Yolande Venema

Het ontrafelen van scripts vind ik superleuk
Yolande Venema

Yolande Venema
Trainee
SSC-ICT

Volgde na het vwo de hbo-opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hogeschool. Deed daarna in deeltijd de opleiding tot schoonheidsspecialist. Is geboren en getogen in Den Haag. Kookt graag. Houdt ervan om na haar drukke werk- en studieweek series te kijken op Netflix.

Yolande Venema is opgeleid tot huidtherapeut maar kon in dat vak haar draai niet vinden. Bij SSC-ICT, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, volgt ze de ICT-opleiding tot FileNetbeheerder en zit daar helemaal op haar plek. Want ze houdt van problemen oplossen en puzzelen. Elementen die ze volop tegenkomt als FileNetbeheerder in spe.


1 op de 35

Mijn vader wees mij op een ICT-traineeship met opleiding. Hij werkt bij SSC-ICT op de afdeling Inkoop. Maar ik heb geen voorkeursbehandeling gehad hoor! Ik wist pas na de assessments dat het ging om SSC-ICT. Ik ben er trots op dat het is gelukt. Uiteindelijk heeft maar 1 op de 35 sollicitanten het gehaald.

Ei kwijt

Als huidtherapeut had ik heel veel met kankerpatiënten te maken. Dat bleek emotioneel best heftig. Ik kon mijn draai niet vinden. Ik heb helemaal geen achtergrond in de ICT, maar het technisch beheer spreekt me heel erg aan. Het leuke is het puzzelen, net zo lang proberen tot je een oplossing vindt.

Elk zinnetje

Ik wil nu zoveel mogelijk leren om uiteindelijk als FileNetbeheerder te gaan werken. SSC-ICT is een grote organisatie en de Rijksoverheid al helemaal. Ik realiseer me dat er heel veel mogelijkheden zijn om me verder te ontwikkelen en te leren. In het begin kon ik scripts amper lezen. Nu snap ik van elk zinnetje precies wat dit in het proces doet. Je ziet de samenhang van al die componenten.

Problemen opsporen

Na de fulltime opleiding in de eerste 3 maanden, loop ik steeds meer mee in de praktijk. We checken beheerwerkzaamheden en sporen problemen op. Daar leer je absoluut veel van. Ik vind het superleuk om scripts te ontrafelen, en te zien wat deze doen. Bijvoorbeeld als je gaat troubleshooten en je bij je laatste actie een groen vinkje krijgt. Dan loopt het weer zoals het moet. Dat is mooi.

Grote verantwoordelijkheid

Onze begeleiders geven ons elke maand een lijst met mogelijke opdrachten waaruit we kunnen kiezen. We zijn nu bezig met het testen van een performancetool voor Digidoc, een documentmanagementsysteem. We schonen bijvoorbeeld de scripts op en met mijn traineegenoot Oscar Phefferkorn ga ik het overall beheer van deze tool doen. Best een grote verantwoordelijkheid.

Nieuwe kansen

In het begin moest ik nog een beetje wennen. Maar ik zit steeds meer op mijn plek. Iedereen is hier heel behulpzaam. Daarnaast is de sfeer tussen de trainees onderling heel erg goed. We staan allemaal voor hetzelfde. Dat schept een band. Ik ben heel blij met de opleiding en de nieuwe kansen die ik hierdoor krijg.’

Ik werk voor Nederland

Innoveren is lef tonen, maar ook risico’s beheersen
Ramon Fiedler
Innovatiemanager
SSC-ICT

Studeerde elektrotechniek aan de hogeschool Rijswijk en daarna bedrijfskunde. Werkte jaren als ICT-consultant en stapte in 2009 over naar SSC-ICT.

Lees meer over Ramon Fiedler
Als de griepprik vrijkomt staat ons SAP-team klaar
Astrid in den Eng
Junior SAP basis consultant
SSC-ICT

Studeerde commerciële economie in Utrecht en woont nu in Den Haag. Houdt van gamen en kijkt graag films en series.

Lees meer over Astrid in den Eng
Ik koos voor SSC-ICT vanwege de grote, complexe projecten
Sander van Wijk
Technisch architect
SSC-ICT

Werkte voorheen als zelfstandig ondernemer aan talloze IT-opdrachten op het gebied van Unified Communications. Behaalde onder andere zijn CCVP (Cisco Certified Voice Profesional).

Lees meer over Sander van Wijk
Nieuwe beheerservers publiceer ik in het beheerportaal
Timo van Scheltinga
Beheerder SCCM en beheerportaal
SSC-ICT

Volgde een ICT-opleiding aan de Haagse Hogeschool en studeerde vervolgens Sound Design aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.

Lees meer over Timo van Scheltinga
Wanneer je aan SAP denkt, denk je niet snel aan mobiele devices en web-based services
Miranda Heesbeen
SAP Basis Beheerder
SSC-ICT

Wilde ooit piloot worden maar koos bewust voor de hbo-studie Informatica.

Lees meer over Miranda Heesbeen
Straks is er 1 monitoringstool voor alle beheerders van SSC-ICT
Benjamin Harmsen
Monitoringspecialist
SSC-ICT

Volgde de opleiding Midden-Oosten Studies. Begon daarna aan een ICT-traineeship en kwam terecht bij SSC-ICT. Maakt graag reizen met zijn vrouw en doet fanatiek aan kung fu.

Lees meer over Benjamin Harmsen
De Rijksoverheid wordt flexibeler, dus de werkplekken ook
Kok Shang Tang
Solution architect
SSC-ICT

Deed een opleiding bedrijfskundige informatica aan de Haagse Hogeschool. Liet zich een aantal jaar als ICT’er detacheren. Werkt sinds 2013 bij SSC-ICT.

Lees meer over Kok Shang Tang
Onze dashboards worden gebruikt als stuurmiddel door verschillende rijksdiensten
Anne Le
Business intelligence specialist Oracle
SSC-ICT

Studeerde bedrijfseconomie en werkte vervolgens in diverse financiële functies. Begon als trainee bij SSC-ICT en is nu in vaste dienst.

Lees meer over Anne Le
Ik maak mij sterk voor meer efficiency door standaardisatie
Fred van Laar
Domeinarchitect
SSC-ICT

Studeerde informatiekunde aan de Haagse Hogeschool. Liet zich daarna detacheren via bedrijven als CapGemini totdat hij in dienst trad bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Fred van Laar
Ik zorg dat 60.000 mailboxen beveiligd zijn
Martijn Veldman
Senior System Engineer Messaging Services
SSC-ICT

Volgde na een mbo-opleiding verschillende Windows-trainingen. Is gespecialiseerd in de beveiliging van mailverkeer.

Lees meer over Martijn Veldman
Ik ben gewoon een van de jongens bij SSC-ICT
Samantha Verdooren
Helpdeskmedewerker
SSC-ICT

Studeerde psychologie in Leiden. Had tijdens haar studie al een bijbaan bij de helpdesk van de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Lees meer over Samantha Verdooren
Het verschil met commerciële opdrachtgevers zit 'm in de gedachte dat je een maatschappelijke bijdrage levert
Steffen Leget
Netwerk engineer
SSC-ICT

Maakte met een achtergrond als ondernemer in de bakkersbranche de overstap naar de IT-wereld.

Lees meer over Steffen Leget
Sinds ik bij SSC-ICT werk, is geen dag meer hetzelfde
Onno Hoogeveen
Technisch architect
SSC-ICT

Volgde een beroepsopleiding Elektronica en Telematica aan de Philipsschool in Hilversum. Was technisch infrastructuur specialist bij de Rijksverkeersinspectie.

Lees meer over Onno Hoogeveen
Ik heb meegewerkt aan een van de grootste Oracle-implementaties in Europa
Niels Hogendoorn
ERP applicatiespecialist
SSC-ICT

Heeft na zijn hbo-studie Logistiek en Economie enkele jaren ervaring opgedaan in dit vakgebied, onder andere in Canada. Het vakgebied beviel hem minder goed dan hij dacht.

Lees meer over Niels Hogendoorn
Wij zorgen dat het netwerk van alle Nederlandse ambassades goed functioneert
Richard Graeff
Netwerk specialist
SSC-ICT

Startte na een opleiding MTS-Elektronica zijn loopbaan als elektronicus bij LICI Colorstar.

Lees meer over Richard Graeff
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon