Jochen Pierik

Architectuur is vooruitkijken
Jochen-Pierik-portret

Jochen Pierik
Solution architect
Kamer van Koophandel

Deed een hbo-opleiding industriële automatisering in Utrecht. Deed daarna 20 jaar uiteenlopende IT-consultancy klussen in verschillende rollen en verschillende sectoren. Van de industrie tot de bankenwereld. Is vanaf begin 2021 in vaste dienst bij KVK. Doet graag leuke dingen met zijn zoon, dochter en pleegzoon. Verdiept zich in de technieken achter fotografie. Doet alles op de fiets want heeft de auto de deur uit gedaan.

Als solution architect werkt Jochen Pierik nauw samen met de Dev/Ops teams van de Kamer van Koophandel (KVK). Hij gaat voor duidelijke architectuurkaders die richting en ruimte geven voor de best denkbare oplossingen, zodat ondernemend Nederland veilig en betrouwbaar zaken kan doen. Nu én in de toekomst.


Publicatiedatum 22-11-2021

Solution architect

‘Een kapper die een nieuwe salon wil openen en daarvoor de lokale concurrentie in kaart brengt. Een ondernemer die overweegt zijn bedrijf over te dragen aan zijn dochter. Of een leverancier die checkt of degene die een bestelling van tienduizenden euro’s plaatst daartoe gemachtigd is. KVK richt zich specifiek op kleinere bedrijven. Het spreekt mij aan dat je als solution architect voor deze groep iets kan betekenen. Bovendien wilde ik me meer verbinden met een organisatie. Ergens deel van uitmaken. Hiervoor zat ik als IT-consultant vanuit een adviesbureau bij diverse bedrijven gedetacheerd. KVK is ook nog eens dichtbij huis, waardoor de balans tussen werk en privé beter is.

Datakwaliteit bij iedereen tussen de oren

Ik zit nu in de back-end van de organisatie, bij het Handelsregister. Dat is de database waarin alle Nederlandse bedrijven en andere rechtspersonen in staan. Een belangrijke bron die diverse partijen binnen en buiten KVK gebruiken en dus veel  bevraagd wordt. Wij bieden informatie zo aan dat die door verschillende systemen gebruikt kan worden. Datakwaliteit is daarbij cruciaal, daarop is iedereen gespitst.

Toekomstbestendig

Mijn werk bestaat vooral uit vooruitkijken. Strategie en uitgangspunten die zijn vastgesteld vertalen naar architectuurkaders en -richtlijnen die nu nodig zijn en die toekomstvast zijn. Het gelukkigst ben ik als ik positieve reacties krijg vanuit de Dev/Ops teams. Dat collega’s geholpen zijn. Houvast hebben. Blij worden van mijn architectuurplaat of het architectuurproduct dat ik heb gemaakt en waarmee collega’s inzicht krijgen in wat we als KVK willen bereiken. Zodat de dingen die zij maken minder complex en veel toekomstbestendiger worden. Dat ze het niet alleen voor nu rondbreien, maar dat we daar over een tijdje nog steeds op kunnen voortbouwen.’

Bekijk alle vacatures voor architecten en infrastructuurspecialisten

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Ondernemers veilig en verantwoord zaken laten doen: dat is onze drijfveer

Christiaan Keur

Practice Lead Test
Kamer van Koophandel

Lees meer over Christiaan Keur
In al mijn vezels ben ik een enterprise architect

Dirk Witte

Enterprise architect
Kamer van Koophandel

Lees meer over Dirk Witte
De Kamer van Koophandel wil het ondernemers gemakkelijker maken

Ringo Cheung

Ontwikkelaar / software developer
Kamer van Koophandel

Lees meer over Ringo Cheung
Ik zie het programma Open op Orde als de ideale omgeving om me verder te ontwikkelen

Vicki Kouri

Programmamanager Open op Orde
Kamer van Koophandel

Lees meer over Vicki Kouri
Dankzij het Docker-platform wordt onze hele organisatie meer Agile

Tine Selhorst

ICT-architect
Kamer van Koophandel

Lees meer over Tine Selhorst
De organisatie bleef me uitdagen met nieuwe mogelijkheden en doorgroeikansen

Tom van Splunter

Adviseur informatiehuishouding
Kamer van Koophandel

Lees meer over Tom van Splunter
Ik wilde meer intellectuele uitdaging en vond dat bij KVK

Miel van Welzen

Java-developer
Kamer van Koophandel

Lees meer over Miel van Welzen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon