Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Melanie Spaans

De werving en selectie van 7 nieuwe rijkstrainees was 1 van de hoogtepunten van mijn stage
Melanie Spaans

Melanie Spaans
Stagiair bij de afdeling Personeel en Organisatie 
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  • Zit in het derde jaar van de opleiding human resource management (HRM) op de Hogeschool Leiden. Loopt 10 maanden stage bij de Rijksoverheid om werkervaring op te doen.
  • In haar vrije tijd werkt Melanie bij een kaasboer en spreekt ze veel af met vriendinnen om leuke dingen te doen, zoals naar de bioscoop gaan.

Melanie Spaans volgt de opleiding human resource management en loopt 10 maanden stage bij de afdeling Personeel en Organisatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Ze schrijft daar onder meer managementrapportages en helpt mee bij de werving en selectie van nieuwe stagiairs en rijkstrainees.


Assessments afnemen

‘Bij de afdeling Personeel en Organisatie doe ik een meeloopstage. De eerste 5 maanden lag de focus voornamelijk op uitvoerend werk. Ik vroeg onder meer assessments aan voor werknemers die binnen de overheid van baan wilden veranderen en regelde de administratie daaromheen. Met een assessment kunnen we bekijken wat voor werk het beste bij iemand past. Daarnaast schreef ik rapportages om het management inzicht te geven in het aantal mensen dat binnen SZW op zoek is naar ander werk.

Enquêtes afnemen

In de tweede 5 maanden van mijn stage lag de focus op het doen van onderzoek. Ik onderzocht onder meer of de informatie over het ministerie van SZW op het intranet van de Rijksoverheid, het Rijksportaal, was verbeterd nadat ik deze had aangepast.

Dit deed ik door enquêtes en interviews af te nemen en hier een rapport over te schrijven. Uit het onderzoek kwam een duidelijk beeld naar voren: de website kan nóg beter, zo is het zoeken van documenten op de website nu nog lastig, maar er is ook veel verbeterd. De bezoekers vinden de website nu bijvoorbeeld toegankelijker geschreven dan eerst.

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens de stage is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Ik wilde bijvoorbeeld graag iets met werving en selectie doen. Daar kreeg ik de ruimte voor. Zo heb ik de werving van 2 nieuwe stagiairs helemaal zelf mogen regelen, van het maken en laten plaatsen van de vacatures tot het uitkiezen van de kandidaten. Ook de sollicitatiegesprekken mocht ik zelf afnemen. Mijn begeleider was wel aanwezig, maar ik mocht de vragen stellen. Daarnaast heb ik geholpen bij het selecteren van 7 nieuwe kandidaten voor het Rijkstraineeprogramma en organiseerde ik voor hen een introductieweek. Dat was 1 van de hoogtepunten van mijn stage.’

Ik werk voor Nederland

Alles wat de afdeling Inspectie aan financiële uitgaven wil doen, controleer ik
Cor Jan Russcher
Financial Trainee
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Haalde een bachelor bedrijfskunde en een master finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam Startte september 2015 als financial trainee bij het ministerie van Sociale Zaken en Wer

Lees meer over Cor Jan Russcher
Wat je ’s ochtends op de Academie leert, kun je ’s middags tijdens je werk inzetten
Jan ten Hoor
Wetgevingsjurist
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Deed de studie rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en sloot deze af met de 2-jarige onderzoeksmaster functionality of law.

Lees meer over Jan ten Hoor
Je levert een bijdrage aan het beter maken van de samenleving
Hakan Colakoglu
Beleidsmedewerker
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Studeerde Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Was Rijkstrainee in de periode 2011 - 2013.

Lees meer over Hakan Colakoglu
Op sommige dagen kan de agenda ’s ochtends meteen in de prullenbak
Kai Romme
Beleidsadviseur
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Haalde een bachelor P&O in Sittard. Deed daarna de Masteropleiding Recht, Arbeid en Gezondheid in Maastricht. Begon als trainee bij het ministerie van SZW.

Lees meer over Kai Romme
Over het werk van de directie Integratie en Samenleving worden veel Kamervragen gesteld
Lotte Bok
Beleidsmedewerker
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Volgde de bachelor internationale organisaties en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed vervolgens de master political science aan de Universiteit

Lees meer over Lotte Bok
Bij diversiteit en inclusie gaat het erom dat je mag zijn wie je bent. Dat je welkom bent en erkend en gehoord wordt.
Bouchra Talidi
Programmamanager Diversiteit en Inclusie
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Geboren en getogen in Twente. Woont nu in Scheveningen. Deed een studie recht en bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Bouchra Talidi
Door te controleren of mensen wel veilig kunnen werken, voorkomen we dat er ongelukken gebeuren
Roland van Arragon
Arbeidsinspecteur
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Deed de meao in de richting economisch-juridisch en volgde diverse Bouwopleidingen.

Lees meer over Roland van Arragon
Beleid maken als econoom, weer eens iets anders dan cijfers en systemen alleen
Stefan Toonen
Financieel economisch adviseur
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Volgde de studie Economie aan de universiteit van Tilburg. Deed na zijn studie de BoFEB-opleiding en maakte zo kennis met het werken voor de Rijksoverheid.

Lees meer over Stefan Toonen
Bij elke begrotingsronde ben ik verantwoordelijk voor de AOW
Kimberly Wagemans
Financial trainee / financieel beleidsmedewerker
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Deed een bachelor economie en aansluitend een master beleidseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Startte september 2016 met het Financial Traineeship.

Lees meer over Kimberly Wagemans
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon