Werken als dierenarts bij de NVWA

Giulia Granci studeerde diergeneeskunde in Pisa. In haar geboorteland Italië werkte ze een tijdje in een gezelschapsdierenpraktijk en later voor groothandel Makro waar ze als inspecteur de gezondheid en kwaliteit van vis en visproducten beoordeelde. Tegelijkertijd volgde ze een studie aquacultuur en visserij. Maar Giulia had al snel door dat ze zich verder wilde ontwikkelen en werkervaring wilde opdoen buiten Italië. In september 2019 kwam ze vanuit haar geboorteland Italië naar Nederland om hier als EU-dierenarts te werken voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Pittig begin

'Via een collega-dierenarts, die ook Italiaans is en bij de eerste lichting brexit-dierenartsen van de NVWA hoort, leerde ik de organisatie kennen. Vanwege de naderende brexit leidde de NVWA ruim 80 buitenlandse dierenartsen op. Ik besloot de stap te zetten en te solliciteren. Met succes! Het begin was erg pittig, zeker omdat ik de Nederlandse taal niet machtig was. Ik volgde een intensieve taalcursus waarbij ik 18 weken lang, 5 dagen per week, 6 uur per dag, Nederlands leerde om op B2-niveau te komen. Vervolgens volgde ik een opleiding om me te specialiseren als inspecteur van rood vlees. En wat ook erg fijn was: daarnaast kon ik mijn studie aquacultuur en visserij aan de universiteit in Milaan blijven volgen. Voor deze opleiding ben ik onlangs cum laude geslaagd!

Toezichthoudend dierenarts Giulia

'Ik wilde mezelf verder ontwikkelen en werkervaring opdoen buiten Italië'

Toezien op dierenwelzijn

Als dierenarts zie ik bij een grote kalverslachterij toe op het welzijn van de runderen. Hier beoordeel ik zelfstandig of de kalveren transportwaardig zijn en volgens de regels worden gelost, of zij geschikt zijn voor de slacht en houd ik streng in de gaten of de dieren goede bedwelming en verdoving krijgen en zo min mogelijk pijn hebben. Zie ik dat er van de Europese regels en verordeningen wordt afgeweken? Dan schrijf ik een rapport. Ook beoordeel en declareer ik of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie. En ik geef certificeringen af voor bevroren vleesproducten.

Geen onnodig leed

Ik ben er altijd in geïnteresseerd geweest waar ons voedsel vandaan komt. Dit heeft denk ik ook wel met mijn Italiaanse roots te maken. Voedsel is heel belangrijk in mijn cultuur. Uit mijn werk haal ik veel voldoening, want aan de ene kant zorg ik ervoor dat dieren met respect worden behandeld en ze niet onnodig lijden. Aan de andere kant voorkom ik dat mensen ziek worden van het vlees dat in onze supermarkten te verkrijgen is.

‘De arbeidsvoorwaarden zij goed geregeld. En de NVWA biedt veel doorgroeimogelijkheden, een goed pensioen en bijscholing’

De juiste carrièrestap

Met deze baan ben ik erg tevreden. Ik ben de NVWA ook erg dankbaar voor deze kans. Hier zijn de arbeidsvoorwaarden goed geregeld. Ook biedt de NVWA veel doorgroeimogelijkheden, een goed pensioen en bijscholing. Ik zie hier dan ook zeker een toekomst voor me. Al is het alleen al om de fijne collega’s die mij in de coronaperiode, toen ik er helemaal alleen voor stond in een nieuw land, enorm hebben gesteund. Door hen voel ik me nooit alleen. Ik ben er erg trots op dat ik deze carrièrestap heb gezet. Dit jaar heb ik alles bereikt wat ik wilde bereiken: een staatsdiploma Nederlands op B2-niveau, een diploma voor mijn studie aquacultuur en visserij én een fijne baan. En er zijn nog tal van mogelijkheden om mezelf te blijven ontwikkelen!

Meer over de organisatie

Lees ook de verhalen van andere dierenartsen bij de NVWA

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon