Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Lina Yu

Mijn begeleiders bij het ministerie stuurde ik gewoon een appje als ik een vraag had
Lina Yu

Lina Yu
Afstudeerstagiair
Ministerie van Algemene Zaken

  • Volgt de master communicatie- en informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Loopt van maart 2014 tot en met augustus 2014 stage bij de afdeling Publiek, Dienst en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken.
  • Leest en schrijft graag po√ęzie en is al van kleins af aan op de tennisbaan te vinden.

Lina Yu deed haar afstudeerstage bij de afdeling Publiek, Dienst en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken. Tijdens haar stage onderzocht ze onder meer het effect van positieve en negatieve frames in speeches.


De overheid als folteraar

‘Voor mijn onderzoek vroeg ik een speechschrijver om 2 speeches te schrijven. In beide werkte hij een frame uit. Dit betekent dat hij specifieke woorden gebruikt om de manier waarop mensen naar de werkelijkheid kijken te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door culturele interesse een linkse hobby te noemen. In dit geval is de ene speech positief. Deze gaat over het stimuleren van stadslandbouw. De stad is hierin een moeder die voor haar inwoners moet zorgen. De andere speech is negatief en gaat over het afschaffen van de zorgboete. De overheid wordt hierin neergezet als een folteraar. Zo bekijk ik of de positieve of negatieve toon van een frame invloed heeft op de effectiviteit van de speech.

Spanningsveld

In totaal had ik 4 begeleiders: 1 bij de universiteit en 3 bij het ministerie. Dat was soms best lastig, omdat ze het alle 4 eens moesten zijn voordat ik verder kon gaan met mijn onderzoek.

En het was een uitdaging om te voldoen aan zowel de praktische wensen van de overheid als de theoretische wensen van de universiteit. De een wil graag resultaten zien, terwijl de ander er vooral op focust dat het onderzoek vlekkeloos in elkaar zit. Maar dit spanningsveld zorgt er wel voor dat ik een goed onderzoek heb, met uitkomsten waar overheid en universiteit iets aan hebben.

Appen of mailen?

Bij Algemene Zaken werd ik met open armen ontvangen. Iedereen was bereid om vragen te beantwoorden en als ik hulp nodig had, kon ik altijd terecht bij 1 van mijn 3 begeleiders van het ministerie. De sfeer bij Algemene Zaken is informeler dan op de universiteit. Mijn scriptiebegeleider van de VU stuur ik altijd een e-mail, terwijl ik mijn stagebegeleiders van het ministerie gewoon appte als ik een vraag had.’

Ik werk voor Nederland

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon