Pieter Rogaar

Als er een nationale cybersecurity-crisis uitbreekt, staan we klaar voor Nederland
Pieter Rogaar

Pieter Rogaar
Coördinerend adviseur cybersecurity
Nationaal Cyber Security Centrum

  • Studeerde wiskunde aan de Universiteit Leiden (bachelor), met als specialisatie cryptografie. Voltooide de master Computer Security aan het Kerckhoffs Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Rondde een studieprogramma Cyberstrafrecht af aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit van Tilburg.
  • Is vrijwilliger bij de Kindertelefoon en lid van BIJ1 en de Partij voor de Dieren.

Pieter Rogaar is een kundige en gepassioneerde cybersecurityadviseur bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Hij begeleidt collega’s die hard werken aan het opbouwen, bijhouden en vergroten van kennis en inzicht in het cybersecurityveld. Zijn afdeling ontwikkelt zich zo tot hét expertisecentrum op dit gebied voor de Rijksoverheid en de vitale sectoren in de samenleving.


Verschil maken voor Nederland

‘Ik ben na mijn studie gaan werken bij een advies- en accountantskantoor als adviseur IT-security. Ik vond het werk erg leuk, maar wilde toch meer dan alleen werken voor bedrijven die mijn uurtarief konden betalen. Mijn werk moest verschil maken voor Nederland en de wereld. Ik wilde niet alleen in een hokje aan inhoudelijke problemen werken, maar ook naar buiten, mensen informeren en adviseren. En die mogelijkheid kreeg ik bij het NCSC.

Het juiste inzicht

De afdeling Expertise en Advies is hét kenniscentrum op het gebied van cybersecurity binnen de overheid. We onderhouden contacten met experts binnen de academische wereld en de publieke en private sector. We adviseren de Rijksoverheid en vitale sectoren als banken en waterleidingbedrijven over cybersecurity. Ik begeleid collega’s bij het schrijven van factsheets en het houden van presentaties bij onze doelgroepen over trends en dreigingen. Het juiste inzicht op het juiste moment. Dat is ons motto.

100 retweets

Onze factsheets en whitepapers zijn voor securityspecialisten vaak een manier om bij hun baas bepaalde onderwerpen aan te kaarten: ‘Kijk, het NCSC zegt het ook!’ Het is altijd leuk als je ziet dat dat ene stuk dat jij geschreven hebt meer dan 100 keer geretweet wordt. Mijn afdeling ondersteunt ook inhoudelijk bij de beantwoording van Kamervragen over internetbeveiliging. Dan krijgt de inhoud kleur door de politieke dimensie.

Nationale ICT-crisis

Met ons werk zitten we vaak midden in de actualiteit. Zoals bijvoorbeeld met de DigiNotar-crisis. Essentiële computersystemen waren gehackt en wij waren het landelijk coördinatiecentrum. Terwijl het hele land toekijkt, zijn wij druk in de weer om te zorgen dat de getroffen organisaties en de opsporings- en crisisbeheersingsorganisaties elkaar weten te vinden. We zorgen er ook voor dat het publiek geïnformeerd wordt en de bestuurders weten wat er aan de hand is. Als er een nationale cybersecurity-crisis uitbreekt, dan staan we allemaal klaar voor Nederland.

Hoop gezelligheid

We werken hier hard. We gaan er echt voor. Ook is er een hoop gezelligheid onderling. Op mijn afdeling werken we met een vrij jonge groep. De meesten zijn tussen de 25 en 35 jaar oud. Ongeveer 15% is vrouw. Dat vind ik veel te weinig. Regelmatig drinken we na het werk nog wat samen, gaan we uit eten of houden we een film– of discussieavond.’

Ik werk voor Nederland

Het DigiNotar-incident was een van de spannendste momenten uit mijn carrière
Dave Woutersen
Securityspecialist en -coördinator
Nationaal Cyber Security Centrum

Deed een mbo-opleiding informatica.

Lees meer over Dave Woutersen
Wij doen er alles aan om de schade van cybersecurity-incidenten te beperken
Paul
Senior securityspecialist
Nationaal Cyber Security Centrum

Studeerde filosofie en is opgeleid als docent wis- en natuurkunde. Ging daarna aan de slag in de ICT als systeembeheerder in detachering en als consultant.

Lees meer over Paul
Cybercriminelen worden steeds creatiever, dus wij ook
Edwin
Securityspecialist
Nationaal Cyber Security Centrum

Studeerde eerst biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Switchte daarna naar Computer Science aan dezelfde universiteit.

Lees meer over Edwin
We geven ontwikkelaars richtlijnen voor veilige mobiele apps
Koen Sandbrink
Adviseur cybersecurity
Nationaal Cyber Security Centrum

Studeerde technische informatica aan hogeschool Inholland in Alkmaar.

Lees meer over Koen Sandbrink
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon