Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

De beleidsmedewerker als makelaar

Lotte Bok vertelt hoe ze bij de directie Integratie en Samenleving onder andere jongeren en het bedrijfsleven dichter bij elkaar brengt en zo aan een baan probeert te helpen via het project Link2Work. Ook ontwikkelt ze nieuw integratie- en inburgeringsbeleid. In 2010 startte ze als rijkstrainee en inmiddels werkt ze fulltime als beleidsmedewerker van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

(Beeldtitel: Lotte Bok. Beleidsmedewerker, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verschillende moderne gebouwen. Lotte Bok:) STILTE LOTTE BOK: Ik ben beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik ben bij de Rijksoverheid begonnen als een rijkstrainee. Toen heb ik een jaar ongeveer gewerkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna ben ik gaan detacheren op de Nederlandse ambassade in Ankara heb ik aan mensenrechten gewerkt. En toen ik terugkwam, heb ik mijn Rijkstraineeship afgemaakt hier op de directie Integratie en Samenleving. Ik heb toen een jaarcontract gekregen en dat is omgezet in een vast contract. (Lotte Bok zit te praten met twee mannen.) RUSTIGE MUZIEK De directie Integratie en Samenleving gaat over het integratie- en inburgeringsbeleid. Inburgering is heel concreet dat mensen die nieuw naar Nederland komen de taal moeten leren en een beetje moeten weten hoe het eraan toegaat in de Nederlandse samenleving. Integratiebeleid gaat eigenlijk over de vraag hoe we met al die diverse achtergronden en culturen kunnen samenleven in één Nederlandse samenleving. Ja, wat ik heel leuk vind aan het werk is dat we aan de ene kant aan heel abstracte vraagstukken werken en dat aan de andere kant heel erg doorvertalen naar hoe het uiteindelijk voor de burger uit zal pakken voor een individu in Nederland uit zal pakken. En we proberen ook zo veel mogelijk contact te hebben met mensen in de samenleving om dat te testen. Wat ik typisch een rol vind van de Rijksoverheid is om partijen die elkaar niet zo snel zelf vinden, bij elkaar te brengen. Dus we vervullen echt een makelaarsfunctie daarin om bijvoorbeeld juist grote multinationals samen te brengen met een school zodat ze kunnen samenwerken om jongeren aan een baan te helpen. Wat ik mooi vind aan een project als Link2Work is dat je echt ziet dat je mensen verder helpt. Die jonge mensen zouden anders waarschijnlijk geen baan vinden en hiermee vergroten ze heel erg hun kans om een baan te vinden en dat heeft een enorme impact op iemands leven. (Een vrouw geeft een presentatie.) Ik heb gekozen om bij de Rijksoverheid te werken omdat ik het ontzettend leuk vind om aan politieke vraagstukken te werken. De politiek lijkt vaak nogal vluchtig en erg met de waan van de dag bezig maar hier binnen het ministerie werken wij ook aan politiek maar eigenlijk op een veel rustigere manier, in de schaduw en heel erg op de inhoud. (Beeldtekst: Rijksoverheid. Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.)

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon