Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Sanne van Denderen

Het ICT-landschap van de digitale overheid is voor mij een perfecte omgeving
Sanne van Denderen

Sanne van Denderen
Senior adviseur crisismanagement
Logius

Studeerde communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Rondde daarna een master risicomanagement af aan de Universiteit Twente. Deed verschillende communicatieklussen in binnen- en buitenland, in loondienst en als zzp’er. Gelooft in de publieke zaak en in een digitale samenleving. Houdt van reizen en lekker eten. Combineert dat door in ieder land een favoriet recept te vinden. Houdt in het bijzonder van Encebollada uit Ecuador, Pom uit Suriname en Dulce de Leche uit Argentinië.

Sanne van Denderen werkt als senior adviseur crisismanagement bij Logius. De organisatie speelt een belangrijke rol bij de digitalisering van de Rijksoverheid. En Sanne speelt een belangrijke rol in het voorkomen en oplossen van incidenten in het digitale domein.


24/7 voorbereid op incidenten

‘De samenleving is steeds afhankelijker van ICT. Intussen wordt die technologie steeds complexer. In dit ingewikkelde landschap stijgt de kans op cybercrises en technische storingen. Deze incidenten hebben vaak verstrekkende gevolgen: ze brengen de beschikbaarheid van overheidsdiensten in gevaar en schaden het vertrouwen van gebruikers. Het kunnen cyberincidenten zijn zoals phishing en DDoS-aanvallen op DigiD, of technische verstoringen van Digipoort waardoor geen vissersboot meer kan inklaren bij de Douane. In beide gevallen moeten we de schade beperken en het probleem zo snel mogelijk verhelpen. Op het gebied van crisisbeheersing adviseer ik en ontwikkel beleid. Soms kunnen we al van tevoren inschatten wat er op ons afkomt, maar vaak ook niet. Daarom zorg ik er ook voor dat de hele keten goed is voorbereid. Intern en extern moet iedereen weten wat er van hen wordt verwacht als het crisis is. Samen kunnen we zo 24/7 inspelen op zowel bekende als onbekende dreigingen. 

Geen ‘love at first sight’

Als je mij tien jaar geleden had verteld dat ik in de IT zou belanden, zou ik je glazig hebben aangekeken. Ik ben er per ongeluk ingerold, destijds nog als communicatieadviseur. Maar er ontstond wel al snel een prille liefde. De vonk sprong naar mij pas over toen ik mijn eerste cyber crisis meemaakte, DigiNotar. Daarna wist ik dat ik de overstap wilde maken naar crisismanagement. Logius bood mij die kans. Ik ben een echte verbinder en boek ook in complexe en dynamische omstandigheden goede resultaten. Zowel in het dagelijkse werk als onder druk tijdens een crisis is het ICT-landschap van de digitale overheid voor mij dus een perfecte omgeving.

Coördinatie red- en blueteam test

ICT is niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse leven, dus de impact van een storing is steeds meer merkbaar. Om onze voorzieningen zo weerbaar mogelijk te houden, doe ik samen met het team dan ook meer dan alleen digitale brandjes blussen. Ik heb bijvoorbeeld voor Logius de eerste ‘red- en blueteam’ test gecoördineerd in samenwerking met partners zoals de Belastingdienst en het NCSC. Bij deze cyber security oefening voert het ene ‘red’-team een aanval uit en lost het ‘blue’-team het op. Deze diversiteit aan werkzaamheden en de kenmerkende dynamiek maakt werken in het cyber domein voor mij zo interessant.'

 

Ik werk voor Nederland

Iedereen in Nederland maakt gebruik van de diensten van Logius
Gencehan Askin
Senior ketenbeheerder
Logius

Geboren en getogen in Den Haag. Is nu bezig met een studie business IT and management. Is vader van twee kinderen.

Lees meer over Gencehan Askin
Ik heb een spilfunctie in ontwikkeling en verbetering van producten voor de digitale overheid
Mike Nicolaes
Product Owner
Logius

Studeerde bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees meer over Mike Nicolaes
Achter een schip vol goederen uit China, gaat een heel ICT-proces schuil
Lup van de Bunt
Senior business consultant
Logius

Startte direct na zijn middelbare school bij de Belastingdienst/Douane waar hij veel leerde over elektronische gegevensuitwisseling en harmonisatie van gegevens.

Lees meer over Lup van de Bunt
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon