Ginevra Delfini

Bij een Kamerdebat over nucleaire veiligheid ga ik mee met de minister
Ginevra Delfini

Ginevra Delfini
Coördinerend beleidsmedewerker ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde theoretische natuurkunde in Bologna en promoveerde in Nederland in de kernfysica. Leest veel, kijkt graag naar voetbal en reist regelmatig af naar Italië, waar haar familie woont en waar ze een huis heeft.

Kernfysicus Ginevra Delfini werkt bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS): de autoriteit voor veilig gebruik van radioactiviteit en straling. Ze moet regelmatig haar andere werk uit handen laten vallen om de minister te ondersteunen bij een debat.


Iets snappen van cijfers

‘Ik draag bij aan een veilig Nederland, voor mij een belangrijke drijfveer. Het werk is heel breed: we zijn op gebied van veiligheid een onafhankelijke toezichthouder en vergunningverlener, en daarnaast op grond van onze deskundigheid ook beleidsadviseur voor de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Wij analyseren veiligheidsonderzoeken, plannen en metingen van nucleaire installaties. Nucleaire instellingen moeten ontmantelingsplannen opstellen en deze om de 5 jaar herzien. Ik beoordeel die plannen, ook de financiële kant ervan. Als je hier werkt, moet je wel iets van cijfers snappen.

Bezorgdheid over België

Mijn werk heeft een sterk internationale component. Tegenwoordig is de veiligheid van Belgische kerncentrales veel in het nieuws. Vanwege incidenten is er ongerustheid bij gemeenten en inwoners in de grensregio’s. Vragen van Kamerleden maar ook van journalisten hierover komen bij de ANVS terecht. Dit betekent voor ons vaak dat wij snel op de actualiteit moeten reageren. Een paar keer per jaar ga ik als Nederlands afgevaardigde bij de International Atomic Energy Agency naar Wenen om met een commissie de safety standards te herzien.

Snel antwoorden op Kamervragen

Mijn werk is ook heel beleidsmatig. We ondersteunen ministeries die beleid maken en daarvoor iets van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming moeten weten. Ook helpen we Kamervragen beantwoorden. Zo’n verzoek komt altijd onverwachts en we moeten dan snel reageren. Als coördinator koppel ik de ANVS’er met de juiste expertise aan zo’n Kamervraag. Bij een debat over nucleaire veiligheid help ik de minister van Infrastructuur en Waterstaat in de voorbereiding. Ik duid technische aspecten en ga mee naar het debat om ter plekke te adviseren. Die politieke dynamiek geeft energie: als het ministerie belt, laat ik al mijn andere werk uit handen vallen.’

Ik werk voor Nederland

Europese regelgeving voor stralingsbescherming helpt om mensen te beschermen
Miriam Tijsmans
Senior beleidsmedewerker ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde hbo chemie. Haalde als onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haar eerste stralingsbeschermingsdiploma.

Lees meer over Miriam Tijsmans
We stellen hoge eisen aan transport van radioactieve stoffen
Mathieu Ter Morshuizen
Senior adviseur
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Lees meer over Mathieu Ter Morshuizen
Bij een nucleair incident ben ik binnen 2 uur in Den Haag
Gert Jan Auwerda
Coördinerend specialistisch adviseur ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde aan het Reactor Institute Delft in de nucleaire reactorfysica. Is fanatiek sporter.

Lees meer over Gert Jan Auwerda
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon