Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Robert-Jan Ruifrok

‘Als Rijkswaterstaattrainee kan ik mij verdiepen in de combinatie water en conflict’

Robert-Jan Ruifrok is sinds september 2015 trainee bij Rijkswaterstaat (RWS). In alle projecten die hij vooralsnog heeft gedaan staat 1 thema centraal: water. Onlangs mocht hij als trainee mee op missie naar Sri Lanka. Een unieke kans.


Water is de rode draad

‘Water is al sinds mijn opleiding landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein de rode draad door mijn studie en carrière. Wat me zo fascineert aan water is dat het overal en nergens naartoe stroomt. Het gaat dwars door allerlei culturen en patronen heen. Ook tijdens mijn master kwam ik weer in aanraking met water, in combinatie met conflicten. Toen wist ik: hierin wil ik verder.

Plannen voor over 20 jaar

Ik koos voor het Rijkswaterstaattraineeship, zodat ik de vrijheid kreeg om overal een kijkje in de keuken te nemen. Niet alleen binnen RWS, maar ook buiten deze organisatie en op internationaal gebied. Ik volgde bijvoorbeeld op eigen initiatief een cursus waterconflictmanagement bij het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO. Tijdens deze cursus bleek weer hoe belangrijk het is om vooruit te denken. Binnen het thema water en conflict kan ik werken aan plannen die over 20 jaar nog steeds relevant zijn.

Sri Lanka was een pareltje

Onlangs ging ik mee op missie naar Sri Lanka. Die opdracht was een pareltje. Ik werk momenteel bij de afdeling Water Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en organiseerde samen met een bevriende trainee een lezing.

Aan het einde van de lezing vroeg een collega of we interesse hadden in een project in Sri Lanka. Hij inventariseert daar voor de ambassade de kansen voor de Nederlandse watersector en wij zouden hem daar goed bij kunnen helpen. Een week later was het geregeld. Dit was voor ons een unieke kans om ervaring op te doen in het buitenland. De verwachting is groot dat we nog eens teruggaan om het project voort te zetten.

Internationaal aan de slag

Wat ik na het traineeship ga doen? Op termijn wil ik internationaal aan de slag, maar ik denk dat ik me eerst op Nederland wil richten. Bijvoorbeeld door mij bij RWS in Arnhem te specialiseren op het gebied van geïntegreerd watermanagement of in Den Haag op het gebied van internationale samenwerking. Maar eerst kijk ik uit naar mijn derde en laatste traineeplek, bij het secretariaat van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn in Koblenz. De Rijn is lange tijd het afvoerputje van Europa geweest. Sinds de jaren 50 hebben alle 9 staten die aan het stroomgebied van de Rijn grenzen de handen ineengeslagen. Samen behartigen ze de belangen van gebruikers en beschermers. De Rijn is in Europa een belangrijke maritieme verkeersader, en daar kan ik nog veel over leren.’


Robert-Jan Ruifrok

Robert-Jan Ruifrok

  • Rijkswaterstaattrainee
  • Rijkswaterstaat
  • Studeerde landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en volgde vervolgens de bachelor sociale geografie en masterspecialisatie conflictanalyse & management aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Robert-Jan verkent de rivieren al sinds hij 10 jaar was. Hij is namelijk fanatiek roeier op bijvoorbeeld de Maas, Rijn en IJssel. Toen hij in Engeland woonde, roeide hij zelfs wedstrijden op de Theems.
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon