Wensen vertalen naar oplossingen
'Het Rijksvastgoedbedrijf (ver)bouwt, beheert en onderhoudt bijna al het Rijksvastgoed. Van de huisvesting van de ministeries tot en met gevangenissen. Soms sta ik op 1 dag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, op de 14e verdieping van het Belastingkantoor in Rotterdam en in de gevangenis van Scheveningen. Overal praat ik met de mensen die in de gebouwen (gaan) werken om hun behoeftes te doorgronden. Niemand vraagt mij om een sensor op het plafond, maar iedereen wil wel graag een prettige temperatuur op de werkplek. Ik vertaal de wensen naar oplossingen binnen de verschillende randvoorwaarden.
Smart Building en Internet of Things
De Europese Unie mikt op een volledig energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. De Nederlandse overheid geeft het goede voorbeeld en zet vol in op energieneutrale kantoren. Op onze testlocatie waarin Rijkswaterstaat huist in Rijswijk experimenteren we flink met onder meer slimme ICT-oplossingen op het gebied van Smart Building en Internet of Things. Ons doel is dat deze innovaties sneller en goedkoper beschikbaar komen. Voor het Rijk, maar ook voor andere partijen.
Ook naar de impact kijken
Als het over verslimming van gebouwen gaat, praten we al snel alleen over mogelijkheden en kansen. Er is minder aandacht voor de ingrijpende consequenties. Als je data-analyse echt wil gaan gebruiken in gebouwen, beïnvloedt dat alle processen. Van privacy-instellingen tot nieuwe inkoop- en onderhoudscontracten. Digitale transitie vraagt om een complete organisatieverandering. Bij het RVB sta ik in de frontlinie van grote transformaties en dat vind ik heerlijk.’