Complexe ICT-omgeving
‘Nieuwe functionaliteiten ontwikkelen, nieuwe programmeertechnieken gebruiken, werken in een complexe ICT-omgeving: daar word ik blij van. Ik ben bij de Belastingdienst echt op mijn plek. Ik vertaal functionele specificaties naar concrete producten en maak de dingen die door de business verzonnen en door de ontwerpers uitgedacht zijn. Van een app om zorgtoeslag aan te vragen tot een beter actueel overzicht voor mensen die kinderopvangtoeslag ontvangen.
Duizenden bezoekers
Eerst werkte ik meer aan de systemen op de achtergrond, maar inmiddels werk ik aan de voorkant, dus alles wat de gebruiker ziet. Als je bedenkt dat het toeslagenportaal dagelijks tussen de 70.000 en 90.000 unieke bezoekers trekt, dan weet je dat je werk echt impact heeft. Maar liefst 5,5 miljoen mensen krijgen zorgtoeslag uitgekeerd, 1,4 miljoen kindgebonden budget, 1,2 miljoen huurtoeslag en 550.000 kinderopvangtoeslag.
Blijvend in beweging
Het is de taak van mij en mijn collega’s van het ontwikkelteam om wensen vanuit de business of de wetgeving te realiseren en ervoor te zorgen dat het portaal technisch goed blijft functioneren. We staan nooit stil, we blijven moderniseren. Met 1 gemeenschappelijk doel: de burger zo goed mogelijk door het proces van een toeslag aanvragen of beheren leiden.
Voor de nabije toekomst staan nog heel wat ontwikkelingen op stapel, zoals het vervangen van brieven van de Belastingdienst door attendering in het portaal, en nog verder in de tijd wellicht gecombineerd met een notificatie via bijvoorbeeld e-mail, sms of WhatsApp.
Van epic naar eindresultaat
Een verbetering of vernieuwing start altijd met een epic vanuit de business. Stapsgewijs wordt zo’n epic uitgewerkt in features. Zodra een feature voldoende gespecificeerd is, wordt deze meegenomen in de planning tijdens een Program Increment-event (PI-event). Dat is een vast onderdeel van Scaled Agile Framework (SAFe), een methodiek die ervoor zorgt dat je met veel teams Agile kunt werken. We werken met sprints van 2 weken, elke maand een release. Het houdt je scherp en gefocust.
Zelfsturende scrumteams
Ik maak deel uit van 1 van de 12 zelfsturende scrumteams die vrij autonoom softwarecomponenten ontwikkelen. De vraag vanuit de business en de functionele specificaties zijn en blijven natuurlijk leidend. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en zorgen met elkaar voor het juiste eindresultaat. Kortom: veel vrijheid, veel vertrouwen. Waarbij we uiteraard verantwoording afleggen over onze keuzes.’