De groeiende rol van data in de werktuigbouw

Profiel foto Rudolf van Rijkom

Rudolf van Rijkom

Technisch adviseur werktuigbouw & ICT - Rijksvastgoedbedrijf

Profielfoto Alexander Blaak

Alexander Blaak

Service level manager - Rijksvastgoedbedrijf

‘Hoe meer data je uit installaties verzamelt in het gebouwbeheersysteem, hoe meer analyses je erop kunt loslaten.’ Data wordt voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) steeds belangrijker. Zo ook in het werk van werktuigbouwkundige Rudolf van Rijkom. 'In elk pand willen we de gebouwinstallaties, zoals binnenklimaat- en liftinstallaties op de meest efficiënte en duurzame manier laten opereren. En omdat je hier met enorm gevarieerd vastgoed te maken hebt, is het een mooie uitdaging om telkens met een goed onderbouwd advies te komen.’ In deze video neemt Rudolf je mee op pad.

We zien de laatste jaren dat gebouwinstallaties steeds meer door een IT component ondersteund worden. Alle gebouwbeheersystemen en dergelijke zijn eigenlijk gewoon computers geworden. Ook liftinstallaties worden tegenwoordig gewoon door een computer aangestuurd en dan zien we dat er in de gebouwen meerdere databronnen aan het ontstaan zijn. Als je maar genoeg data hebt van meerdere jaren dan kun je preventief onderhoud gaan doen en op korte termijn kan je het gebruiken om instellingen te veranderen om bijvoorbeeld duurzaamheidsdoelstellingente behalen. Mijn naam is Rudolph van Rijkom. Ik ben technisch adviseur werktuigbouw en ICT bij het Rijksvastgoedbedrijf. Ik hou me bezig met projecten, dat kan zowel renovatie of nieuwbouw zijn. Daarnaast ben ik ook betrokken bij meerdere onderhoudscontracten van het RVB. Ik ga straks met mijn collega naar de Turfmarkt 147 dat is een Rijkskantoor in het centrum. Daar hebben wij de opdracht gegeven aan de onderhoudspartij om filters te vervangen en dan door een wat duurzamere kwaliteit. Die filters hebben als bijkomend voordeel dat ze fijnstof beter tegenhouden. Vervolgens gaan we ook in het komende halfjaar meten wat de verschillen zijn ten opzichte van de oude filters. We zijn hier in de centrale technische ruimte van het gebouw die bestrijkt het hele oppervlakte. En hier staan alle luchtbalans kasten, gekoeld waterpompen, die dan voor koude, warmte en ventilatie zorgen in het gebouw. Ik kom hier samen met mijn collega Alexander en we zijn hier omdat er een filterwisseling heeft plaatsgevonden. We gaan kijken wat het resultaat is op het GBS. Door mijn werkpakket kan ik heel goed ervaringen uit het beheer meenemen in de projecten zodat er gezorgd kan worden dat de dingen die in het verleden verkeerd zijn gegaan of beter hadden gekund, nu direct meegepakt wordt bij het nieuwe ontwerp. Wat mij aanspreekt bij het Rijksvastgoedbedrijf is de grote en diverse portefeuille die we hebben en de vele verschillende projecten. Als commerciële partij krijg je vaak gewoon een opdracht en binnen die opdracht moet je je werk uitvoeren. Hier zijn wij eigenlijk degenen die die opdracht verzinnen. Sinds ik bij het Rijksvastgoedbedrijf werk, heb ik al twee Master opleidingen één HBO opleiding gedaan. Dus er zijn veel mogelijkheden. We zijn hier bij SSC ICT. Zij hebben zelf een aantal sensoren geplaatst op een verdieping. De data daaruit halen zij binnen in een platform. Het is de bedoeling dat er straks een router op het gebouwbeheersysteem komt en dat die data hier op het platform er bijgeplaatst wordt. Wij zijn eigenaar van het gebouwbeheersysteem dus wij moeten sowieso toestemming geven om dit te doen. Maar wij moeten ook uitleggen wat de data inhoudt en welke data je precies nodig hebt om hier iets uit te kunnen leren. Zeker in dat onderhoud is het heel belangrijk dat je met bestaande middelen met kleine aanpassingen, toch duurzame dingen kunt doen.

Het RVB iets voor jou?

Spreekt het werk van Rudolf je aan? Bekijk onze vacatures via de blauwe knop. Staat er nu geen passende voor je tussen, maar heb je wel de ervaring in de techniek én ben je benieuwd naar het RVB? Stuur dan je cv of LinkedIn-profiel naar: werkenbijRVB@rijksoverheid.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon