Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Traineeship Wetgevingsjurist

Het 2-jarig traineeship Wetgevingsjurist is een geaccrediteerde duale juridische masteropleiding aan de Academie voor Wetgeving. Tijdens het traineeship werk je ook als wetgevingsjurist bij één van de ministeries, de Raad van State of de Tweede Kamer.

Regels, we kunnen niet zonder. Als jurist weet jij daar alles van, want tijdens de rechtenstudie heb je veel geleerd over wetten en normen. Heb jij je daarbij ooit afgevraagd wat jij het interessantst vindt: hoe regels worden ontwikkeld en vastgesteld, of hoe zij worden geïnterpreteerd en uitgevoerd? Als het maken van wetgeving jou het meest interesseert, dan is het vak wetgevingsjurist mogelijk iets voor jou. Het traineeprogramma tot wetgevingsjurist is daarvoor een goede voorbereiding.

 • Om voor het traineeship in aanmerking te kunnen komen, moet je in ieder geval een juridische master hebben afgerond aan een Nederlandse universiteit. Het diploma mag niet ouder zijn dan 4 jaar. Daarnaast dien je te beschikken over een gedegen kennis van het Nederlandse recht, liefst blijkend uit een bachelordiploma waarin vakken als staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht een volwaardige plaats hebben. De Academie is in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten die voortvarend gestudeerd hebben en goede cijfers hebben gehaald. Als je tijdens je studie nevenwerkzaamheden hebt verricht of andere opleidingen in binnen- of buitenland hebt gevolgd, is dat een pre.

  Basisprofiel trainee

  Om als wetgevingsjurist goed te kunnen functioneren, moet je over een aantal competenties beschikken. Wetgevingsjuristen zijn zich bewust van de omgeving waarin zij werken. Zij zijn sterk in het analyseren van de juridische, beleidsmatige en politieke aspecten van een onderwerp. Daarbij zijn zij goede juristen, die hun rechtskennis ook in de wetgevingspraktijk kunnen toepassen. Een wetgevingsjurist moet samenwerken met vele anderen om kwalitatieve goede wetgeving te ontwerpen. Daarbij gaan zij systematisch te werk om de gestelde doelen te behalen. Een belangrijk element van het wetgevingswerk is creativiteit: wetgevingsjuristen wegen alternatieve voorstellen af om tot een goed onderbouwde keuze te komen. Ten slotte wordt van hen verlangd dat zij zich uitstekend kunnen uitdrukken in woord en geschrift.

 • In de wetgeving wordt gezocht naar oplossingen voor maatschappelijke problemen – de aantasting van het milieu, het fileprobleem, de integratie van vreemdelingen, de kosten van de gezondheidszorg, de vergrijzing, het gevoel van onveiligheid of gebreken in de mededinging tussen ondernemingen. Wetgevingsjuristen doen dus maatschappelijk relevant werk en de onderwerpen waarmee zij zich bezighouden, halen regelmatig het nieuws. Wetgevingsjuristen werken samen met vele anderen om realistische en uitvoerbare voorstellen te doen voor de aanpak van die problemen. Zij werken vanuit een scherp inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen. Zij analyseren het probleem grondig en onderzoeken welke oplossing kan werken. Daarbij zijn zij creatieve en gedegen juristen die zich duidelijk en zorgvuldig uitdrukken en bovendien het geduld hebben om een wetgevingsproces tot een goed einde te brengen.

  Het traineeprogramma

  Tijdens het traineeprogramma volgt de trainee colleges aan de Academie en werkt daarnaast als wetgevingjurist bij één van de ministeries, de Raad van State of de Tweede Kamer. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is essentieel voor deze duale masteropleiding.

  De opleiding

  Het doel van de opleiding is om van de trainee een goede wetgevingsjurist te maken. De trainee volgt modules waarin alle kanten van wetgeving worden geleerd, zowel het maken van regelingen als het uitvoeren en handhaven daarvan. Europeesrechtelijke, staatsrechtelijke en bestuursrechtelijke onderwerpen komen uitgebreid aan bod. Daarnaast worden door middel van intensieve trainingen jouw communicatieve vaardigheden aangescherpt. Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het werken aan wetgeving. De docenten en inleiders behoren tot de besten op hun vakgebied en hebben hun sporen verdiend in wetgeving, wetenschap, bestuur, rechterlijke macht of politiek. Om een brede blik te krijgen op het werk als wetgevingsjurist ga je op werkbezoek naar Nederlandse instellingen die van belang zijn voor de wetgeving. Ook breng je een bezoek aan de instellingen van de Europese Unie en de Raad van Europa. Bovendien gaan alle trainees op stage bij de Tweede Kamer. Aan het einde van de opleiding maakt de trainee een eindopdracht om aan te tonen dat hij of zij zich ontwikkeld heeft tot een echte wetgevingsjurist. Het afronden van de opleiding wordt beloond met de erkende titel ‘Master in Legislation’ (ML). De opleiding is geaccrediteerd door de NVAO.

