Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Thomas Falkenhagen

‘Namens Nederland mag ik het standpunt uitspreken tegenover alle VN-lidstaten’

Thomas Falkenhagen doorliep van 2009 tot 2011 het Rijkstraineeprogramma (RTP). 2 jaar lang zat hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) met een uitstapje naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zijn 1e buitenlandse post na het RTP is als lid van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties (VN) in Genève.


Handelsmissie naar India

‘Ik vond het geweldig om als rijkstrainee bij Buitenlandse Zaken te worden geplaatst. Het is geen garantie dat je vervolgens in het BZ-klasje komt, waarvoor altijd veel meer aanmeldingen dan plekken zijn, maar ik denk wel dat het heeft geholpen. Tijdens mijn traineeship heb ik voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu een handelsmissie naar India helpen voorbereiden. Heel leerzaam om te zien wat de Rijksoverheid voor het bedrijfsleven in het buitenland kan betekenen. Uiteindelijk draait ook de ‘BV Nederland’ daar beter door.

Onderste uit de kan

Met 3 BZ-collega’s zit ik in het mensenrechtenteam. Sinds januari 2015 is Nederland namelijk een van de 47 lidstaten die in de Mensenrechtenraad van de VN meestemmen. 3 keer per jaar wordt in een sessie van een maand de wereldwijde mensenrechtensituatie doorgenomen. Ik heb nu 2 van zulke sessies meegemaakt. Je zit met mensen uit allerlei culturen aan de onderhandelingstafel: Afrikanen, Aziaten, Amerikanen. Ieder van hen heeft zijn eigen perspectief en onderhandelingstechnieken, dat is machtig interessant. In een kakefonie van meningen en argumenten laat ik een duidelijk Nederlands geluid horen en probeer ik voor Nederland het onderste uit de kan halen. Vaak gaat het om principekwesties zoals de vrijheid van meningsuiting of de rechten van burgers om mee te doen met politieke besluitvorming.

Compromissen bereiken zonder de eigen principes te verloochenen, dat is de kunst. Dat probeer ik door hard te zijn op de inhoud en zacht op de relatie.

Eervolle taak

Naast het onderhandelingswerk adviseert ons team ook de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de VN. Verder dragen we zo nu en dan zelf het Nederlandse standpunt uit in plenaire sessies in het ‘Palais des Nations’ in Genève (dit is na het hoofdkantoor van de VN in New York het belangrijkste VN-gebouw). Zo onderstreepte ik laatst in een speech het belang dat de Nederlandse overheid hecht aan goede integratie van vrouwenrechten in het VN-systeem. Die toespraak wordt natuurlijk wel in Den Haag geschreven. Maar dat ik het standpunt namens Nederland tegenover alle VN-lidstaten mag uitspreken, vind ik een eervolle taak.

Genève en de buitenwereld

Alleen resoluties aannemen en statements uitspreken is voor VN-lidstaten niet genoeg. In Genève is een grote gemeenschap van niet-gouvermentele organisaties en maatschappelijke organisaties die op de voet volgen waar landen zich aan verbinden. Ik heb daar veel contact mee. Zij zijn de sleutel die de deur opent tussen Genève en de buitenwereld; zij nemen de internationale afspraken mee naar huis en spreken hun regering daarop aan. Door die contacten heb ik het gevoel dat wat ik hier doe een verschil maakt in landen waar mensenrechten onder druk staan.’


Thomas Falkenhagen

Thomas Falkenhagen

  • Beleidsmedewerker
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Studeerde sinologie en culturele antropologie in Leiden en Peking. Werkte als rijkstrainee (2009-2011) in verschillende functies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Zat onder andere bij de afdeling Internationale Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
  • Deed na zijn traineeship het zogenaamde ‘BZ-klasje’, een interne opleiding waarbij je 3 maanden fulltime in de schoolbanken zit. Was daarna 2 jaar beleidsmedewerker op de Azië-afdeling van Buitenlandse Zaken.
  • Werkt sinds 2014 in Genève bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties.
  • Maakt na een intensieve werkdag zijn hoofd leeg door te hardlopen of door het beoefenen van de Japanse krijgsdiscipline Aikido.
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon