Open data
‘Rijkswaterstaat stelt zijn gegevens als ‘open data’ beschikbaar voor de buitenwereld. Dit betekent dat iedereen vrij is om data van Rijkswaterstaat in te zien en te gebruiken. Daarbij delen we natuurlijk geen vertrouwelijke gegevens zoals persoonsgegevens. Dat doen we door de gegevens eerst langs een ‘beslisboom’ te halen voordat we ze openbaar maken. Hierbij filteren we privégegevens eruit en maken die eerst anoniem. Die geanonimiseerde gegevens delen we dan met het publiek.
Data gebruiken en delen
Ik werk binnen Rijkswaterstaat bij de Centrale Informatievoorziening als Gegevensmanager van het Data Management Center. Het creëren van ‘open data’ is mijn belangrijkste aandachtsgebied. Het kennen van de gegevens binnen Rijkswaterstaat en deze openbaar maken met behulp van ICT is belangrijk binnen de strategie van onze organisatie. Zo leren Rijkswaterstaat en innovatieve bedrijven om slimmer de eigen data en die van andere partijen te hergebruiken en nieuwe diensten en producten te ontwikkelen dankzij ‘open data’. Wij faciliteren het bedrijfsleven om creatief te zijn met zorgvuldig door de overheid ingewonnen data. Zo worden onze geografische gegevens bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van apps om op het verkeer te anticiperen en surfplekken te vinden.
Gegevens zijn grondstof voor de economie
Rijkswaterstaat draagt bij aan het versterken van de Nederlandse economie.
Ik verwacht dat het leveren van de juiste gegevens als grondstof voor de economie steeds belangrijker wordt. Bedrijven hebben hoge verwachtingen van bijvoorbeeld een trend als Big Data en Linked Data. Maar je krijgt alleen de juiste gegevens als je de goede vragen stelt aan die bak met Big Data. Modern databeheer is het beheren van de informatiebehoefte, de vragen. Met gedegen opslag, overzicht en gestandaardiseerde ontsluiting helpt Rijkswaterstaat bedrijven om die juiste vragen te stellen.
Data delen om te groeien
In zekere zin kun je zeggen dat ik altijd een passie voor mijn leefomgeving en grondstoffen heb gehad. Ik ben van oorsprong boswachter en hovenier en heb me later omgeschoold tot specialist in geografische informatiesystemen, via een post-hbo-studie aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Vervolgens begon ik als dataverwerker en ben opgeklommen naar de functie van gegevensmanager bij Rijkswaterstaat. Ik vind het geweldig om een grote organisatie met slimme ICT toegankelijker te maken voor de buitenwereld. Ik verzamel en ontsluit daarvoor gegevens die we met investering van tijd en geld hebben vergaard, samen met mijn collega's. Die willen we delen. Wij verstrekken zeg maar het zaadje en de markt laat het uitgroeien tot een levensvatbare plant. Schitterend.’