Voorbereiden op een baan als minister
'Ik weet niet of je je echt kunt voorbereiden op een baan als minister. Voor mij heeft het geholpen dat ik 6 jaar heb gewerkt in de Eerste Kamer bij de commissie van Financiën en een aantal van de dossiers waar ik nu aan werk, al langs heb zien komen. Ook mijn werkervaring bij McKinsey heeft me geholpen omdat ik daar aan heel verschillende dossiers werkte en het bedrijfsleven leerde kennen. Als minister vind ik het nuttig om af en toe van vorige ministers van Financiën te horen hoe zij bepaalde zaken hebben aangepakt. Daar heb je het met elkaar over als je elkaar weer treft. Mijn voorgangers heb ik eens te eten gehad op het ministerie. Dat was leerzaam en gezellig.
Bellen en appen in coronatijd
De afgelopen tijd stond helemaal in het teken van corona, in het bijzonder de aanpak van de financiële en economische gevolgen ervan. Natuurlijk in de eerste plaats in eigen land. Samen met de collega’s Koolmees (minister van Social Zaken en Werkgelegenheid) en Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) hebben we inmiddels 3 steunpakketten voor bedrijven en werknemers opgesteld. Door corona zag ik de andere Europese ministers van Financiën minder, maar we belden en appten elkaar des te meer over Europese maatregelen.
Extra lastige puzzel dit jaar
Prinsjesdag is een dag vol traditie, hoedjes, de ceremonie. Het is daarmee een hele bijzondere dag, zeker voor de minister van Financiën. En het is een politiek belangrijke dag omdat het kabinet zijn plannen voor het nieuwe jaar presenteert. Dit jaar is alles anders: geen rijtoer en geen publiek, maar gelukkig wel de aanbieding van het koffertje met de Miljoenennota. Dus het is zeker een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook het ministerie van Financiën heel hard aan werken. Waar we volgend jaar geld voor vrijmaken is best een lastige puzzel en deze was dit jaar natuurlijk extra lastig vanwege corona en alle gevolgen daarvan.
Minister van de toekomst
Waar een minister van de toekomst goed in zou moeten zijn? Dat klinkt als een uitdagende baan. Als kabinet proberen we niet alleen met het hier en nu maar vooral ook met de toekomst bezig te zijn. En dat betekent oog hebben voor lange termijn ontwikkelingen, belangen van verschillende bevolkingsgroepen goed wegen en bedenken hoe we ook in de toekomst onze welvaart kunnen behouden, ongeacht wat er als samenleving op ons afkomt. Dat ik daar een belangrijke bijdrage aan mag leveren vind ik echt een eer. Tegen baanzoekenden die willen werken aan onderwerpen met een maatschappelijke impact, zoals klimaat, zorg of defensie, zou ik dan ook zeggen: Denk eens aan de Rijksoverheid als werkgever, dat is zeker interessant.’