Als systeembeheerder de ambassade in Qatar verhuizen

Tom Duijndam

Tom Duijndam

Netwerk engineer bij Team Datacenter Network Services - SSC-ICT

Tom Duijndam, teamleider van Environmental Services bij SSC-ICT, ging samen met twee collega’s naar Qatar. Met z’n drieën hebben zij de ICT van de Nederlandse ambassade in Doha verhuisd naar de nieuwe locatie in de stad. Er komt bij zo’n verhuizing behoorlijk wat kijken. Telefonie, security, back-ups, routers en switches; de hele ICT valt onder hun verantwoordelijkheid.

Up and running

Ruim voor de reis wordt gestart met de voorbereiding. Het draaiboek is leidend voor de hele verhuizing. ‘Kijk, het is niet ideaal als de bureaustoelen nog zijn ingepakt. En een doos kan je ook zelf sjouwen. Maar de ICT moet gewoon op orde zijn.’

‘We willen de ICT op de oude locatie zo laat mogelijk afsluiten en zo snel mogelijk weer up-and-running hebben in het nieuwe pand. Omdat je in elk land met andere zaken te maken krijgt, is elke verhuizing toch weer anders. Denk aan de manier van werken en ook de lokale cultuur heeft veel invloed. Maar juist dat maakt de trip wel erg leuk en interessant.’

Bekijk in het fotoverslag hoe Tom en zijn collega’s de klus hebben geklaard.

Dag 1

Dag 1

Klaar voor de start. Vroeg in de ochtend gaan we op weg naar Qatar om de ICT van de Nederlandse ambassade te verhuizen. Een trip van ongeveer 6,5 uur.

Dag 2a

Dag 2

We gaan eerst op weg naar het oude pand van de ambassade. Hier starten we de voorbereidingen en nemen alles door met de ambassademedewerkers. Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen? Missen we iets in het nieuwe pand? Zijn de aansluitingen er allemaal?

Dag 2b

Dag 2

Heen en weer lopen was – ondanks de kleine afstand – overdag met 38 graden geen pretje. Om 17:00 uur was het donker en koelde het gelukkig iets af.

Dag 3

Dag 3

Controleren en nog eens controleren. Het is heel belangrijk dat er een back-up is gemaakt, zodat we zeker weten dat de server veilig uit kan en er geen data verloren gaat.

Dag 4a

Dag 4

Moving day! Routers, switches, cryptoguards, servers en noem maar op. Alles is ingepakt. Wij mogen de apparatuur, en vooral de harde schijven, niet uit het oog verliezen tijdens de verhuizing.

Dag 4b

Dag 4

De verhuiswagen met de serverkast tussen de verhuisdozen. Weinig Qatari; vooral Indiërs, Nigerianen en Filipino's waar we mee werken. Een kort ritje dit keer, het nieuwe pand is gelukkig dichtbij.

Dag 4c

Dag 4

Het nieuwe pand waar de Nederlandse ambassade naartoe is verhuisd, de ‘Alfardan Office Tower’.

Dag 4c

Dag 4

Er kwam een lokale engineer de telefoonlijn testen. Collega Cees, al jaren werkzaam in de telefonie, vond dit prachtig. Dit is oud ISDN-spul; een koffer met een hele telefooncentrale ingebouwd.

Dag 4e

Dag 4

Hier plaatsen we de serverkasten in de kluis. Loeizwaar, dus iedereen helpt. In dit pand is er gelukkig een goedgekeurde kluisruimte. Als deze niet in een pand aanwezig is, worden de serverkasten in een losse kluis geplaatst.

Dag 4f

Dag 4

Alles is erg soepel verlopen. We hebben dus ‘s avonds wat tijd voor ontspanning. Op uitnodiging van de ambassade gaan we naar de opening van ‘Angry Birds World’. Een enorm themapark in Doha.

Dag 5a

Dag 5

Een shot van het interieur van de nieuwe ambassade. Op deze laatste dag hebben wij nog geholpen met de nazorg-punten. Dankzij onze ervaring kunnen we de ambassade ook assisteren met meer zaken dan alleen ICT.

Dag 5b

Dag 5

We brengen de laatste avond een bezoek aan de Souq Waqif-bazaar in het oude centrum. Na een tip van de ambassade hebben we een goed restaurantje gevonden en de lokale keuken kunnen testen.

Dag 5c

Dag 5

Deze dienstreis viel in de Ramadan. Dat was even wennen. De eerste dag waren we op zoek naar wat eten, maar dat ging pas na zonsondergang. De laatste avond waren we daar gelukkig beter op voorbereid, zoals je hier kunt zien.

Bekijk hieronder onze vacatures. Zit je vacature er niet tussen, maar heb je wel interesse? Neem contact op met onze recruiter Angelo Goossens.

Bekijk deze actuele vacatures

Meer relevante ICT-artikelen

Als een van de grootste ICT-werkgevers van ons land biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk voor ICT'ers.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon