Jeroen Maas

Het lukte ons regelmatig om eerder klaar te zijn met de werkzaamheden dan gedacht
Jeroen Maas

Jeroen Maas
Omgevingsmanager
Rijkswaterstaat

  • Studeerde civiele techniek aan de TU Delft, met de specialisatie gecombineerd goederenvervoer. Kwam vervolgens bij Rijkswaterstaat Limburg terecht, waar hij verkeerskundige modellen ontwikkelde. Belandde na diverse functies bij verschillende projecten, 5 jaar geleden op de post van omgevingsmanager.
  • Tennist en loopt hard, en is hulptrainer op de hockeyclub van zijn zoons. Daarnaast ziet Jeroen zich na een jarenlang verblijf in Limburg inmiddels als waar liefhebber van ‘het Bourgondische leven’.

De afgelopen 5 jaar legde Rijkswaterstaat (RWS) een dubbeldeks tunnel in de A2 aan, dwars door Maastricht. Jeroen Maas was als omgevingsmanager de verbinding tussen het project en de omwonenden en zocht naar oplossingen voor de onvermijdelijke overlast.


Zelden of nooit vertoond

‘Een dubbeldeks tunnel met 4 buizen aanleggen dwars door de stad, dat is zelden of nooit vertoond. RWS werkt bij dit project samen met de gemeente Maastricht en woningcorporaties, want boven en rond de tunnel worden ook woningen gebouwd en wordt groen gepland. En ondertussen mocht de verkeersstroom geen hinder ondervinden. Een complexe operatie dus. Als omgevingsmanager licht je de omgeving zo goed mogelijk in. Ik nam de mensen vanaf de start van het project mee in het proces, en schetste de hinder die ze konden verwachten. Omdat de tunnel zo bijzonder is kwamen mensen uit alle windstreken om een kijkje te nemen: scholieren uit Cadier en Keer, maar ook mensen uit Bhutandie hier een opleiding volgen.

Zo kort mogelijke bouwtijd

Om toch een goede doorstroming te houden op de A2, legden we een parallelweg langs de werkzaamheden. We bouwden de tunnel eerst van noord naar zuid, later vanaf 2 kanten, voor een zo kort mogelijke bouwtijd. Alles volgens de ‘cut en cover’-methode: eerst graven, dan een stuktunnelbuis leggen, en dan dichtmaken. Om de bouw te volgen, gebruikten we het Observational Method-systeem, om zettingen van de grond in de gaten te houden waardoor huizen schade zouden kunnen ondervinden. Bij afwijkingen zouden we meteen kunnen ingrijpen, maar die dedenzich gelukkig niet voor. We waren realistisch wat betreft de bouwhinder. Het lukte ons regelmatig om eerder klaar te zijn dan gedacht. Zo werden de voorspelde 10 weken overlast voor de omgeving er uiteindelijk vaak 9. Eind 2016 zal de tunnel operationeel zijn. Waren de Maastrichtenaren eerder wat argwanend, nu zijn ze ‘groets’ (trots) op hun bijzondere tunnel.

Voorrang voor een nieuwe woning

Het is het allerleukst om een probleem op te lossen waarmee de buitenwereld kampt. Een omgevingsmanager doet dat. Bij de aanleg van een parallelweg dwars door de stad zit je eigenlijk automatisch vast aan het verdwijnen van bebouwing. Bij de A2 zorgden wij ervoor dat de meeste woningen in goed overleg werden aangekocht. Nu en dan konden we regelen dat mensen die echt knel zaten, eerder geholpen werden bij de woningbouwverenigingen. Soms stuurde iemand me achteraf nog een bedankbrief. Als dat gebeurt, is je dag meteen goed.

Door een flessenhals

Nu de tunnelbuizen er liggen, en RWS ze uitrust met verkeerssystemen, zit mijn werk erop. Ik ben nu bezig op 2 nieuwe locaties: de A73 in Venlo en de A2 tussen Maasbracht en Sittard-Geleen. 2 wegverbredingen waarbij ik opnieuw omgevingsmanager ben. Het is technisch gezien misschien minder ingewikkeld dan zo’n tunnel, maar logistiek gezien is het opnieuw een flinke puzzel. Dit is namelijk het smalste stukje Nederland. En weer zijn er vele spelers: omwonenden, 3 gemeentes, een waterschap, de provincie en meerdere grote industrieterreinen. Ligt het verkeer op de route stil, dan blokkeer je als het ware de slagader van Limburg. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

Ik werk voor Nederland

Infrastructuur van IT voorkomt spookfiles
Ali Mirhadi
Projectleider
Rijkswaterstaat

Werkt als projectleider bij de Centrale Informatie Voorziening (CIV). Vluchtte op zijn 24e van Iran naar Nederland. Kende de taal niet en had geen vaste woon- of verblijfplaats.

Lees meer over Ali Mirhadi
Ik wil dingen doen die nuttig zijn voor de mensen om mij heen
Femke Braaksma
Senior adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft Begon als rijkstrainee bij Rijkswaterstaat. Zat bij twee verschillende afdelingen.

Lees meer over Femke Braaksma
Ik wil standaardiseren om te kunnen innoveren
Henk Kroeskamp
Afdelingshoofd
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft. Werkte als interim manager voor overheden en bedrijfsleven voordat hij de overstap naar de Rijksoverheid maakte.

Lees meer over Henk Kroeskamp
Bij Rijkswaterstaat heb je te maken met softwareontwikkeling, hardware en netwerkinfrastructuur
Perry van der Weyden
Hoofdingenieur-directeur en CIO
Rijkswaterstaat

Rolde ongeveer 25 jaar geleden de ICT-sector in. Werkte voor diverse ICT-bedrijven zoals PinkRoccade voordat hij overstapte naar de Rijksoverheid.

Lees meer over Perry van der Weyden
Ik onderzoek de keuze voor een facility management sourcing model bij Rijkwaterstaat
Suzanne van der Plas
Stagiair
Rijkswaterstaat

Behaalde haar bachelordiploma in internationale ontwikkelingsstudies aan de Wageningen University. Doet hier nu ook haar masteropleiding Management and Economics.

Lees meer over Suzanne van der Plas
Bij Rijkswaterstaat voer ik indrukwekkende inkoopprojecten uit
Wiemla Oppentocht-Gangadin
Senior inkoper
Rijkswaterstaat

Volgde een hbo-opleiding account-officemanagement, diverse cursussen op het gebied van onder andere inkoop (NEVI en post hbo aanbesteden voor gevorderden) en een studie bedrijfskun

Lees meer over Wiemla Oppentocht-Gangadin
De digitale snelweg is cruciaal voor gewone wegen
Herzo van der Wal
Gegevensmanager
Rijkswaterstaat

Was vroeger boswachter en hovenier. Heeft zich laten omscholen tot specialist in geografische informatiesystemen en werkt nu als gegevensmanager bij Rijkswaterstaat.

Lees meer over Herzo van der Wal
Ik houd nieuwe ontwikkelingen en de toepasbaarheid ervan in de gaten
Michiel Koolen
Senior netwerkarchitect
Rijkswaterstaat

Studeerde technische natuurkunde in Delft. Werkte als consultant onder meer voor ABN AMRO en het Havenbedrijf Rotterdam. Ging vervolgens aan de slag bij Rijkwaterstaat.

Lees meer over Michiel Koolen
Ik was vaak onderweg om gesprekken te voeren in België en Duitsland
Steven Smit
Afstudeerstagiair
Rijkswaterstaat

Volgde de opleiding bestuurskunde en overheidsmanagement aan Avans Hogeschool Den Bosch. Liep stage bij Rijkswaterstaat van januari tot juli 2014.

Lees meer over Steven Smit
C-ITS maakt het verschil tussen wel of geen files
Ido Vlaminckx
Programmadirecteur Smart Mobility
Rijkswaterstaat

Studeerde kerninformatica, waar het volgens Ido bij Rijkswaterstaat 'vol van zit'. Vindt het leuk thuis software en apps te ontwikkelen.

Lees meer over Ido Vlaminckx
Met mooi weer zien we zeehonden. Bij storm vliegen de computers door de stuurhut.
Florus Noordhoek
Kapitein
Rijkswaterstaat

Deed de mbo-opleiding Maritiem Officier aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Begon op de grote vaart en ging de hele wereld rond.

Lees meer over Florus Noordhoek
Bij gladheid bepaal ik wanneer we gaan strooien.
Arie Meijwaard
Coördinator Verkeer- en Wegmanagement Randstad
Rijkswaterstaat

Studeerde mbo Civiele Techniek. Opgeleid tot machinist wegenbouw asfalt. Begonnen in de wegenbouw als machinist.

Lees meer over Arie Meijwaard
Slimme data testen voor betrouwbare infrastructuur
Daan van der Maas
Datascientist
Rijkswaterstaat

Behaalde zijn master wis- en natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Was op zoek naar een baan waar hij kon experimenteren met de technieken die hij in de vingers had.

Lees meer over Daan van der Maas
Als ik de rol van contractmanager heb, weet ik hoe de technisch manager denkt
Koen Wouters
Technisch manager en contractmanager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de Technische Universiteit Delft, richting constructieve waterbouwkunde.

Lees meer over Koen Wouters
Rijkswaterstaat houdt zo goed mogelijk rekening met je toekomstwensen
Gerald Beekelaar
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de hts in Zwolle. Kwam in 1997 bij Rijkswaterstaat. Startte als projectleider inspectie en onderhoud, en werd daarna technisch manager.

Lees meer over Gerald Beekelaar
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon