Wopke Hoekstra

Het koffertje met de Miljoenennota; een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook Financiën heel hard aan werken
Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra
Demissionair minister van Financiën
Ministerie van Financiën

Studeerde rechten, deels in Leiden, deels in Rome. Haalde zijn propedeuse geschiedenis. Volgde 1 jaar een MBA bedrijfseconomische opleiding en werkte bij McKinsey. Werd bij de start van kabinet-Rutte III in oktober 2017 beëdigd als minister van Financiën. Brengt in het weekend veel tijd door met zijn verloofde Liselot en de kinderen. Staat zaterdags langs de lijn bij het sportveld en geeft zondags hockeytraining.

Wopke Hoekstra is als minister van Financiën verantwoordelijk voor verschillende onderwerpen: van de begrotingen tot KLM en Europa. Zijn belangrijkste taak is het geld van de Rijksoverheid op een verstandige manier besteden voor Nederland. Op Prinsjesdag biedt hij de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. ‘Het is een enorme eer om minister van Financiën te zijn. Als we ons werk goed doen, maken we echt verschil en helpen we Nederland vooruit’.


Publicatiedatum 10-09-2020

Voorbereiden op een baan als minister

'Ik weet niet of je je echt kunt voorbereiden op een baan als minister. Voor mij heeft het geholpen dat ik 6 jaar heb gewerkt in de Eerste Kamer bij de commissie van Financiën en een aantal van de dossiers waar ik nu aan werk, al langs heb zien komen. Ook mijn werkervaring bij McKinsey heeft me geholpen omdat ik daar aan heel verschillende dossiers werkte en het bedrijfsleven leerde kennen. Als minister vind ik het nuttig om af en toe van vorige ministers van Financiën te horen hoe zij bepaalde zaken hebben aangepakt. Daar heb je het met elkaar over als je elkaar weer treft. Mijn voorgangers heb ik eens te eten gehad op het ministerie. Dat was leerzaam en gezellig.

Bellen en appen in coronatijd

De afgelopen tijd stond helemaal in het teken van corona, in het bijzonder de aanpak van de financiële en economische gevolgen ervan. Natuurlijk in de eerste plaats in eigen land. Samen met de collega’s Koolmees (minister van Social Zaken en Werkgelegenheid) en Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) hebben we inmiddels 3 steunpakketten voor bedrijven en werknemers opgesteld. Door corona zag ik de andere Europese ministers van Financiën minder, maar we belden en appten elkaar des te meer over Europese maatregelen.

Extra lastige puzzel dit jaar

Prinsjesdag is een dag vol traditie, hoedjes, de ceremonie. Het is daarmee een hele bijzondere dag, zeker voor de minister van Financiën. En het is een politiek belangrijke dag omdat het kabinet zijn plannen voor het nieuwe jaar presenteert. Dit jaar is alles anders: geen rijtoer en geen publiek, maar gelukkig wel de aanbieding van het koffertje met de Miljoenennota. Dus het is zeker een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook het ministerie van Financiën heel hard aan werken. Waar we volgend jaar geld voor vrijmaken is best een lastige puzzel en deze was dit jaar natuurlijk extra lastig vanwege corona en alle gevolgen daarvan.

Minister van de toekomst

Waar een minister van de toekomst goed in zou moeten zijn? Dat klinkt als een uitdagende baan. Als kabinet proberen we niet alleen met het hier en nu maar vooral ook met de toekomst bezig te zijn. En dat betekent oog hebben voor lange termijn ontwikkelingen, belangen van verschillende bevolkingsgroepen goed wegen en bedenken hoe we ook in de toekomst onze welvaart kunnen behouden, ongeacht wat er als samenleving op ons afkomt. Dat ik daar een belangrijke bijdrage aan mag leveren vind ik echt een eer. Tegen baanzoekenden die willen werken aan onderwerpen met een maatschappelijke impact, zoals klimaat, zorg of defensie, zou ik dan ook zeggen: Denk eens aan de Rijksoverheid als werkgever, dat is zeker interessant.’

Ik werk voor Nederland

In tijden van bezuinigingen komen vaak de belangrijkste keuzes boven
Linde Lassche
Private equity analist bij de Nederlandse Ontwikkelingsbank
Ministerie van Financiën

Studeerde internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en algemene economie, specialisatie ontwikkelingseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer over Linde Lassche
Ik onderzoek bij operational audits zowel de harde als de zachte kant van projecten
Paul van Eersel
Senior operational auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde technische bedrijfskunde met de master innovation management aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees meer over Paul van Eersel
Bij het onderzoek naar dienstauto’s was ik de man voor de klus
Wichant Bhaggoe
Financial Trainee
Ministerie van Financiën

Deed een bachelor economie en bedrijfseconomie, gevolgd door een master financial economics.

Lees meer over Wichant Bhaggoe
Het komt voor dat ik werk van andere trainees controleer
Willem-Jan Koert
Financial Trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde economie met een master financial economics en deed daarnaast een volledige studie financieel recht.

Lees meer over Willem-Jan Koert
Je zit in de cockpit van de gebeurtenissen.
Chris Meulmeester
Concern controller
Ministerie van Financiën

Studeerde Bestuurskunde en Geschiedenis in Amsterdam; schreef twee scripties: een over stedelijke vernieuwing en een over de eerste spindoctor van Nederland, 'mannetjesmaker' Ben K

Lees meer over Chris Meulmeester
Mijn collega’s zijn mijn coaches en mentoren
Michèle Janssen
Audittrainee
Ministerie van Financiën

Behaalde haar bachelor Business Administration aan de NHTV University of Applied Sciences, en haar master Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit.

Lees meer over Michèle Janssen
Staatsdeelnemingen stellen publieke belangen veilig die cruciaal zijn voor de Nederlandse economie
Varoll Hüzeir
Beleidsmedewerker
Ministerie van Financiën

Behaalde een master in Finance & Investments én Business & Society Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Lees meer over Varoll Hüzeir
Je eigen oordeelsvorming staat centraal
Rick de Groot
Financial audit trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde hbo management, economie en recht aan Hogeschool Inholland Haarlem.

Lees meer over Rick de Groot
De Rijksbegroting vraagt veel schakelen en samenwerken
Prya Dewkinandan
Junior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde economie en bedrijfseconomie in Utrecht en kon daarna meteen aan de slag bij de IRF. Is in haar vrije tijd vooral te vinden in de sportschool voor fitness, yoga en zumba.

Lees meer over Prya Dewkinandan
Ik vind het een eer dat ik de jaarrekening van een agentschap mag certificeren
Mustafa Perkgöz
Financieel auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde accountancy op heao- en wo-niveau en deed de opleiding tot registeraccountant aan de Universiteit van Tilburg.

Lees meer over Mustafa Perkgöz
Tijdens webscans test ik de beveiliging van sites, maar dan zonder daadwerkelijk in te breken
Lodewiek Jansen
IT-auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde business information management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doorliep vanaf 2010 het 2-jarig IT Audit Traineeship.

Lees meer over Lodewiek Jansen
Leuk als mijn economisch advies in een maatregel belandt
Dorien Verbeek
Plv. hoofd Marktordening en Strategie bij directie AFEP
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Utrecht en Amsterdam. Woont samen in Den Haag. Speelt hockey in een gezellig damesteam, gaat graag uit eten en houdt van avontuurlijke vakanties.

Lees meer over Dorien Verbeek
Je moet duidelijk je standpunt kunnen verdedigen
Wouter Hogervorst
Coördinerend beleidsmedewerker bij directie AFEP
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Amsterdam en woont daar nog steeds. Werkte hiervoor op verschillende plekken in Den Haag. Gaat graag naar de film, leest veel en houdt van surfvakanties.

Lees meer over Wouter Hogervorst
Vanaf dag 1 bouw je een waardevol netwerk van trainees op
Maurid Darwish
Financial Trainee
Ministerie van Financiën

Volgde na het gymnasium zijn jongensdroom en was een jaar officier in opleiding bij de Luchtmacht. Moest vanwege een blessure stoppen.

Lees meer over Maurid Darwish
Ik toets of SZW niet door het uitgavenplafond breekt
Tanja Koeckhoven
Junior inspecteur en begrotingscoördinator bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde bestuurskunde in Leiden en werkte daarna even in de consultancy. Houdt van koken, lezen, wandelen en verdiept zich graag in wijn.

Lees meer over Tanja Koeckhoven
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon