Blog: de werkweek van applicatiespecialist Niels

Niels Hogendoorn

Niels Hogendoorn

ERP applicatiespecialist  - SSC-ICT

Werken als applicatiespecialist, wat doe je dan op een dag? Om die vraag te beantwoorden heeft Niels Hogendoorn, applicatiespecialist bij de afdeling Enterprise Resource Planning (ERP) een gemiddelde werkweek beschreven. Zodat je een goed beeld krijgt van zijn werk als ERP applicatiespecialist.

Maandag

Op maandag heb ik roostervrij en hierdoor heb ik telkens een extra lang weekend. Eén van de voordelen van mijn werkweek.

Dinsdag

Ik scan ’s ochtends in de trein mijn e-mail, zo kom ik niet voor verrassingen te staan als ik mijn pc opstart. Vandaag heb ik een uitzoekklus gepland voor iets waar mijn collega’s en ik last van hebben. Naast Oracle eBS beheren wij ook de add-on applicatie APRO dat het verwerken van elektronische betalingen een stuk vereenvoudigt. Het vreemde is dat je bij een nieuw toegevoegde klant geen menuoptie ziet, terwijl deze wel zichtbaar is bij klanten die al in APRO stonden. Omdat we er zelf niet uitkomen, nemen we contact op met de leverancier. Uiteindelijk blijkt dat we, tijdens het inlijven van de nieuwe klant, een stap waren vergeten. Een ‘Sysadmin’ moet de beheerders toegang geven. Toen dit duidelijk was, heb ik een werkinstructie gemaakt op een ontwikkelomgeving. Want, naar goed gebruik, hebben maar een zeer beperkt aantal personen Sysadmin-rechten op productie. Die moeten het dus gaan uitvoeren.

Eén keer in de maand hebben we op dinsdag een releasemoment, dat is vandaag ook het geval. Er waren geen wijzigingen voor mij bij en ik kan op een normale tijd naar huis. Anders ben je na kantoortijd bezig met implementeren. Dat is niet erg, want er wordt goed voor je gezorgd.

Woensdag

Ondanks dat we uitvoerig testen, komt het toch voor dat tijdens het ontwikkelen iets is gemist. Dus de woensdag na een release is het altijd weer de vraag of je iets kunt doen wat je had gepland of herstelacties moet uitvoeren. Dat laatste kwam uit. Voor de klant vervelend, maar als beheerder kun je hierin wel het verschil maken. Al snel in de ochtend komen meldingen binnen. Er missen verschillende essentiële documenten, bepaalde interfaces werken niet en dan moet je terug de keten in. Een mechanisme dat documenten oppakt en naar ons domein stuurt, was niet gestart na de release. Nadat we dit oplosten, waren de documenten hierna snel bij de klant.

foto-blog-niels

Donderdag

Naast beheerder ben ik ook begeleider van een trainee. Een deel doet hij al zelfstandig. Mijn begeleiding richt zich op de opdrachten die hij heeft gekregen en de meldingen waar hij niet alleen uitkomt. Soms zitten daar meldingen tussen waar ik ook niet direct een antwoord op heb. De trainee heeft helaas griep en is niet aanwezig. Meldingen kunnen niet blijven liggen en vandaag heb ik een paar van hem overgenomen.Naast beheerder ben ik ook begeleider van een trainee. Een deel doet hij al zelfstandig. Mijn begeleiding richt zich op de opdrachten die hij heeft gekregen en de meldingen waar hij niet alleen uitkomt. Soms zitten daar meldingen tussen waar ik ook niet direct een antwoord op heb. De trainee heeft helaas griep en is niet aanwezig. Meldingen kunnen niet blijven liggen en vandaag heb ik een paar van hem overgenomen.

Vrijdag

Deze dag gebruik ik vaak om de niet urgente binnengekomen meldingen van deze week op te pakken. Ik ben lekker bezig met het afwerken van mijn lijst, totdat een spoedmelding binnenkomt: een factuur die vandaag betaald moet worden, wordt niet in Oracle ingelezen. Hoe groter de spoed, hoe minder informatie je krijgt en hoe groter de puzzel is. Het blijkt een factuur met een geschiedenis. Deze is in een eerdere melding bewust tegengehouden, omdat geen betaling mocht plaatsvinden. Nadat ik het plaatje helder had, was de oplossing eigenlijk heel simpel. Men koos een verkeerde parameter van het importprogramma, wat normaal gesproken automatisch wordt gestart.

Aan het begin van de week weet ik nooit wat mij te wachten staat. Maar aan het einde, wanneer ik mijn uren schrijf, realiseer ik mij vaak dat het weer een enerverende week was.

22 november 2017

Bekijk hieronder onze vacatures. Zit je vacature er niet tussen, maar heb je wel interesse? Neem contact op met onze recruiter Angelo Goossens.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon