Iets snappen van cijfers
‘Ik draag bij aan een veilig Nederland, voor mij een belangrijke drijfveer. Het werk is heel breed: we zijn op gebied van veiligheid een onafhankelijke toezichthouder en vergunningverlener, en daarnaast op grond van onze deskundigheid ook beleidsadviseur voor de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Wij analyseren veiligheidsonderzoeken, plannen en metingen van nucleaire installaties. Nucleaire instellingen moeten ontmantelingsplannen opstellen en deze om de 5 jaar herzien. Ik beoordeel die plannen, ook de financiële kant ervan. Als je hier werkt, moet je wel iets van cijfers snappen.
Bezorgdheid over België
Mijn werk heeft een sterk internationale component. Tegenwoordig is de veiligheid van Belgische kerncentrales veel in het nieuws. Vanwege incidenten is er ongerustheid bij gemeenten en inwoners in de grensregio’s. Vragen van Kamerleden maar ook van journalisten hierover komen bij de ANVS terecht. Dit betekent voor ons vaak dat wij snel op de actualiteit moeten reageren. Een paar keer per jaar ga ik als Nederlands afgevaardigde bij de International Atomic Energy Agency naar Wenen om met een commissie de safety standards te herzien.
Snel antwoorden op Kamervragen
Mijn werk is ook heel beleidsmatig. We ondersteunen ministeries die beleid maken en daarvoor iets van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming moeten weten. Ook helpen we Kamervragen beantwoorden. Zo’n verzoek komt altijd onverwachts en we moeten dan snel reageren. Als coördinator koppel ik de ANVS’er met de juiste expertise aan zo’n Kamervraag. Bij een debat over nucleaire veiligheid help ik de minister van Infrastructuur en Waterstaat in de voorbereiding. Ik duid technische aspecten en ga mee naar het debat om ter plekke te adviseren. Die politieke dynamiek geeft energie: als het ministerie belt, laat ik al mijn andere werk uit handen vallen.’