Wopke Hoekstra

Het koffertje met de Miljoenennota; een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook Financiën heel hard aan werken
Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra
Demissionair minister van Financiën
Ministerie van Financiën

Studeerde rechten, deels in Leiden, deels in Rome. Haalde zijn propedeuse geschiedenis. Volgde 1 jaar een MBA bedrijfseconomische opleiding en werkte bij McKinsey. Werd bij de start van kabinet-Rutte III in oktober 2017 beëdigd als minister van Financiën. Brengt in het weekend veel tijd door met zijn verloofde Liselot en de kinderen. Staat zaterdags langs de lijn bij het sportveld en geeft zondags hockeytraining.

Wopke Hoekstra is als minister van Financiën verantwoordelijk voor verschillende onderwerpen: van de begrotingen tot KLM en Europa. Zijn belangrijkste taak is het geld van de Rijksoverheid op een verstandige manier besteden voor Nederland. Op Prinsjesdag biedt hij de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. ‘Het is een enorme eer om minister van Financiën te zijn. Als we ons werk goed doen, maken we echt verschil en helpen we Nederland vooruit’.


Voorbereiden op een baan als minister

'Ik weet niet of je je echt kunt voorbereiden op een baan als minister. Voor mij heeft het geholpen dat ik 6 jaar heb gewerkt in de Eerste Kamer bij de commissie van Financiën en een aantal van de dossiers waar ik nu aan werk, al langs heb zien komen. Ook mijn werkervaring bij McKinsey heeft me geholpen omdat ik daar aan heel verschillende dossiers werkte en het bedrijfsleven leerde kennen. Als minister vind ik het nuttig om af en toe van vorige ministers van Financiën te horen hoe zij bepaalde zaken hebben aangepakt. Daar heb je het met elkaar over als je elkaar weer treft. Mijn voorgangers heb ik eens te eten gehad op het ministerie. Dat was leerzaam en gezellig.

Bellen en appen in coronatijd

De afgelopen tijd stond helemaal in het teken van corona, in het bijzonder de aanpak van de financiële en economische gevolgen ervan. Natuurlijk in de eerste plaats in eigen land. Samen met de collega’s Koolmees (minister van Social Zaken en Werkgelegenheid) en Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) hebben we inmiddels 3 steunpakketten voor bedrijven en werknemers opgesteld. Door corona zag ik de andere Europese ministers van Financiën minder, maar we belden en appten elkaar des te meer over Europese maatregelen.

Extra lastige puzzel dit jaar

Prinsjesdag is een dag vol traditie, hoedjes, de ceremonie. Het is daarmee een hele bijzondere dag, zeker voor de minister van Financiën. En het is een politiek belangrijke dag omdat het kabinet zijn plannen voor het nieuwe jaar presenteert. Dit jaar is alles anders: geen rijtoer en geen publiek, maar gelukkig wel de aanbieding van het koffertje met de Miljoenennota. Dus het is zeker een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook het ministerie van Financiën heel hard aan werken. Waar we volgend jaar geld voor vrijmaken is best een lastige puzzel en deze was dit jaar natuurlijk extra lastig vanwege corona en alle gevolgen daarvan.

 

 

Minister van de toekomst

Waar een minister van de toekomst goed in zou moeten zijn? Dat klinkt als een uitdagende baan. Als kabinet proberen we niet alleen met het hier en nu maar vooral ook met de toekomst bezig te zijn. En dat betekent oog hebben voor lange termijn ontwikkelingen, belangen van verschillende bevolkingsgroepen goed wegen en bedenken hoe we ook in de toekomst onze welvaart kunnen behouden, ongeacht wat er als samenleving op ons afkomt. Dat ik daar een belangrijke bijdrage aan mag leveren vind ik echt een eer. Tegen baanzoekenden die willen werken aan onderwerpen met een maatschappelijke impact, zoals klimaat, zorg of defensie, zou ik dan ook zeggen: Denk eens aan de Rijksoverheid als werkgever, dat is zeker interessant.’

Ik werk voor Nederland

Op Verantwoordingsdag draag ik samen met de minister van Financiën het koffertje
Matthijs Buijs
Beleidsmedewerker
Ministerie van Financiën

Studeerde bestuurs- en organisatiekunde aan de Universiteit Utrecht.

Lees meer over Matthijs Buijs
De Rijksbegroting vraagt veel schakelen en samenwerken
Prya Dewkinandan
Junior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde economie en bedrijfseconomie in Utrecht en kon daarna meteen aan de slag bij de IRF. Is in haar vrije tijd vooral te vinden in de sportschool voor fitness, yoga en zumba.

Lees meer over Prya Dewkinandan
Ik toets of het digitale fundament van de Rijksoverheid stevig is
Victoria van der Mark
IT-auditor Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Studeerde Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Legde daarmee een stevige ICT-basis om als IT-audittrainee bij de Rijksoverheid te starten.

Lees meer over Victoria van der Mark
Het label ‘trainee’ opent veel deuren
Wilbert van den Brink
Operational audit trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde bedrijfskunde aan de Rijkuniversiteit Groningen en behaalde daar zijn master organizational and management control.

Lees meer over Wilbert van den Brink
Soms sta ik letterlijk met mijn voeten in de klei
Phuong Ngo
Financial Auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde accountancy aan Avans Hogeschool en Nyenrode Business Universiteit. Werkte 3 jaar als assistent-accountant bij PwC.

Lees meer over Phuong Ngo
Betere zorg tegen lagere kosten: hoe krijg je dat voor elkaar?
Bart Vos
Financial trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam; afstudeerrichting Finance and Investments.

Lees meer over Bart Vos
Dankzij goede coaching en feedback ben ik enorm gegroeid
Koen van Schie
Financial Trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan de London School of Economics.

Lees meer over Koen van Schie
Je zit in de cockpit van de gebeurtenissen.
Chris Meulmeester
Concern controller
Ministerie van Financiën

Studeerde Bestuurskunde en Geschiedenis in Amsterdam; schreef twee scripties: een over stedelijke vernieuwing en een over de eerste spindoctor van Nederland, 'mannetjesmaker' Ben K

Lees meer over Chris Meulmeester
Wij konden de minister de finesses uitleggen van het werk van de Auditdienst Rijk
Femke Rotteveel
Financial audit trainee
Ministerie van Financiën

Doet een duale bachelor accountancy aan Nyenrode University en is financial audit trainee bij de Auditdienst Rijk (ADR), onderdeel van het ministerie van Financiën.

Lees meer over Femke Rotteveel
Met data-analyse sla ik een brug tussen IT en accountancy
Dave van Roon
Data-analist Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Studeerde bedrijfseconomie aan de Haagse Hogeschool en liep stage bij de ADR. Begon in 2015 als audittrainee bij de ADR en rondt binnenkort zijn master accountancy en control af.

Lees meer over Dave van Roon
Als afgestudeerd politicoloog wilde ik meer leren over de financiële kant van beleid
Marthe Harkema
Financial trainee/adjunct inspecteur
Ministerie van Financiën

Deed een bachelor politicologie aan de Vrije Universiteit en een master political science and public administration in Leiden.

Lees meer over Marthe Harkema
Meedenken over beleid én ruimte hebben voor een leven naast je werk
Karlo van Dam
Beleidsmedewerker
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Rotterdam, met specialisatie Fiscale Economie. Zijn studievereniging attendeerde hem op een studentendag bij het ministerie van Financiën.

Lees meer over Karlo van Dam
Bij Defensie was er behalve voor jaarrekeningcontrole ook ruimte voor het bekijken van F-16’s
Rick Hubers
Financial audit trainee
Ministerie van Financiën

Is in september 2013 na afronding van het vwo begonnen aan de duale bacheloropleiding accountancy aan Nyenrode Business University.

Lees meer over Rick Hubers
Je eigen oordeelsvorming staat centraal
Rick de Groot
Financial audit trainee
Ministerie van Financiën

Studeerde hbo management, economie en recht aan Hogeschool Inholland Haarlem.

Lees meer over Rick de Groot
Wij zijn controleur van de begroting én fondsbeheerder ineen
Christel de Lange
Senior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde wereldgodsdiensten en Hebreeuwse en Joodse studies. Ontdekte tijdens vrijwilligerswerk dat adviseren haar goed ligt. Werkte eerst als strategieconsultant.

Lees meer over Christel de Lange
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon