnen als internet en de krant bepalen mede ons handelen.

Kennis delen

Naast het controlewerk doe ik ook ander werk. Ik geef les , maak lespakketten en ben vraagbaak voor collega’s die in de aankomsthal werken. Dat is het leuke van werken bij de Douane. Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo heb ik als vraagbaak Cultureel Erfgoed een extra opleiding gevolgd bij het Kenniscentrum van de Belastingdienst. Deze opleiding wordt onder andere verzorgd door de Erfgoedinspectie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Douane-app

De drukste dagen zijn de vakanties. De ‘Douane- app’ die de Belastingdienst ontwikkelde maakt ons werk wel makkelijker. Mensen kunnen nu ter plekke even checken wat ze belastingvrij mogen invoeren. Ook wat verboden is en hoeveel belasting ze moeten betalen. Naast de app doen we aan voorlichting op Schiphol zelf. Ik sta dan achter een standje met in beslag genomen goederen. Passagiers vinden deze voorlichting reuze interessant . En ik kan mijn verhaal over de Douane kwijt.

Crimineel brein

Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Het is dynamisch en afwisselend. Om mijn werk te kunnen doen heb je een diploma op vmbo3 niveau nodig. Uiteraard is het belangrijk dat je over goede omgangsvormen beschikt, respect toont voor andere culturen, integer en zakelijk bent. Het is handig als je een ochtendmens bent en wilt blijven leren. Een beetje ‘crimineel brein’ helpt ook. Beschik je over deze eigenschappen en heb je het juiste opleidingsniveau? Dan heb je een wereldbaan bij de Douane. Ik ga elke dag ook weer fluitend naar huis.‘

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon