10 tips om aan de slag te gaan als ICT-stagiair

De Rijksoverheid zoekt het hele jaar door talentvolle ICT’ers. Slimme starters op de arbeidsmarkt die het aandurven om mee te werken aan ICT-projecten met impact op Nederland. Volg jij een hbo- of wo-studie, zit je in je 3e of 4e jaar en ben je op zoek naar een stageplaats als onderdeel van je studie of gewoon een gave plek om werkervaring op te doen? Meld je dan aan als ICT-stagiair.

ICT-expertises

Je gaat aan de slag met thema’s als big data, security, cloud computing, reverse engineering en encryptie. Of je duikt in de wereld van analyse, development, architectuur en beheer. Er zijn ook stages op het gebied van consultancy, projectmanagement, implementatie, testing en infrastructuur.

Geef zelf je stage vorm

Samen met de ICT-stagerecruiter en de deelnemende rijksorganisaties geef je vorm aan jouw ideale stage. Je krijgt maximaal 2 voorstellen waar je vervolgens zelf een keuze uit maakt. Een ICT-stage bij de Rijksoverheid betekent: geen koffie halen (soms) en kopieerklusjes doen (bijna alles digitaal), maar echt meewerken aan inhoudelijke, complexe ICT-projecten.

10 Tips

Graciëlla Gentle werkt als ICT-stagerecruiter en geeft je 10 tips om een spannende stageplaats te bemachtigen bij 1 van de rijksorganisaties zoals Defensie, Rijkswaterstaat, het Nationaal Cyber Security Center of het NFI.

  1. Omschrijf je leerdoel.
    Bedenk wat jouw leerdoel is en met welke ICT-ontwikkelingen of expertises jij tijdens je stage aan de slag wilt. Omschrijf dit in je sollicitatie en geef aan wat je belangrijk vindt in een stage.
     
  2. Weet wat je wil.
    Geef duidelijk aan wat voor stage je zoekt, een meewerk- of afstudeerstage. Vertel ook wat voor opdrachten je graag wilt doen. Als je vanuit je studie een stageopdracht hebt, of als er bepaalde vormeisen zijn, vertel dat dan. Op die manier kun je een gezamenlijke stageopdracht formuleren.
     
  3. Verdiep je in de Rijksoverheid.
    De Rijksoverheid gaat verder dan de Tweede Kamer en de ministeries in Den Haag. Dus voordat je reageert op een stage zorg dan dat je enigszins weet waar je solliciteert. Hoe zit de Rijksoverheid in elkaar? Wat voor organisaties vallen er onder de Rijksoverheid? Wat voor ICT-projecten zijn er al uitgevoerd?
     
  4. Maak je LinkedIn-profiel in orde.
    Bijna iedereen is vindbaar op social media. Als het om banen, en dus ook om stages gaat, is LinkedIn het platform waar je moet zijn. Zorg dat de informatie up-to-date is. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zorg dan ook voor een nette, representatieve foto.
     
  5. Praat met andere stagiairs.
    Zoek stagiairs die al stage lopen of stage hebben gelopen bij de Rijksoverheid en stel al je vragen aan hen. Op Facebook vind je de groep Stagenetwerk Rijk. Lees ook het artikel over hoe het Stagenetwerk Rijk stagiairs met elkaar in contact brengt.
     
  6. Zorg voor een goed en up-to-date cv.
    Maak je cv zo compleet en tegelijkertijd relevant mogelijk. Vakantiebaantjes in de horeca of oppas van de buurtkinderen zijn bijvoorbeeld niet direct nodig. Relevante ICT-ervaring in je nevenactiviteiten dan weer wel. Een inkopper, maar daardoor niet minder belangrijk: let goed op je taalgebruik en maak geen spelfouten.
     
  7. Wees oprecht gemotiveerd.
    Stagelopen doe je voor jezelf. Als je niet gemotiveerd bent, leer je uiteindelijk niets en kost het niet alleen jezelf, maar ook de organisatie veel tijd en energie. Denk dan ook goed na wat je wil en waarom. Wat wil je leren en welke ambities heb je voor jezelf en je toekomst? Zaken waar stagebegeleiders en toekomstige collega’s heel goed bij kunnen en willen helpen.
     
  8. Op de fiets of met de trein.
    Geef duidelijk aan of je bereid bent te reizen en in welke regio jij een stageplaats zoekt. Het zou toch jammer zijn als je de stage van je leven hebt gevonden, bereid bent daar een flink stuk voor te reizen, maar je wordt afgewezen omdat de organisatie denkt dat het te ver is.
     
  9. Sollicitatiegesprek: kom op tijd.
    Te laat komen is een no-go. Neem dus gerust een bus of een trein eerder om er zeker van te zijn dat je op tijd bent. Als je te vroeg bent, kun je die tijd mooi gebruiken voor een kop koffie om het gesprek nog even rustig voor te bereiden. Check bijvoorbeeld nog even de naam van je contactpersoon zodat je weet naar wie je moet vragen bij de receptie.
     
  10. Vragen staat vrij.
    Mocht je na het gesprek niet worden gematcht met je gewenste stageplek, bel dan altijd na en vraag waarom jij het niet bent geworden. Deze feedback kan heel waardevol zijn bij een volgende sollicitatie.

Meer informatie

Twijfel je of heb je vragen? Neem contact op via mail [email protected]

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon