Laten zien wat straling is
‘Straling zie, voel, hoor of ruik je niet. Maar het is er wel en het kan veel schade veroorzaken. Het komt bijvoorbeeld vrij bij het opwekken van kernenergie, maar ook bij behandelingen in ziekenhuizen of in de industrie. Na mijn studie ging ik bij het RIVM werken. Ik heb daar heel wat jaren onderzoek gedaan naar straling. Ik wilde de wereld laten zien wat het is en wat het met je kan doen. Daarna werd ik inspecteur stralingsbescherming bij de ANVS. Ik ging bij bedrijven langs om te kijken hoe zij zich aan wet- en regelgeving hielden. Zo heb ik veel geleerd over waar straling in de praktijk wordt toegepast. Kennis die ik nu goed kan gebruiken bij het voorbereiden van beleid.
Europese regelgeving implementeren
Onze afdeling is vanaf 2014 tot 2018 bezig geweest met het implementeren van nieuwe Europese regelgeving voor stralingsbescherming in de Nederlandse kernenergiewet en de regels die daaronder hangen. Dat heb je niet van de ene op de andere dag gedaan. Zoiets moet juridisch goed in elkaar steken. De samenwerking met stakeholders hierbij is erg belangrijk. Inmiddels heb ik mij alweer gestort op een nieuw project: het maken van een inspectiestrategie. Ik probeer een antwoord te formuleren op vragen als: ‘waar gaat de ANVS zich de komende jaren op het gebied van toezicht mee bezighouden?’, ‘welke bedrijven gaan we inspecteren en met welke frequentie?’ en ‘lichten we een bedrijf in zijn geheel door of doen we flitsbezoeken?’.
Onder de grond
Juist omdat straling voor de meeste mensen zo’n onbekend fenomeen is, vind ik het belangrijk om mijn kennis te benutten om ze tegen straling te beschermen. Zelfs op vakanties houdt het onderwerp me nog bezig. We reden een keer in een tunnel in Noorwegen, diep onder de grond. Op zo’n moment vraag ik me meteen af hoe het daar zit met de bescherming tegen de straling die van nature diep in de bodem voorkomt.’