Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

In het slachthuis sta je voor mens en dier Rijksambtenaren heb je in vele soorten. Soms dragen ze een pak en een aktetas, en soms een witte jas en stevige rubberlaarzen. Je vindt die laatsten bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Angelique Luijkx is een van hen. Zij draagt eraan bij dat de dierlijke producten die de consument bereiken veilig zijn, en waakt voor het welzijn van de dieren in het slachthuis.

Angelique Luikx

Rijksambtenaren heb je in vele soorten. Soms dragen ze een pak en een aktetas, en soms een witte jas en stevige rubberlaarzen. Je vindt die laatsten bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Angelique Luijkx is een van hen. Zij draagt eraan bij dat de dierlijke producten die de consument bereiken veilig zijn, en waakt voor het welzijn van de dieren in het slachthuis.

Beroepsmogelijkheden

Voor dierenartsen die zoeken naar een praktische baan in het verlengde van hun studierichting landbouwhuisdieren, zijn er grofweg 2 mogelijkheden. Aan de slag als veearts, of dierenarts worden bij de NVWA, een agentschap dat toezicht houdt bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften. Bij de NVWA kun je na je studie diergeneeskunde je richten op de im- en export van dieren en dierlijke producten, of je kunt toeziend dierenarts worden bij slachtplaatsen. Angelique: ‘Ik draag bij aan de gezondheid en het welzijn van dieren, en de veiligheid van voedsel. Een leven wegnemen blijft natuurlijk altijd heftig, maar als dierenarts zie ik erop toe dat het tenminste op een nette manier gebeurt.’

Controle in het slachthuis

Staand in de stallen van een groot slachthuis vertelt Angelique hoeveel dieren er ter plaatse dagelijks worden verwerkt: tot 400 koeien, stieren en kalveren. Het is een geordend proces dat volgens strenge regels gebeurt, vertelt ze. ‘Ik controleer of de slachters schoon werken, of de dieren op goede wijze worden vervoerd en of ze gezond zijn.’ Aan de hand van haar rapport kan de NVWA zo nodig maatregelen treffen tegen het slachtbedrijf.

Opsporen van ziektes

In het slachthuis worden alle karkassen eerst geïnspecteerd door de officiële assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Zij snijden de organen in om te zien of er aandoeningen zijn. In dat geval wordt het karkas uit de slachtlijn gehaald. De aanwezige dierenarts kijkt vervolgens naar de gecompliceerde afwijkingen. Angelique: ‘Bij twijfel kun je ter ondersteuning bijvoorbeeld bacteriologisch onderzoek laten doen. De uitslag is er binnen enkele dagen.’

'Een uitgebreid rapport over je zieke koe krijgen van de universiteit, dat is toch prachtig?'

Angelique Luikx
Angelique Luikx

Angelique Luikx

Dierenarts bij de NVWA bij het ministerie van Economische Zaken

Meer over Angelique

Maximale veiligheid garanderen

Angelique en een collega spreken in hun kantoor in het slachthuis de ziektegevallen van de dag door. Op 160 runderen waren er 2 met endocarditis, een ontsteking aan het hart. Ook had 1 rund een parasiet, te herkennen aan groenige plekjes aan de kauwspieren. ‘Het liefst kom je geen ziektegevallen tegen, maar beter nu, dan dat afwijkend vlees bij de consument terechtkomt’, aldus Angelique.

Geen vaste werktijden

Angelique werkt 27 uur in de week, verspreid over 3 vaste dagen. ‘Ik heb in principe geen vaste begintijdstippen. Op vrijdag krijg ik mijn globale rooster voor de volgende week. Hoe laat ik moet starten hoor ik pas aan het eind van de werkdag ervoor. Het hangt namelijk af van wanneer het slachthuis de dieren binnenkrijgt.’

Alternatieve opbouw van de werkdag

Een groot deel van de reistijd naar het slachthuis zit bij de werktijd inbegrepen. Verder kun je kantoordagen aanvragen om rapporten te schrijven. Angelique: ‘Dagelijks besteed ik gemiddeld 1,5 uur aan rapporten en administratie. Dan vul ik bijvoorbeeld hygiënelijsten in en lijsten over de traceerbaarheid van slachtproducten.’

Communicatie tijdens het werk

De opleiding tot toezichthoudend NVWA-dierenarts duurt een halfjaar. Het traject bestaat uit meerdere blokken waarin de wet- en regelgeving rond slachten uitgebreid wordt behandeld. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding zijn de diverse communicatietrainingen. Een dierenarts signaleert veel dingen, ook afwijkingen. Het is belangrijk dat je dit wel over kunt brengen aan de klant, ingrijpende beslissingen kunt motiveren en eventueel je rug recht kunt houden in conflictsituaties. Angelique: ‘Je moet soms ingrijpende beslissingen nemen, ook als de slachters het liever anders zouden zien. Je zit op dat punt in een machtspositie. Maar aan de andere kant: je bent ook te gast bij de slachterij. Ik vind het heel belangrijk om bij binnenkomst iedereen te groeten. Niet alleen zodat de mensen weten dat ik ga beginnen aan mijn toezicht. Het is ook uit oprecht respect voor de slachters: ze maken dagen van 10 uur.’

Angelique Luijkx