Verschil maken voor Nederland
‘Ik ben na mijn studie gaan werken bij een advies- en accountantskantoor als adviseur IT-security. Ik vond het werk erg leuk, maar wilde toch meer dan alleen werken voor bedrijven die mijn uurtarief konden betalen. Mijn werk moest verschil maken voor Nederland en de wereld. Ik wilde niet alleen in een hokje aan inhoudelijke problemen werken, maar ook naar buiten, mensen informeren en adviseren. En die mogelijkheid kreeg ik bij het NCSC.
Het juiste inzicht
De afdeling Expertise en Advies is hét kenniscentrum op het gebied van cybersecurity binnen de overheid. We onderhouden contacten met experts binnen de academische wereld en de publieke en private sector. We adviseren de Rijksoverheid en vitale sectoren als banken en waterleidingbedrijven over cybersecurity. Ik begeleid collega’s bij het schrijven van factsheets en het houden van presentaties bij onze doelgroepen over trends en dreigingen. Het juiste inzicht op het juiste moment. Dat is ons motto.
100 retweets
Onze factsheets en whitepapers zijn voor securityspecialisten vaak een manier om bij hun baas bepaalde onderwerpen aan te kaarten: ‘Kijk, het NCSC zegt het ook!’ Het is altijd leuk als je ziet dat dat ene stuk dat jij geschreven hebt meer dan 100 keer geretweet wordt. Mijn afdeling ondersteunt ook inhoudelijk bij de beantwoording van Kamervragen over internetbeveiliging. Dan krijgt de inhoud kleur door de politieke dimensie.
Nationale ICT-crisis
Met ons werk zitten we vaak midden in de actualiteit. Zoals bijvoorbeeld met de DigiNotar-crisis. Essentiële computersystemen waren gehackt en wij waren het landelijk coördinatiecentrum. Terwijl het hele land toekijkt, zijn wij druk in de weer om te zorgen dat de getroffen organisaties en de opsporings- en crisisbeheersingsorganisaties elkaar weten te vinden. We zorgen er ook voor dat het publiek geïnformeerd wordt en de bestuurders weten wat er aan de hand is. Als er een nationale cybersecurity-crisis uitbreekt, dan staan we allemaal klaar voor Nederland.
Hoop gezelligheid
We werken hier hard. We gaan er echt voor. Ook is er een hoop gezelligheid onderling. Op mijn afdeling werken we met een vrij jonge groep. De meesten zijn tussen de 25 en 35 jaar oud. Ongeveer 15% is vrouw. Dat vind ik veel te weinig. Regelmatig drinken we na het werk nog wat samen, gaan we uit eten of houden we een film– of discussieavond.’