Blog: Ingezet om apps voor justitiële inrichtingen te ontwikkelen

‘Ik ben full stack software developer bij het Rijks ICT Gilde (RIG). Het RIG zet tech consultants op projectbasis in op IT-trajecten binnen de hele Rijksoverheid. Zo ben ik op dit moment aan het werk bij het Shared Service Center ICT Dienst Justitiële Inrichtingen (SSC-I DJI) als lead frontend developer. Dat houdt in dat ik een aansturende rol heb binnen het ontwikkelteam, adviseer over de structuur van de code, en ook zorgdraag voor een goede samenwerking binnen het team.

Communicatie

Daarnaast ontwikkel ik zelf ook volle bak mee, dat is een belangrijk onderdeel van mijn werk en natuurlijk ook een van de leukste dingen. Ik vind het gaaf om met een team uitdagingen aan te gaan en ervoor te zorgen dat we continu vooruitgang zien. Communicatie is daarin essentieel, net als discipline. Dit heb ik vaak mis zien gaan binnen teams. Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn: door alles wat we doen goed bij te houden en ook kleinere stappen in het proces zichtbaar te maken, houd je de energie hoog en haal je meer uit jezelf en uit elkaar.

Gevangenis-IT

DJI staat voor Dienst Justitiële Inrichtingen, dus een deel van ons werk is gericht op digitale middelen voor het werken en verblijven in Nederlandse inrichtingen. Dat geeft wel een bijzonder tintje aan dit werk, vind ik. Een voorbeeld van een project waar ik aan bij heb gedragen is het Digitaal Planbord. Medewerkers van DJI willen binnen hun locatie precies weten waar iedereen op welk moment is, en bijvoorbeeld ook welke spullen er zijn uitgeleend aan wie. Daar gebruikten ze altijd ouderwetse whiteboards voor, wat steeds meer als onpraktisch en inefficiënt werd ervaren. Daarom zijn wij aan de slag gegaan met een digitale oplossing. In eerste instantie voor één specifieke jeugdinrichting, maar we hebben het dusdanig gebouwd dat het ook makkelijk toe te passen is binnen meerdere locaties.

Binnen de hele Rijksoverheid ben ik inzetbaar om software te ontwikkelen

Make IT-app

Een ander voorbeeld is de Make IT-app. In veel justitiële inrichtingen zijn werkplaatsen aanwezig waar gevangenen dingen maken, bijvoorbeeld meubels. Met de app kunnen ze eenvoudig bouwtekeningen ophalen, productcontroles doen en werkinstructies inzien. Dit gebeurt via een centrale tablet van een voorman. De Make IT-app is nog niet in gebruik, maar dat gebeurt hopelijk snel.

Werkplekken reserveren

En toen kwam corona. In ons geval betekende dat ook thuiswerken, maar ook een bijzondere nieuwe opdracht. In de eerste weken dat iedereen thuis moest werken, was er nog veel onduidelijkheid over de heropening van de kantoren, feitelijk is dat nog steeds zo. Maar wij wilden wél graag voorbereid zijn voor het moment dat het weer kan. Daarom zijn we in april met hoge prioriteit aan de slag gegaan met een werkplekreserverings-app. Het idee is simpel: op iedere verdieping van het gebouw is een X-aantal aangewezen werkplekken beschikbaar die je kunt reserveren met je werkaccount. Het aantal beschikbare plekken is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die er is en de afstand die je tussen collega’s kunt garanderen.

Ambitieus tijdslot

Men wilde half mei al een eerste pilot draaien, dus we hadden een ambitieus tijdslot. Toch hebben we het gehaald, wat ik erg bijzonder vind. Al na 10 dagen stond de hele stack, ofwel datastructuur, en hadden we een eerste versie gereed. Daarna hebben we razendsnel features toegevoegd en zijn we met demoën begonnen. De eerste reacties zijn positief. Wanneer er straks hopelijk weer wat rijkskantoren opengaan, kunnen we de app in de praktijk brengen en eventueel bij meerdere panden inzetten.’

Lees het hele verhaal van Rex op de website van het Rijks ICT Gilde.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon