Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Marieke Jakobsen: ‘De weken vliegen om hier’

Marieke Jakobsen heeft een drukke en dynamische baan bij de directie Sanctie- en Preventiebeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ). Samen met collega’s uit haar team bouwt ze dag in dag uit aan een betere positie voor slachtoffers.

We volgen haar tijdens een bijzondere week. De week die in het teken staat van de Europese dag van het slachtoffer. Waarin de staatssecretaris ook nog eens zijn visie ontvouwt over het slachtofferbeleid.

Slachtofferbeleid in de schijnwerpers

Marieke:’De weken vliegen om hier! Eigenlijk is mijn week altijd te kort als je kijkt wat ik allemaal moet doen. Ook komen er vaak zaken tussendoor. Je moet dus snel schakelen. Zeker weken als deze, waarin het slachtofferbeleid in de schijnwerpers staat, maken mijn werk bijzonder.

Team

Ik werk in een leuk team. Dat vind ik belangrijk want je bent toch het grootste deel van je tijd op kantoor. Zo lunchen we meestal samen. Aan het begin van de week hebben we met z’n allen werkoverleg, dan praten we elkaar inhoudelijk bij.

 1. Aanvang lunchlezing slachtofferbeleid

  Aanvang lunchlezing slachtofferbeleid

 2. Presentatie beleidsdoelen slachtofferbeleid

  Presentatie beleidsdoelen slachtofferbeleid

 3. De werkplek

  De werkplek

 4. Voorbespreken congres Europese dag van het slachtoffer met de persvoorlichter

  Voorbespreken congres Europese dag van het slachtoffer met de persvoorlichter

 5. Op het congres met staatssecretaris Teeven

  Op het congres met staatssecretaris Teeven

 6. In de zaal

  In de zaal

 7. Begeleiden van het interview met de staatssecretaris

  Begeleiden van het interview met de staatssecretaris

 8. Op de fiets naar het werk

  Op de fiets naar het werk

 9. Wekelijks teamoverleg

  Wekelijks teamoverleg

 10. Op weg naar de rechtbank in Utrecht

  Op weg naar de rechtbank in Utrecht

 11. Overleg bij de rechtbank in Utrecht

  Overleg bij de rechtbank in Utrecht

 12. Informeel overleg met een collega

  Informeel overleg met een collega

 13. In gesprek

  In gesprek

 14. Buiten met collega's

  Buiten met collega's

Lunchlezing

Ongeveer eens per maand hebben we een lunchlezing. Een mooie en laagdrempelige manier om je collega’s van de afdeling te informeren over waar je mee bezig bent. Dit keer ben ik aan de beurt en vertel ik over de actuele ontwikkelingen van het slachtofferbeleid. Dat valt mooi samen met de Europese dag van het slachtoffer.

Congres

Hoogtepunt deze week is natuurlijk de Europese dag van het slachtoffer. Slachtofferhulp Nederland organiseert een congres met inspirerende sprekers en goede discussies. Mooi om weer eens andere invalshoeken te zien. Daarna gezellig borrelen met mensen uit het veld.

Media-aandacht

De staatssecretaris ontvouwt op de Europese dag van het slachtoffer ook zijn visie op het slachtofferbeleid. Met onder meer het voorstel voor uitbreiding van het spreekrecht van slachtoffers. Dat krijgt veel aandacht in de media. Ik heb vooraf overleg met de persvoorlichter. Verder sta ik de staatssecretaris inhoudelijk bij tijdens interviews met RTL en Hart van Nederland.

Rechtbank

Wij hebben geregeld overleg met voor het slachtofferbeleid relevante partijen. Dat noemen wij de ketenpartners. Denk daarbij aan het Openbaar Ministerie en de reclassering. Maar ook Slachtoffer in Beeld en Schadefonds Geweldsmisdrijven. Zoals wel vaker is het overleg deze week bij de Rechtbank in Utrecht. Een mooie centrale plek om af te spreken.

Trein en fiets

Je moet als ambtenaar natuurlijk het goede voorbeeld geven. Dus naar afspraken buiten Den Haag pak ik de trein. Voordeel is dat ik dan onderweg nog even mijn stukken kan lezen of kan mailen. Binnen Den Haag neem ik de fiets. Heerlijk om even mijn hoofd leeg te maken. Zeker na zo’n hectische week.’