Jonge fiscalisten groeien bij de Belastingdienst

Teun van Overbeek is een van de jonge, talentvolle fiscalisten bij de Belastingdienst. Teun vertelt waarom werken bij de Belastingdienst net zo interessant is als bij 1 van de big four. ‘Je krijgt hier meteen veel verantwoordelijkheid, grote projecten, en de kans om mee te werken aan het fiscaal beleid van Nederland’.

Studentenleven

‘Tijdens mijn studie fiscale economie aan de universiteit in Tilburg was ik al behoorlijk actief in de wereld van belastingen. Als voorzitter van de Tilburgse fiscalistenvereniging was ik onder andere verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en de financiële status van de vereniging. Ik had vanuit die rol ook te maken met advieskantoren en met de Belastingdienst. Ook als vrijwilliger van de fiscale rechtswinkel kwam ik regelmatig in contact met de Belastingdienst.

Grote belastingplichtigen

Na mij afstuderen begon ik als junior fiscalist bij Belastingen. Daar ging ik direct aan de slag met de behandeling van grote belastingplichtigen, denk aan internationale winkelketens en transportbedrijven. In mijn werk lag de focus op vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Als starter hield ik mij voornamelijk bezig met problematiek rondom de deelnemingsvrijstelling en de samenhang met de liquidatieverliesregeling en fiscale eenheden. Fiscale eenheden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Is er bijvoorbeeld voldaan aan de verplichtingen van het zeggenschapscriterium, als er tussen de moeder- en dochteronderneming aan een stichting aandelenkapitaal voldaan is? Dat soort vraagstukken loste ik op.

Grote ondernemingen

Als fiscalist bij de Belastingdienst heb je een andere rol dan de belastingadviseur. Als belastingadviseur kan je advies erop gericht zijn om bedrijven zo min mogelijk belasting te laten betalen. Als fiscalist bij de Belastingdienst zorg je dat burgers en bedrijven aan hun belastingplicht voldoen.

En alle aangiften volgens de regels verlopen. Onze fiscalisten hebben ieder een eigen specialisatie, zo richt ik mij op vennootschapsbelastingen van grote ondernemingen.

Brede scope

Je ontwikkelt bij de Belastingdienst een brede scope. Je leert anders kijken. Zo had ik een vraagstuk over aftrekbare kosten in de inkomstenbelasting. De belastingplichtige was als bestuurder betrokken bij een faillissement van een onderneming. Hij was aansprakelijk voor het tekort in de boedel en schikte met de curator. Ik onderzocht of de belastingplichtige dit bedrag in mindering kan brengen op het belastbaar inkomen? Op zo’n moment betrek ik er collega’s bij die gaan over loonheffing en invordering. Je kijkt immers naar meer zaken om te beoordelen of het aftrekbaar is. Je plaatst de problematiek in een groter geheel.

Persoonlijke ontwikkeling

De Belastingdienst biedt ruimte om te groeien als professional. Of je nu rasspecialist wilt worden of breder je organisatievaardigheden wilt ontwikkelen. Alles is feitelijk mogelijk. Voor jongeren is er ook de kans om aan te sluiten bij een kennisgroep. Dat is een groep superspecialisten die zeer moeilijke vraagstukken behandelt zodat er eenheid in beleid en uitvoering is en blijft binnen de organisatie. Daar verdiep je je in thema’s zoals internationaal belastingrecht, pensioenen en omzetbelasting. Hierdoor blijft iedereen zich doorontwikkelen als specialist. Het werk staat hier in ieder geval nooit stil.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon