Brussel
‘Ik heb bestuurs- en organisatiewetenschap gestudeerd. Na mijn studie ging ik als trainee aan de slag. In 2 jaar tijd maakte ik kennis met 4 verschillende werkplekken binnen de Rijksoverheid waaronder een detachering in Brussel. Daar werkte ik in het kabinet van toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes. Als een van de weinige Nederlanders in haar kabinet, kwamen Nederlandse mediaverzoeken vaak bij mij terecht. Zoals interviews in Nederlandse kranten. Na mijn traineeship kon ik aan de slag als beleidsmedewerker voor hoger onderwijs. Als trainee doe je veel verschillende ervaringen op, in mijn huidige functie kan ik juist meer de diepte in.
Nationaal en internationaal
Op dit moment combineer ik in mijn werk nationale en internationale dossiers, dat maakt het erg gevarieerd. Ik houd mij onder andere bezig met de Europese hogeronderwijsruimte. Met 47 Europese landen werken we daarbinnen aan meer uitwisseling in het hoger onderwijs. We komen daarvoor ten minste eens per half jaar samen.
Ik vertegenwoordig daar Nederland op ambtelijk niveau. De laatste keer kwamen ook alle ministers bij elkaar, dat was in Armenië. We spraken daar over het voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt, maar ook over het vergemakkelijken van studeren in het buitenland. Het doel is om Europees hoger onderwijs te verbeteren en aantrekkelijker te maken en de internationale mobiliteit te versoepelen.
In gesprek met studenten en docenten
De afgelopen maanden ben ik betrokken geweest bij de organisatie van de HO-Tour. In tien conferenties hebben we docenten en studenten van alle hogescholen en universiteiten in Nederland gesproken. Echt enorm relevant en inspirerend! De input die we uit deze gesprekken halen vertalen we naar de nieuwe strategische agenda voor hoger onderwijs. Een mooie balans tussen maatschappij en politiek dus. Voor een ambtenaar de kunst om beide perspectieven goed terug te laten komen. Dan helpt het als je regelmatig op werkbezoek bent. Laatst was ik bij de TU Delft. We spraken daar over de digitalisering van het onderwijs en waar ze tegenaan lopen in de wet- en regelgeving. De TU Delft is bijvoorbeeld internationaal actief met hun MOOCs: massive open online courses. Ik ben dan nieuwsgierig wat de impact daarvan op het campusonderwijs is.’