Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Peter The

We hadden iets nodig om de levensduur van zoab te verlengen: een verjongingscrème
Peter The

Peter The
Adviseur/specialistisch medewerker Wegen
Rijkswaterstaat

  • Deed een propedeuse civiele techniek aan de TU Delft, en daarna een studie weg- en waterbouw aan de HTS in Den Haag. Ging in 1984 als adviseur geotechniek aan de slag bij Rijkswaterstaat. In 2004 kwam hij bij het Innovatieprogramma Geluid, en in 2009 bij het Corporate Innovatie Programma.
  • In zijn vrije tijd luistert Peter naar klassieke muziek en country & western. Hij houdt van uitgaan en lekker eten. Daarnaast doet hij veel vrijwilligerswerk zoals lekenpriester in verzorgingstehuizen.

Peter The werkt als senior adviseur bij de afdeling Wegen en Geotechniek van Rijkswaterstaat. Binnen het Corporate Innovatie Programma zoeken hij en zijn collega’s naar manieren om de levensduur van zeer open asfaltbeton (zoab) te verbeteren. Hieruit zijn al verschillende verrassende oplossingen voortgekomen.


Ongemakken

‘Zoab-wegen zijn er al vanaf 1987. Ze blinken uit in hun vermogen om water af te voeren en verkeersgeluid te reduceren, maar er zijn ook wel wat ongemakken en nadelen. Zo moet je de rechter rijstrook met alle vrachtverkeer al na 11 jaar vernieuwen. En 6 jaar later de linkerstrook. ‘Is de levensduur van zoab niet te verlengen?’, vroeg de minister in 2006. Daarop zijn we met marktpartijen en onderzoeksinstellingen een programma gestart rond de verlenging van de levensduur van zoab. Als adviseur denk ik mee over innovaties, controleer ik testresultaten en help ik om de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op te krijgen. Ik zorg bijvoorbeeld dat een onderzoeksbureau of instituut een bepaalde test uitvoert, en dat de marktpartijen met een voorstel komen om hun product te optimaliseren.

Verjongingscrème

Het probleem bij zoab is het steeds brosser worden van het bitumen. Hierdoor raken steentjes los. We hadden dus iets nodig om het brosser wordend zoab weer soepel te maken: een ‘verjongingscrème’. De marktpartijen kwamen uiteindelijk met 3 producten. Deze zijn uitvoerig getest, onder andere in het laboratorium. Geweldig om door de microscoop te zien hoe het verjongingsmiddel in de ontstane scheurtjes dringt en het bitumen verjongt.

Vervolgens hebben we een aantal zoab- proefvakken, die al 5 jaar oud waren, met de verjongingsmiddelen behandeld. Nu blijkt dat we hiermee de levensduur van zoab met 4 jaar kunnen verlengen, gaan we in juni 2016 voor het eerst aan de slag met een van deze middelen, en wel op de A27 bij Raamsdonksveer.

Ultrastil zoab

Naast de verjongingscrème werkt ons innovatieteam ook aan een Ultra Stil Wegdek (USW), dat geluid nog beter reduceert dan het traditionele zoab. Inmiddels hebben 3 marktpartijen ieder een product ontwikkeld op basis van natuurlijke rubberdeeltjes en kunsthars. Die combinatie maakt de weg elastisch en stiller. De producten voldoen al aan onze 1e eis: ze zijn bijna 2 keer zo stil als gewoon zoab. Om te kijken of ze ook voldoende sterk zijn, laten we ze eind 2016 in Duitsland testen met belaste vrachtwagenbanden. Gaat dat goed, dan legt RWS in 2018 een proefvak aan op een snelweg, dat minstens 7 jaar moet meegaan. Als dit asfalt straks inderdaad op de markt komt is het niet alleen geluidsreducerend, maar ook duurzaam: het rubber is afkomstig van vermalen vrachtwagenbanden. Dezelfde banden die verantwoordelijk zijn voor slijtage aan de weg, verrijken dus straks wellicht het zoab.’

Ik werk voor Nederland

Een sluis is een complexe machine waar civiel, werktuigbouw en ICT feilloos moeten samenwerken
Leon Wijnker
Technisch Manager
Rijkswaterstaat

Studeerde Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft.

Lees meer over Leon
Stel je eens voor wat er gebeurt als alle matrixborden boven de weg uitvallen
Christiaan van Es
Servicedeliverymanager
Rijkswaterstaat

Studeerde mediatechnologie aan de Hogeschool Utrecht. Werkte hiervoor bij Achmea en Ordina. Is inmiddels in dienst bij Rijkswaterstaat.

Lees meer over Christiaan
Geen schermen voor de nieuwe A16, maar omgevingsvriendelijke groene geluidswallen
Esther Hemel
Adviseur Programmabureau Verkenning en Planuitwerking
Rijkswaterstaat

Studeerde bouwkunde met specialisaties stedenbouw en gedragsonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees meer over Esther
Rijkswaterstaat houdt zo goed mogelijk rekening met je toekomstwensen
Gerald Beekelaar
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de hts in Zwolle. Kwam in 1997 bij Rijkswaterstaat. Startte als projectleider inspectie en onderhoud, en werd daarna technisch manager.

Lees meer over Gerald
Als Rijkswaterstaattrainee kan ik mij verdiepen in de combinatie water en conflict
Robert-Jan Ruifrok
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat


Lees meer over Robert-Jan
Als technisch manager ben je soms net een tolk, die de verschillende talen bij elkaar brengt
Marieke Plegt
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek en management aan de Universiteit Twente. Is sinds 2010 in dienst bij Rijkswaterstaat na het RWS Traineeship te hebben doorlopen.

Lees meer over Marieke
C-ITS maakt het verschil tussen wel of geen files
Ido Vlaminckx
Programmadirecteur Smart Mobility
Rijkswaterstaat

Studeerde kerninformatica, waar het volgens Ido bij Rijkswaterstaat 'vol van zit'. Vindt het leuk thuis software en apps te ontwikkelen. Leest graag over ICT om ontwikkelingen bij ...

Lees meer over Ido
Ik maak een prototype catalogus waarin alle diensten van de Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat staan
Jim Schoorl
Stagiair
Rijkswaterstaat

Zat tijdens zijn middelbare school op de Engelstalige International School of the Hague. Doet nu de opleiding mediatechnologie aan de Hogeschool Leiden.

Lees meer over Jim
Slimme data testen voor betrouwbare infrastructuur
Daan van der Maas
Datascientist
Rijkswaterstaat

Behaalde zijn master wis- en natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Was op zoek naar een baan waar hij kon experimenteren met de technieken die hij in de vingers had....

Lees meer over Daan
Ik fungeer als brug tussen civiele techniek en de wereld van ICT
Jan Hordijk
Servicemanager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft en heeft een bijzondere interesse in ICT.

Lees meer over Jan
Heel Rijkswaterstaat een nieuwe smartphone, dat is een flinke logistieke operatie
Arno Verstraeten
Adviseur Informatievoorziening en -beheersing
Rijkswaterstaat

Volgde in Breda de hbo-opleiding Integrale Veiligheid; schreef zijn scriptie over de informatievoorziening binnen het crisismanagement van Rijkswaterstaat. Kon na zijn afstuderen b...

Lees meer over Arno
We willen niet dat mensen ’s nachts wakker liggen door piepende shovels
Koen Workel
Relatiemanager
Rijkswaterstaat

Haalde een bachelor Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en een master Hydrologie en Waterkwaliteit aan de Universiteit Wageningen. Deed hierna la...

Lees meer over Koen
Infrastructuur van IT voorkomt spookfiles
Ali Mirhadi
Projectleider
Rijkswaterstaat


Lees meer over Ali
Ik mag als trainee voor Rijkswaterstaat naar Beijing
Barbara van Gulick
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Behaalde haar bachelor Internationaal Land- en Waterbeheer en haar master Urban Environmental Management aan de Wageningen University. Liep voor haar bachelor stage in Benin, West-...

Lees meer over Barbara
Nieuwe Waterveiligheidsnormen vragen om nieuwe kennis, zoals technische modellen en formules
Vera Konings
Adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Bouwkunde aan de TU Delft; koos binnen de afstudeerrichting Stedenbouwkunde voor de combinatie van waterveiligheid en ruimtelijke ordening.

Lees meer over Vera
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon