Ruim 10 miljard euro aan toeslagen
‘Ons werk is politiek en maatschappelijk relevant. Er wordt per jaar ruim 10 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd. Mensen voelen het direct in hun portemonnee. Het eerste wat een burger te zien krijgt als hij op zoek gaat naar toeslagen, is het toeslagenportaal. Een online omgeving die gewoon goed moet werken. Ik wil dat mensen een uitstekende gebruikerservaring hebben. Ze moeten aan hun bezoek aan Toeslagen.nl een goed gevoel overhouden.
Waterdicht verhaal
Wij krijgen onze opdrachten van Toeslagen. Als ontwerper ben ik de linking pin tussen de opdrachtgever en automatisering. De business wil het burgers zo gemakkelijk mogelijk maken om een toeslag aan te vragen en te beheren. Dat leidt tot bepaalde wensen, geformuleerd in gewone mensentaal. Daar zitten soms open eindjes aan. Soms is het bijvoorbeeld onduidelijk welke component aangepast moet worden. Ik adviseer daarover. Het moet uiteraard technisch wel mogelijk zijn. Soms moet je besluiten om dingen anders te gaan doen. Zo vertaal ik de wensen van onze interne opdrachtgever naar haalbare functionele specificaties.
Ik maak er een waterdicht verhaal van, waarmee mijn collega’s van automatisering aan de slag kunnen.
Agile-principe
Er wordt altijd doorontwikkeld bij Toeslagen. Het portaal is het visitekaartje van de Belastingdienst en moet up-to-date blijven. Het achterliggende ICT-landschap is ingewikkeld. We werken in multidisciplinaire teams volgens het Agile-principe. We hakken klantwensen in kleine behapbare stukjes, projecten hebben daardoor een korte doorlooptijd. Je hoeft je hier dus geen moment te vervelen. Er zijn bij het toeslagenportaal altijd nieuwe wensen, nieuwe sprints, nieuwe releases.
Imago ICT Belastingdienst
Als we een verbeterde functionaliteit hebben gelanceerd en er komen geen klachten, dan zijn wij tevreden. Blijkbaar hebben we het dan goed gedaan. Ik kan me soms echt storen aan het – in mijn ogen onterechte – negatieve imago dat de ICT van de Belastingdienst heeft. Er hoeft maar iets mis te gaan of de kranten staan er vol mee. Dat is jammer, omdat er zo ontzettend veel dingen goed gaan en goed geregeld zijn. We blijven negatieve signalen uit de samenleving natuurlijk wel serieus nemen.’