Vraaggestuurd onderzoek en wettelijke taak
‘Als operational auditor verricht ik voornamelijk vraaggestuurd onderzoek. De klant, de politieke en ambtelijke leiding van de ministeries, vraagt om een proces of de beheersing hiervan te onderzoeken om helderheid en zekerheid te verschaffen en aanbevelingen te krijgen. De Auditdienst Rijk (ADR) heeft ook een wettelijke taak: het verschaffen van de controleverklaring bij de jaarrekening van de verschillende ministeries.
Proactieve rol
Het optimaal bedienen van onze opdrachtgevers staat bij de ADR centraal. We willen vanuit onze deskundigheid bijdragen aan de kwaliteit van een vernieuwende en compacte rijksdienst. We moeten hiervoor een proactieve rol hebben op het moment dat wetgeving, processen en systemen worden vormgegeven.
De ADR evalueert ook of beleid doeltreffend en doelmatig is geweest. Onze conclusies en aanbevelingen kunnen leiden tot aanpassingen van het beleid. De ADR draagt zo bij aan een kwalitatief hoogwaardige en efficiënte overheid. Zo raakt ons werk, direct en indirect, de samenleving.
Met laarzen en helm op een bouwterrein
Het label ‘trainee’ opent veel deuren en geeft je de kans om interessante mensen te ontmoeten op allerlei posities binnen de Rijksoverheid. Het leukste vind ik de afwisseling. Het ene moment zit je strak in het pak in een overleg met een secretaris-generaal of directeur-generaal, het volgende moment sta je met laarzen en helm op het bouwterrein van een infraproject. De Rijksoverheid is groot en divers en als auditor krijgt je het over de volle breedte te zien.’