25 jaar Rijkstraineeprogramma: 'Als je zelf met een plan komt, is er zoveel mogelijk'

Publicatiedatum 19-04-2022

Ze zat in de 1e tranche van het Rijkstraineeprogramma (RTP) 25 jaar geleden. Inmiddels neemt ze als directeur MBO bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) al jaren zelf trainees aan. Henrike Karreman over wat het haar heeft gebracht, en de ontwikkeling van het RTP door de jaren heen.

Onbekendheid

‘Toen ik binnenkwam bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, wist niemand nog wat een trainee was. Het was toen echt opvallend dat er een groep jonge mensen door het gebouw liep. Inmiddels is bekend dat trainees een bepaalde periode blijven en dan weer ervaring op andere plekken op gaan doen. Het is meer ingeburgerd. Toen moest ik uitleggen: nee ik ben geen stagiaire, ik krijg echt salaris. Mensen zaten in eerste instantie ook niet te wachten op trainees. Die werden gezien als onervaren, en ze waren niet eens opgeleid als jurist. De secretaris-generaal van het ministerie van Justitie wilde echter graag jonge mensen met een frisse blik binnen krijgen. Hij zei: als anderen het niet doen, doe ik het zelf. Zo begon ik als trainee bij de SG en uiteindelijk gingen ook anderen om.

Mogelijkheden

Ik heb me voor het traineeship aangemeld, omdat ik me breed wilde oriënteren en veel wilde leren. Zo kon ik mijn definitieve keuze over mijn loopbaan, zo lang mogelijk uitstellen. Na mijn traineeship kwamen er binnen de Rijksoverheid telkens interessante kansen op mijn pad. Voor je het weet ben je 25 jaar verder en ben je ergens de directeur. Het traineeship heeft me veel gebracht. Ik werd gestimuleerd aan het roer te staan en zelf invulling te geven aan mijn traineeship. Mijn ontwikkelingsvraag stond centraal. Dat heeft me gevormd. En dat geldt nu nog steeds voor trainees. Als je zelf met een plan komt, is er zoveel mogelijk. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat de hiërarchie iets onmogelijk maakt.

‘Eenmaal binnen, zie je pas wat een fascinerende wereld en interessante werkgever de Rijksoverheid is. Je kan zoveel. En thema’s zijn altijd relevant.’

Aan de start

Zo heb ik uiteindelijk heel bewust de keuze gemaakt om na 15 jaar over te stappen van het ministerie van Justitie naar het ministerie van OCW. Bij Justitie gaat het werk over zware thema’s in de samenleving. Recht raakt mensen, vaak op een heftig moment in hun leven: vluchtelingen, verdachten, slachtoffers, kinderen en ouders die in aanraking komen met jeugdbescherming. Bij onderwijs sta je aan de start. Het is een kansrijk moment voor een positieve wending aan een mensenleven, ook voor studenten die niet alle kansen van huis uit hebben meegekregen.

Interessante werkgever

Eenmaal binnen, zie je pas wat een fascinerende wereld en interessante werkgever de Rijksoverheid is. Je kan zoveel. En thema’s zijn altijd relevant. Intellectueel is het ook een fijne omgeving. De grote gemene deler bij het Rijk is dat iedereen maatschappelijk betrokken is, en hart heeft voor de publieke zaak. Het Rijkstraineeship is nog steeds een droomstart van een carrière. Het opleidingstraject is door de jaren heen een paar keer veranderd. En vroeger moest je na 2 jaar solliciteren op een functie. Nu kunnen trainees allemaal blijven. In essentie is bij het RTP echter veel hetzelfde gebleven.

Jonge aanwas

Sinds ik trainee ben geweest, neem ik zelf ook altijd met plezier trainees in dienst. Doordat de selectie aan de poort goed is, weet je dat je kwaliteit binnenhaalt. En goede mensen zijn belangrijk voor een ministerie. De grootste valkuil is dat je denkt te weten hoe de maatschappij in elkaar zit. De generatie van nu denkt alweer zo anders dan ik 25 jaar geleden deed. Die brengt echt andere competenties en inzichten met zich mee, jonge aanwas is dus superbelangrijk.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon