Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Ali Al-Bouawad

Als adviseur help ik mee aan diensten van de Rijksoverheid die ik voorheen alleen kende als gebruiker
Ali Al-Bouawad
  • Begon na zijn master Business Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam als Rijks ICT-trainee bij Logius.
  • Ali houdt van gamen en is vrijwel dagelijks in de sportschool te vinden.

Ali Al-Bouawad werkt als Rijks ICT-trainee bij Logius. Hier kan hij zijn ICT-opleiding aanvullen met praktijkervaring en nieuwe technische, maar ook sociale vaardigheden. Hij houdt zich bezig met de standaarden waaraan alle ICT-voorzieningen binnen de hele Rijksoverheid moeten voldoen.


Snel veel ervaring

‘Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik mijn master in business information systems behaald. Dit was na mijn bachelor bedrijfskundige informatica aan de Hogeschool van Amsterdam. De combinatie van ICT en bedrijfsmatig werken vind ik interessant. Ik wilde niet gelijk bij een bedrijf aan de slag met een startersfunctie. ICT is breed en ik wil eerst ervaring opdoen op meerdere gebieden voor ik een keuze maak. Juist dan is een traineeprogramma een slimme keuze. In korte tijd doe je veel werkervaring op bij verschillende organisaties.

Selectieprocedure

Via mijn professor hoorde ik van het Rijks ICT Traineeprogramma. Ik had al wat werkervaring in het bedrijfsleven, dus ik dacht na mijn studie niet direct aan de overheid als werkgever. Maar juist dit traineeprogramma sprak me direct aan vanwege de maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot de Digitale Overheid. Daarnaast vond ik de focus op persoonlijke ontwikkeling en groei een belangrijk voordeel van het programma. Na de cv selectie, deed ik een assessment en voerde ik een persoonlijkheidsgesprek. Confronterend en boeiend; je krijgt behoorlijk accuraat feedback op je sterke en minder sterke punten.

Portfoliomanagement

Ik ben ingedeeld bij Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Logius is de dienst die de digitale overheid mogelijk maakt. Zij beheren standaarden en diensten die het contact tussen mensen, bedrijven en de overheid snel en simpel maken. Een standaard in de ICT zorgt ervoor dat werkzaamheden altijd op dezelfde manier gedaan worden. De bekendste producten zijn DigiD en MijnOverheid, iets waar iedere Nederlander mee te maken heeft.

Bijvoorbeeld voor het declareren van ziektekosten of zaken met de Belastingdienst. Bij het team Centrum voor Standaarden help ik mee met de dagelijkse werkzaamheden die te maken hebben met het beheren van standaarden. Daarnaast werk ik ook mee aan de inrichting van portfoliomanagement. Dat laatste zorgt voor afstemming van de strategie op de beschikbare middelen. Hierdoor kan de organisatie rationeel over haar projecten beslissen: wat doen we wel en wat niet? In 2017 gaat de inrichting van het proces van start. Als trainee help ik mee bij het opzetten van dit proces.

Geen klassieke ICT-functie

Voor mijn opdracht spreek ik heel veel mensen om te ontdekken welke behoeften en eventuele obstakels er zijn om de processen in te richten. Ik zit met architecten en adviseurs aan tafel die nadenken en discussiëren over de inrichting van het proces en de impact ervan. Ik zit met het management aan tafel om de eisen en behoeften vast te stellen. Dit is geen klassieke ICT-functie, ik zit niet heel de dag achter een computer. Ik moet afdelingen met elkaar verbinden voor een betere samenwerking en daarmee ook een betere dienstverlening. Dat is voor mij de toegevoegde waarde van het traineeprogramma: uitgebreide inhoudelijke kennis en ervaring op het gebied van ICT opdoen terwijl ik ook mijn sociale vaardigheden ontwikkel.

Van gebruiker naar beheerder

De overheid heeft mij positief verrast. Voordat je begint, hoor je vooral verhalen van anderen over de bureaucratie en zo. Maar ik vind het juist heel informeel en open. Iedereen is heel benaderbaar en bereid je te helpen, dat heeft me echt verrast. Ik ben adviseur en in die functie help ik mee de diensten van de overheid, die ik eerst alleen kende als gebruiker, te verbeteren. Dat vind ik mooi.’

Ik werk voor Nederland

Ik schakel namens alle voorzieningen met de IT-leverancier
Lieke Lap
Senior servicemanager Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde international business and languages en rondde daarna 2 masters bestuurskunde af. Kwam na een traineeship bij de Rijksoverheid bij Logius terecht.

Lees meer over Lieke Lap
Ik help jongeren om ICT-expert bij de Rijksoverheid te worden
Graciëlla Gentle
ICT-stagerecruiter
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde personeel & arbeid aan Hogeschool Inholland met afstudeerrichting coaching. Coacht jongeren op het werk en in haar vrije tijd. Is een echt spelletjesmens en danst graag.

Lees meer over Graciëlla Gentle
Geen toegang tot de BRP betekent een stadhuis vol boze burgers
Tessa Andrea
Functioneel beheerder RvIG
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde informatica en informatiekunde 'tussen de jongens'. Gaat na het werk graag met man en zoontje van 4 op pad.

Lees meer over Tessa Andrea
Gezonde nieuwsgierigheid bij de digitale overheid
Tanaquil Arduin
Teamleider
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgt een postdoctorale opleiding bestuurskunde. Studeerde vertaalwetenschap Spaans en Frans en informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Tanaquil Arduin
Nederland is een van de koplopers op het gebied van digitalisering van overheidsdiensten
Roxanne Bartels
Tot juni 2017 communicatieadviseur Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde communicatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgde een master internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Roxanne Bartels
Ik werd meteen meegezogen in de dynamiek rond het aanstellen van de nieuwe Europese Commissie
Iris van Oortmerssen
Rijkstrainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Behaalde de bachelor liberal arts and sciences en de master bestuur- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Lees meer over Iris van Oortmerssen
Informatiebeveiliging is nooit af
Ferenc-Jan van Zijp
Coördinator informatiebeveiliging Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde civiele techniek en lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft, maar wisselde de collegebanken in voor een baan als programmeur. Klom op in de informatiebeveiliging.

Lees meer over Ferenc-Jan van Zijp
Als Chief Information Security Officer stel ik kaders en geef informatie en tips over cybersecurity
Theo van Diepen
Chief Information Security Officer
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde informatica en informatiekunde aan de Haagse Hogeschool. Fervent tafeltennisser sinds zijn 8e. Fietst en zwemt.

Lees meer over Theo van Diepen
Werken aan oplossingen voor een betere woningmarkt
Nikki Kersten
Beleidsmedewerker
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Deed een bachelor en master Algemene Economie en een master Business Studies. Studeerde zowel in Utrecht als in Amsterdam. Rijkstrainee van september 2012 tot januari 2014.

Lees meer over Nikki Kersten
Oefenen op de Polderbaan van Schiphol
Lieske Verhagen
Rijkstrainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde bedrijfskunde en behaalde haar master organisational design and development.

Lees meer over Lieske Verhagen
Met social media en online marketing laten wij zien waarom het zo boeiend is om bij de Rijksoverheid te werken
Tim van Waard
Social media manager
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde digitale communicatie aan de Hogeschool Utrecht.

Lees meer over Tim van Waard
Wanneer er een storing is op MijnOverheid, ben ik als ketenbeheerder aan zet
Frank Veldkamp
Senior ketenbeheerder Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde af als industrieel ontwerper aan de Haagse Hogeschool. Startte zijn carrière in de tijd dat internet in opkomst was.

Lees meer over Frank Veldkamp
Softwareontwikkeling houdt voor mij niet op na 5 uur ’s middags
Juriaan Manuela
Studeerde eerst mbo applicatieontwikkeling en daarna hbo informatica. Loopt heel wat kilometers hard in zijn vrije tijd. Vindt het leuk en leerzaam om vrienden die een eigen bedrijf willen starten te helpen met creatieve ICT-oplossingen.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde eerst mbo applicatieontwikkeling en daarna hbo informatica. Loopt heel wat kilometers hard in zijn vrije tijd.

Lees meer over Juriaan Manuela
Met proactief naar de klant gaan, hebben we een grote stap vooruit gezet
Henk Heijmans
Relatiebeheerder
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Deed een studie bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Was keukenhulp in een verzorgingstehuis, kok en huismeester van een complex voor zelfstandig wonende 55 plussers.

Lees meer over Henk Heijmans
Over een half jaar moeten 6.000 ambtenaren kunnen inpluggen in het 1e mobile only-kantoor
David Lautenschutz
Rijks ICT-trainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Begon met studie gametechnologie maar stapte over naar Business Informatics aan de Universiteit van Utrecht. Bleef wonen in de Domstad.

Lees meer over David Lautenschutz
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon