René Joosten

KNMI was een van de eerste overheidsorganisaties met Cloud First strategie
Rene Joosten archeoloog KNMI

Studeerde informatiekunde en bedrijfskunde in Nijmegen. Had altijd al interesse in architectuur en IT, binnen organisaties met een maatschappelijke impact. Werkte onder andere bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en in de energiewereld. Stapt graag op de fiets en heeft dat onlangs nog gedaan voor cycling4climate. Geniet samen met zijn vriendin van hun woonplaats Utrecht.

Maatschappelijk bezig zijn vond René Joosten altijd al interessant. Na gewerkt te hebben bij onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zocht hij een functie bij de Rijksoverheid. Lead architect bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)? Dat bleek een schot in de roos met veel ontwikkelmogelijkheden.


Publicatiedatum 21-07-2022

Klimaat

‘Inhoudelijk trok de functie op 2 verschillende vlakken. Ten eerste natuurlijk het klimaatdossier, wat het werk van het KNMI steeds belangrijker en zichtbaarder maakt. Maar daarnaast waren er ook veel interessante inhoudelijke thema’s. We waren bijvoorbeeld een van de eerste overheidsorganisaties met Cloud First strategie. Ik stapte op een goed moment in, want er was ook net een nieuwe I-strategie. Met alle uitdagingen die er liggen, moeten we goed blijven nadenken over de inrichting van onze IT. Er komen steeds meer waarnemingen en betere manieren om de steeds grotere hoeveelheden data te verwerken. Daar is robuuste en flexibele infrastructuur en software voor nodig. Voor mij mooie ontwikkelingen, waarbij er nog voldoende te leren is.

Kans om functie uit te bouwen

Ik begon in een klein team samen met één andere architect. Inmiddels zijn we gegroeid naar een team van 6. Ik heb veel kansen gehad om mijn functie zelf in te delen en uit te bouwen. Daar moet je wel de energie en het organisatievermogen voor hebben. Zaken die je sowieso nodig hebt om in ons team te werken.

Ook weleens solution architect

Het KNMI is een kleine organisatie, maar je kunt je hier zeker ontwikkelen. Binnen het team is er veel ruimte om dingen die je leuk vindt naar je toe te trekken. We hebben het zo ingericht dat we ook makkelijk elkaars werk even over kunnen nemen, als dat nodig is. Zo ben ik bijvoorbeeld ook weleens solution architect. Bij de verdeling van het werk kijken we wie het beste in het thema zit, die pakt het op. Daarnaast is er veel autonomie. We kijken elkaar niet op de vingers.’

Bekijk alle vacatures voor architecten en infrastructuurspecialisten

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Het KNMI werkt met superveel maatschappelijk relevante data
Saskia Wagenaar
Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Studeerde Lucht en ruimtevaarttechniek in Delft. Richtte zich na haar studie op het ontwikkelen van software.

Lees meer over Saskia Wagenaar
Van petabytes maken wij behapbare megabytes
Wim Som de Cerff
Wetenschappelijk adviseur KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Studeerde Informatica aan de universiteit Twente, met als afstudeerrichting software engineering en theoretische informatica.

Lees meer over Wim Som de Cerff
De wetenschappelijke inhoud van de code kunnen doorgronden, maakt mijn werk extra interessant
Mats Veldhuizen
Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Deed een bachelor in wiskunde en natuurkunde. Koos daarna voor een master in computer science. Werkte in de IT bij onder andere een helpdesk en de gemeente Gouda.

Lees meer over Mats Veldhuizen
Van Buienradar tot code rood: alle data migreren we naar de cloud
Roy Engelen
Cloud engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Studeerde econometrie aan de Maastricht University. Werkte als consultant en werd via Capgemini gedetacheerd bij de politie. Maakte de overstap naar het KNMI.

Lees meer over Roy Engelen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon