Medewerkers van divers pluimage die zich gezien, gehoord, betrokken en veilig voelen. Die eenheid in verscheidenheid maakt ze niet alleen samen beter, maar zorgt ook voor een optimale verbinding met de maatschappij. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maken we dan ook werk van diversiteit en inclusie. Thema’s die Liza Zobdeh, hr-beleidsadviseur, aan het hart gaan.
Iedereen moet mee kunnen doen

Liza Zobdeh
HR-beleidsadviseur - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Kennis en expertise
Liza houdt zich dagelijks bezig met diversiteit en inclusie. Ze heeft er, naar eigen zeggen, veel mee. Heel veel zelfs. ‘Ik vind dat als je hieraan werkt, je wel kennis en expertise rondom deze thema’s moet hebben. Ik ben zelf half Iraans, mijn vader is een voormalig vluchteling. Van jongs af aan heb ik meegekregen hoe er naar vluchtelingen wordt gekeken. Niet alleen naar mijn vader, maar ook naar mij.
‘Helaas heb ik wel vaker discriminatie en uitsluiting meegemaakt’
Liza Zobdeh
Discriminatie en uitsluiting
Mijn Iraanse achternaam alleen al, was reden voor uitsluiting. Toen ik op zoek was naar een woning en mailde over een beschikbaar huis, was het al verhuurd. Mijn partner met een Nederlandse achternaam mailde daarna en mocht gelijk komen kijken. Ik heb helaas wel vaker discriminatie en uitsluiting meegemaakt.‘
LHBTIQ+
Liza is medeoprichter van het regenboognetwerk ‘VWS Pride’. ‘Ik ben zelf queer; de inclusie LHBTIQ+ vind ik belangrijk. Mensen vragen soms ‘Heb je een vriend?’ Nee. ‘Ben je single?’ Nee. Dan zijn ze helemaal in de war en bedenk ik me dat we dit toch anders moeten gaan aanpakken. In mijn werk kan ik dat gelijk doorvoeren, maar ook persoonlijk vind ik het belangrijk dat iedereen mag meedoen. Ongeacht wie je bent en wat je kunt.
Inclusie-ambassadeurs
Diversiteit en inclusie wordt rijksbreed omarmd en ook binnen VWS zetten mensen uit alle lagen van de organisatie zich er met hart en ziel voor in. ‘Deze ‘inclusie-ambassadeurs’ organiseren events en schrijven over hoe ze bijvoorbeeld Ramadan vieren of vertellen over hun arbeidsbijzonderheid. Daarnaast zetten we ook hun expertise als ervaringsdeskundige in. Ze vormen een klankbordgroep voor ons beleid en zetten zich dagelijks vrijwillig in voor dit thema. Wij delen die artikelen dan weer via ons intranet, LinkedIn en andere kanalen. De groep ambassadeurs groeit nog steeds. Ik leg de verbindingen en faciliteer ze, maar we bedenken samen manieren om het onder de aandacht te brengen. Diversiteit en inclusie is niet alleen een hr-thema, het is van ons allemaal.
Zichtbaarheid vergroten, emancipatie bevorderen
Om de zichtbaarheid te vergroten en de emancipatie te bevorderen, zijn onder andere netwerken opgericht, geven we masterclasses en trainingen zoals over onbewuste vooroordelen of inclusief werven en selecteren. Ook besteden we aandacht aan verschillende feestdagen, anders dan die we regulier in Nederland vieren. Zo organiseren we op 21 maart, de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, een Diversity Academy Lezing voor onze medewerkers. Onze secretaris-generaal, legt in de opening van die lezing de link met onze VWS-brede aanpak anti-discriminatie en gelijke kansen.
‘We willen vooruit. Liever vandaag dan morgen’
Liza Zobdeh
Bewustwording
Volgens Liza zet VWS flinke stappen. ‘De bewustwording groeit en de aanvragen voor workshops diversiteit en inclusie nemen enorm toe. Het is wetenschappelijk bewezen dat een divers team in een inclusieve werkomgeving veel voordelen oplevert. ‘Als een team een afspiegeling van de samenleving is, kan je het beleid ook veel beter op die samenleving afstemmen. Meer diversiteit zorgt voor meer creativiteit en innovatie. En dat zaken vanuit verschillende perspectieven worden bekeken.’ Dat tussen de oren krijgen, gaat de laatste 2 jaar steeds beter, ook door bewustwording in de samenleving. Denk aan #Metoo of Black Lives Matter.
Jezelf zijn
Wat ik altijd adviseer? Zorg eerst voor een inclusieve werkomgeving waarbij iedereen zich gezien, gehoord, betrokken en veilig voelt. Niet alleen de leidinggevende heeft daarin een rol. Ook het team én de persoon zelf hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen. Samen moeten we ervoor zorgen dat dat iedereen betrokken wordt en zichzelf kan zijn. Laat bijvoorbeeld ook de wat meer introverte mensen aan het woord komen.

Energie
Als hr-beleidsadviseur werk ik samen met fijne collega’s. Van de plaatsvervangend secretaris-generaal tot en met de inclusieambassadeurs en iedereen daartussen. Ik werk aan thema’s die me aan het hart gaan, en waarbij je ziet dat we vooruit gaan. Dat geeft me heel veel energie. En natuurlijk maak ík niet alleen het verschil bij VWS. Dat doen we samen. We weten namelijk allemaal wat we willen: verandering. We willen vooruit. Liever vandaag dan morgen.’