 • Om te kunnen deelnemen aan de selectieprocedure moet je aan een aantal basisvereisten voldoen. Je moet:

  • een juridische master aan een Nederlandse universiteit hebben afgerond vóór 15 september van het jaar dat de opleiding start;
  • niet langer dan vier jaar geleden zijn afgestudeerd als jurist;
  • in de bachelor- of de masterfase vakken op het gebied van het bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht hebben gevolgd.

  De Academie is in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten die voortvarend gestudeerd hebben en goede cijfers hebben gehaald. Als je tijdens je studie nevenwerkzaamheden hebt verricht of andere opleidingen in binnen- of buitenland hebt gevolgd, is dat een pre.

  NB: het kan zijn dat je jouw juridische master, bijvoorbeeld in het internationaal recht, aan een buitenlandse universiteit hebt behaald. In dat geval kun je ook aan de selectieprocedure deelnemen, mits je in ieder geval een bachelor Nederlands recht aan een Nederlandse universiteit hebt afgerond. Ook kun je tot de selectieprocedure worden toegelaten als je langer dan vier jaar geleden bent afgestudeerd als jurist, mits je in de tussentijd door juridisch werk of door een andere juridische opleiding jouw kennis van het Nederlandse recht actueel en op peil hebt gehouden.

 • Het 2-jarig traineeship Wetgevingsjurist biedt je een geaccrediteerde duale masteropleiding aan de Academie voor Wetgeving. Daarnaast werk je als wetgevingsjurist bij één van de ministeries, de Raad van State of de Tweede Kamer. Daar breng je het geleerde direct in de praktijk en draag je al snel verantwoordelijkheid.

  Opleiding

  Het traineeship Wetgevingsjurist is een juridische masteropleiding. 2 jaar lang volg je gedurende anderhalve dag in de week werkgroepen en trainingen aan de Academie voor Wetgeving. De rest van de week werk je als wetgevingsjurist. De combinatie van werken en leren (70%/30%) geeft je de mogelijkheid het geleerde direct in de praktijk te brengen en praktijkvoorbeelden in te brengen in de opleiding. Van jou wordt verwacht dat jij je verantwoordelijk voelt voor je eigen opleiding en er zoveel mogelijk uit haalt.

  Begeleiding op de werkplek

  De wetgevingsfunctie is op een aantal manieren georganiseerd bij de Rijksoverheid. De cultuur en manier van werken kan per organisatie verschillen. De Academie bepaalt welke trainee waar wordt geplaatst, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met jouw persoonlijke voorkeur. Een ervaren wetgevingsjurist begeleidt je op de werkplek. De patroon onderhoudt nauw contact met de Academie om een goede samenloop van opleiding en werk te garanderen.

  Arbeidsvoorwaarden

  Als trainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek (38-urige werkweek bij het ministerie van Defensie met bijbehorend salaris). Verder bieden we je een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Meer weten? Kijk dan op de pagina met alles over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

 • Solliciteren is mogelijk vanaf 28 februari t/m 19 maart 2020, 12.00 uur.

  Om deel te kunnen nemen aan de traineeopleiding moet je een uitdagende selectieprocedure doorlopen. De procedure bestaat uit 3 rondes.

   

  Planning 2020

  Ronde 1: test en sollicitatie in online portaal 28 februari t/m 19 maart,12.00 uur
  Ronde 2: assessment en schrijfproef tussen 6 april en 17 april
  Ronde 3: gesprekken selectiecommissies tussen 11 mei en 25 mei
  Bekendmaking nieuwe trainees 27 mei
  Kennismakingsronde 8 juni t/m 13 juni
  Bekendmaking plaatsing begin juli

  We verwachten dat je op de bovenstaande data beschikbaar bent, ook tijdens de kennismakingsronde. Op de website van de Academie staan alle stappen van de selectieprocedure uitgebreid beschreven.

 • Meer informatie over het traineeship Wetgevingsjurist vind je op de website van de Academie voor Wetgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Nico Florijn, programmamanager via n.florijn@acwet.nl of 070 312 98 34.

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon