Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Business Intelligence bij de Belastingdienst

De Belastingdienst is altijd op zoek naar jonge, slimme ICT-specialisten. Enno Boersma is zo’n slimme ICT’er. Hij werkt als system-engineer bij het Centrum voor Infrastructuur en Exploitatie van de Belastingdienst. Daar installeert hij SAS, bouwt hij scripts en test deze zodat zijn collega’s big data optimaal kunnen analyseren. Ook zorgt hij dat de beveiliging van de data op orde is.

Wiskunde en ICT

‘Ik heb toegepaste wiskunde gestudeerd in Twente en was altijd al geïnteresseerd in ICT en programmeren. Hoe werken systemen en hoe zorg je ervoor dat die systemen zo logisch mogelijk gaan werken? Bij het centrum voor Infrastructuur en Exploitatie zorg ik dat mijn collega’s optimaal gebruik kunnen maken van essentiële software. Ik installeer SAS dat draait op onze systemen als Z/OS, AIX, Linux en Windows. Dat zijn systemen waar onder andere de VIA, de Vooraf Ingevulde Aangifte, gebruik van maakt. Wij zorgen zo dat de gegevens van iedere Nederlander die belastingaangifte moet doen direct zichtbaar zijn.

Scripts en testgevallen

Naast het installeren van systemen, bouwen we ook scripts en maken we testgevallen. Als de resultaten dan goed zijn, kunnen we direct zien of de systemen goed werken. We hebben per systeem specialisten en werken daarbinnen ook echt samen. Ik zie mijzelf nog niet direct als specialist. Ik vind voor nu de software gewoon erg mooi.

Impact van systemen

Mijn afdeling is een belangrijke schakel binnen de gehele informatieketen van de Belastingdienst. Beslissingen die in Den Haag of Brussel worden genomen, leiden tot specifieke ICT-toepassingen, die ik dan weer uitwerk. Dat zijn bijvoorbeeld apart ingerichte systemen om fraudegevallen te detecteren. Deze toepassingen, voor alle data van de Belastingdienst, moeten altijd goed functioneren. Stel je voor dat een van de portalen van de Douane niet goed meer werkt, dan heeft dat een enorme impact. Schepen in de haven kunnen dan niet worden gelost of kunnen juist niet uitvaren. De kosten die daarmee gemoeid zijn, zijn aanzienlijk.

Fraude aanpakken

Ik zorg ervoor dat ‘onregelmatigheden’ in het systeem worden opgemerkt. Als er sprake is van fraude in een bepaalde aanvraag of bij specifieke gegevens van iemand, dan kunnen mijn collega-ICT professionals die gegevens lezen en analyseren. De Bulgarenfraude is zo’n voorbeeld. Ik spoor dus geen fraudegevallen op, maar help indirect wel mee. Daarnaast spreek ik geregeld met leveranciers die de software maken. Als er nieuwe versies van de software zijn, moeten die weer op de juiste manier geprogrammeerd worden. Dat klinkt simpel, maar daar gaat soms maanden werk aan vooraf. Dat uitzoeken en logisch nadenken om ingewikkelde vraagstukken op te lossen, vind ik iedere dag weer leuk.

Selectiedag

Ik heb eigenlijk niet echt gesolliciteerd naar deze baan. Een kennis werkte bij de Belastingdienst en vertelde dat er een soort selectiedag werd gehouden. Het was een leuke dag waarbij een groep starters werd meegenomen in de wereld van mainframes, cloudservices en de organisatiestructuur van de Belastingdienst. In de middag waren er selectiegesprekken. Dat voelde een beetje als speeddaten, maar dan professioneel. Ik vond het een grappige manier van solliciteren omdat ik de druk van het solliciteren minder hoog vond. Ik heb me dan ook laten verrassen en dat viel positief uit, want ik werd aangenomen.

Blijven leren

Ik werk sinds februari 2014 bij de Belastingdienst. Tijdens mijn beginperiode kwam ik in een soort klasje met nieuwe ICT’ers terecht. We kregen een basisopleiding en gingen vervolgens bij verschillende afdelingen aan de slag. Dat continu blijven leren vind ik echt heel erg leuk. In deze tijd is het niet vanzelfsprekend dat je de kans krijgt om je te blijven ontwikkelen. Dat kan hier gelukkig wel.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon