Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Blog: Een softwareproject van A tot Z draaien als Rijks I-trainee

Rex Valkering

Rex Valkering

Rijks I-trainee - SSC-ICT

Met een bestuursjaar en het grootste deel van mijn studententijd achter de rug ging ik de laatste fase van mijn master computational science in. Maar wat had de toekomst voor mij in petto? Ging ik mijn medestudenten achterna, als één van de vele techneuten op kantoor bij een IT-bedrijf? Mooi niet!

Willen werken, maar niet bij een bedrijf

Ik had in mijn studententijd al wat ervaringen opgedaan bij ICT-bedrijven, maar deze waren niet altijd positief. Ik miste een doel en zag niet altijd het nut van mijn werk in. Dit in tegenstelling tot mijn andere banen en vrijwilligerswerk, waarbij ik mijn kennis goed kon gebruiken om anderen met hun werk te helpen.
Toen ik aan mijn familie uitlegde wat ik in een werkgever zocht, riep mijn broer: 'Moet je dan niet gewoon eens kijken of er bij de Rijksoverheid iets is?' Een dag later zocht ik naar ICT-functies, zag ik het Rijks I-Traineeship, en besloot ik me direct aan te melden. Een halfjaar later was ik aangenomen en mocht ik aan de slag bij mijn 1e werkplek: SSC-ICT, de ICT-dienstverlener voor de Rijksoverheid.

Méér dan programma's in elkaar zetten

Ik kon gelijk aan de slag. In afstemming met mijn leidinggevende koos ik voor een wat meer technische opdracht, vanwege mijn achtergrond in informatica. In 3 maanden tijd heb ik de Plekchecker, een softwareproject, van top tot teen doorgelicht. Uit welke componenten bestaat het? Hoe werkt het geheel samen? Welke ontwerpbeslissingen zijn gemaakt en hoe verliep het ontwikkeltraject? Ondertussen raakte ik heel snel bekend met de software en kon ik zelf ook nuttige bijdrages leveren.
Al snel werd mij duidelijk dat ICT bij de Rijksoverheid méér is dan programma's in elkaar zetten op je laptop. Bij het opstarten van een softwareproject komt veel kijken. Naast de ontwikkeling moet ook een plan worden gemaakt voor de uitrol en het beheer van de software, en moet het project gemonitord worden. De impact op privacy en veiligheid moet worden vastgesteld en er moet duidelijk over worden gecommuniceerd naar klanten en medewerkers. Tot slot moet het hele traject transparant zijn, zodat we achteraf ook van de fouten kunnen leren.
Veel wat bij de Rijksoverheid komt kijken, heeft niks met de harde techniek te maken. Men is op veel vlakken ook bezig met informatiebeleid. Dat verklaart ook waarom een groot deel van mijn medetrainees geen programmeervaardigheden nodig hadden. Je kunt enorm veel bijdragen, ook als je weinig technische kennis hebt.

De ups en de downs

Langzaam maar zeker kreeg ik steeds beter het totaalplaatje in beeld. Het voelt erg indrukwekkend als je de ups en downs van een organisatie steeds beter begint te begrijpen. Inmiddels assisteer ik mijn leidinggevende met de uitvoering van tal van projecten om zo de organisatie meer volwassen te maken. Zo evalueren we continu hoe wij Scrum gebruiken, zijn we een samenwerking aan het opzetten met het innovatieteam en onderzoek ik hoe we als team minder tijd aan softwarebeheer hoeven te besteden.
Mijn doel is over 5 jaar de kennis en kunde te hebben om zelf een softwareproject te leiden. Op die manier denk ik mijn positie binnen deze dynamische informatiesamenleving te hebben gevonden. Voor mij is het Rijks I-Traineeship dan ook de juiste keuze.

Bekijk hieronder de vacatures van SSC-ICT. Zit je vacature er niet tussen, maar heb je wel interesse? Neem contact op met recruiter Angelo Goossens.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon