Defensie Materieel Organisatie

Het beste materieel, de beste voorraden en de beste IT. Bij de Defensie Materieel Organisatie is het onze missie om collega's in binnen- en buitenland het best mogelijke te bieden. Zodat iedere collega zijn of haar werk zo krachtig en effectief mogelijk kan doen. Wij maken verbinding tussen willen en kunnen.

Over ons

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) ondersteunt 24/7 missies en operaties. De DMO voorziet de Krijgsmacht van het best mogelijke materieel en de informatievoorziening die zij nodig heeft. Er werken burgermedewerkers en militairen van de Koninklijke Marine, -Landmacht, -Luchtmacht en Marechaussee. De bundeling van expertises zorgt ervoor dat DMO modern, veilig en kwalitatief hoogwaardig materieel levert. De operationele eenheden kunnen zich zo concentreren op het uitoefenen van hun taken. Dit doet de DMO samen met de andere Defensie-onderdelen, nationale en internationale partners.

Bedrijfscultuur

Onze medewerkers moeten kunnen inspelen op een snel veranderende omgeving. Bij de DMO vragen we dan ook flexibiliteit, doorzettingsvermogen, durf en daadkracht van je. Je eigen verantwoordelijkheid nemen binnen onze dynamische organisatie is erg belangrijk.

(Beeldtitel: Wij zijn DMO. Op de achtergrond een modern gebouw. Een militair vliegtuig stijgt op. Een e-mail met foto's van militaire wagens. Voice-over:) SPANNENDE MUZIEK VOICE-OVER: Wij zijn DMO. Het is onze missie om onze collega's in binnen- en buitenland het best mogelijke te bieden. Het beste materieel, de beste voorraden en de beste IT. Zodat iedere collega zijn of haar werk zo krachtig en effectief mogelijk kan doen. Op die manier beschermen wij wat ons dierbaar is. (Een man kijkt door een verrekijker. Een helikopter stijgt op vanaf een schip, midden op zee. De voeten van iemand die wegrent.) DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER Wij vormen de brug tussen droom en werkelijkheid. Tussen de wensen van de defensieorganisatie en de mogelijkheden die de budgetten en de markt ons bieden. (Premier Rutte geeft een toespraak.) Tussen willen en kunnen maken wij verbinding. Wij hebben daartoe een schat aan kennis en kunde in huis. Die kracht zit in de hoofden en harten van onze mensen. (Een man praat, anderen luisteren.) Wij staan in nauw contact met het bedrijfsleven. We zijn innovatief, of beter gezegd: inventief. Doorlopend op zoek naar slimme en snelle oplossingen in de huidige tijdgeest. Want de wereld staat niet stil. (Een bootje op zee wordt beschoten.) Wij helpen een passend antwoord te geven op dat wat wereldwijd gebeurt. DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER (Een controlekamer. Een monteur aan het werk.) Wij zijn DMO, een mix van militairen en burgers. Een combinatie van ervaren krachten en jonge mensen. Een mix van technische professionals, IT-kenners en wapenexperts. Van informatiespecialisten, inkopers en projectleiders. (Mensen zijn aan het vergaderen. Een vrouw in een auto.) Bij ons krijgen collega's veel kansen om zich verder te ontwikkelen. Wij werken bij DMO aan de toekomst van ons land van Defensie en aan onze eigen toekomst. (Ze gaat een gebouw binnen. Een vrachtwagen rijdt langs.) Samenwerken zit in ons DNA, met collega's, marktpartijen, kennisinstituten en nationale en internationale partners. (Een man ontwerpt een nieuwe radarmast.) Gedreven en creatief leveren wij ondersteuning van inkoop tot verkoop van technologie tot informatie, van materieel en kleding tot voorraad en verbindingen, van cyberspace tot voeten op de grond. Wij zijn DMO. Wij maken verbinding tussen willen en kunnen. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Defensie. Het beeld wordt oranje met wit. Beeldtekst: Defensie Materieel Organisatie. Wij maken verbinding tussen willen en kunnen.) DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEG

Joint IV Commando (JIVC)

JIVC is dé IT-leverancier van Defensie en haar ketenpartners. IT is voor Defensie van levensbelang. Zowel de veiligheid als de flexibiliteit van militairen is hiervan afhankelijk. Zonder goed functionerende communicatiemiddelen is het uitvoeren van een missie of oefening gevaarlijk of zelfs onmogelijk. Het is een absolute randvoorwaarde dus voor optreden in binnen én buitenland. De IT moet altijd werken, overal en 24/7. En niet alleen in missiegebied maar ook op kantoor. Als systemen falen, zijn de gevolgen groot. Voor militairen, burgers en voor Nederland.

Bij JIVC werken ruim 3.000 medewerkers, verdeeld over verschillende locaties in het land. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling, het beheren, aankopen, uitgeven en afstoten van alle IT-middelen die gebruikt worden door Defensie. Niet alleen op kantoor, maar ook op uitvoerende missies. Voorbeelden zijn: communicatiemiddelen op schepen en in voertuigen, maar ook bediening van wapensystemen en radars.

Directie wapensystemen en bedrijven

Het verbeteren van de veiligheid, inzetbaarheid, betaalbaarheid en het waardebehoud van wapensystemen. De Directie Wapensystemen zorgt hiervoor door het toepassen van wapensysteemmanagement (WSM). Ook de ondersteuning van materieelprojecten en advies over instandhouding van materieel horen bij de taken van deze directie. Denk bijvoorbeeld aan levensduurverlenging, kennis en innovatie en life-cycle-management. Internationale samenwerking is bij alle aspecten een belangrijke factor.

Naast Wapensystemen zijn er 3 ketenlogistieke bedrijven die onder deze directie vallen:

  • Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf
    Militairen en burgermedewerkers hebben tijdens hun werk en op missie speciale kleding en een persoonsgebonden uitrusting nodig. Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU) levert dit.

  • Het Defensie Munitiebedrijf
    Het Defensie Munitiebedrijf is verantwoordelijk voor de opslag en de distributie van alle munitie binnen de Krijgsmacht. Het eigen kenniscentrum voor Wapensystemen en Munitie is gespecialiseerd in het uitvoeren van beproevingen van wapens, wapensystemen en munitie, zoals mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en groot kaliber.

  • Het Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf
    Overal waar de Krijgsmacht oefent of missies uitvoert met schepen, vliegtuigen, voertuigen en wapensystemen, is er behoefte aan brandstof en andere bedrijfsstoffen. Het Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf (DBBB) zorgt dat alle defensielocaties in Nederland voorzien zijn van brandstof, oliën, smeermiddelen, chemicaliën en andere onderhoudsmiddelen.

Directie Projecten

De directie Projecten is verantwoordelijk voor de materieelprojecten van Defensie. Samen met technici, inkopers en gebruikers wordt het benodigde nieuwe materieel gerealiseerd. Bij projecten gaat het om ontwikkeling, aanschaf en invoering van nieuw materieel, maar ook om projectmatig afstoten van overtollig materieel. Dit kan gaan om grote projecten zoals F35, fregatten en helikopters of om de aanschaf van handvuurwapens, voertuigen en radarapparatuur.

Directie Inkoop

De inkopers en contractmanagers van de directie Inkoop sluiten contracten af, die de Krijgsmacht voorzien van nieuwe (wapen)systemen, IT, kleding, uitrusting, brandstof en munitie. Zij werken in multifunctionele teams en adviseren van behoeftestelling tot contract. Ze doen dit met oog voor ontwikkelingen in de markt en activiteiten van internationale partners, gebaseerd op integriteit en rechtmatigheid, met een focus op doelmatigheid. Ook houdt Inkoop toezicht op de realisatie van projecten bij defensieleveranciers. Als Defensie geen gebruik meer maakt van materieel, dan moet dat op een correcte manier worden afgevoerd of verkocht. Verkoop van overtollig materieel is ook een verantwoordelijkheid van Inkoop.

Ondersteunende afdelingen

Daarnaast zijn er nog 4 diensten die de DMO ondersteuning bieden bij de bedrijfsvoering. De afdeling Kabinet Directeur DMO, Finance & Control, Bestuur & Bedrijfsvoering en Personeel & Organisatie.

Lees meer over DMO-onderwerpen in Materieelgezien. Het magazine van DMO.

Gerelateerde artikelen

Ik werk voor Nederland

De luchtmacht is mijn 2e thuis

Tonny

Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn

Alex Maas

Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Met één druk op de knop defensievoorraden beheren

Peter Ramaekers

Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland

Raoul Bessems

Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Ik ga voor de beste deal voor Defensie

Marloes van der Heijden

Contractmanager
Ministerie van Defensie

Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten

Melanie van der Donck

Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie

Marieke

Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee

Wim de Jong

Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Volg Defensie Materieel Organisatie op social

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon