Miriam Tijsmans

Europese regelgeving voor stralingsbescherming helpt om mensen te beschermen
Miriam Tijsmans

Miriam Tijsmans
Senior beleidsmedewerker ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde hbo chemie. Haalde als onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haar eerste stralingsbeschermingsdiploma. Is sindsdien gefascineerd door straling. Was tot 2012 inspecteur stralingsbescherming. Houdt van zeilen. Vindt de zomervakantie het hoogtepunt van het jaar.

Miriam Tijsmans is senior beleidsmedewerker bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming(ANVS). Zij bereidt beleid voor om ervoor te zorgen dat mensen en het milieu worden beschermd tegen de gevolgen van radioactieve straling.


Laten zien wat straling is

‘Straling zie, voel, hoor of ruik je niet. Maar het is er wel en het kan veel schade veroorzaken. Het komt bijvoorbeeld vrij bij het opwekken van kernenergie, maar ook bij behandelingen in ziekenhuizen of in de industrie. Na mijn studie ging ik bij het RIVM werken. Ik heb daar heel wat jaren onderzoek gedaan naar straling. Ik wilde de wereld laten zien wat het is en wat het met je kan doen. Daarna werd ik inspecteur stralingsbescherming bij de ANVS. Ik ging bij bedrijven langs om te kijken hoe zij zich aan wet- en regelgeving hielden. Zo heb ik veel geleerd over waar straling in de praktijk wordt toegepast. Kennis die ik nu goed kan gebruiken bij het voorbereiden van beleid.

Europese regelgeving implementeren

Onze afdeling is vanaf 2014 tot 2018 bezig geweest met het implementeren van nieuwe Europese regelgeving voor stralingsbescherming in de Nederlandse kernenergiewet en de regels die daaronder hangen. Dat heb je niet van de ene op de andere dag gedaan. Zoiets moet juridisch goed in elkaar steken. De samenwerking met stakeholders hierbij is erg belangrijk. Inmiddels heb ik mij alweer gestort op een nieuw project: het maken van een inspectiestrategie. Ik probeer een antwoord te formuleren op vragen als: ‘waar gaat de ANVS zich de komende jaren op het gebied van toezicht mee bezighouden?’, ‘welke bedrijven gaan we inspecteren en met welke frequentie?’ en ‘lichten we een bedrijf in zijn geheel door of doen we flitsbezoeken?’.

Onder de grond

Juist omdat straling voor de meeste mensen zo’n onbekend fenomeen is, vind ik het belangrijk om mijn kennis te benutten om ze tegen straling te beschermen. Zelfs op vakanties houdt het onderwerp me nog bezig. We reden een keer in een tunnel in Noorwegen, diep onder de grond. Op zo’n moment vraag ik me meteen af hoe het daar zit met de bescherming tegen de straling die van nature diep in de bodem voorkomt.’

Ik werk voor Nederland

We stellen hoge eisen aan transport van radioactieve stoffen
Mathieu Ter Morshuizen
Senior adviseur
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Lees meer over Mathieu Ter Morshuizen
Bij een nucleair incident ben ik binnen 2 uur in Den Haag
Gert Jan Auwerda
Coördinerend specialistisch adviseur ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde aan het Reactor Institute Delft in de nucleaire reactorfysica. Is fanatiek sporter.

Lees meer over Gert Jan Auwerda
Bij een Kamerdebat over nucleaire veiligheid ga ik mee met de minister
Ginevra Delfini
Coördinerend beleidsmedewerker ANVS
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Studeerde theoretische natuurkunde in Bologna en promoveerde in Nederland in de kernfysica.

Lees meer over Ginevra Delfini
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon