Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Maak als beleidsmedewerker je ambities waar voor Nederland

Werken in het brandpunt van de samenleving. Oplossingen vinden voor maatschappelijke vraagstukken die vandaag en morgen spelen. Beleidsplannen opstellen als antwoord van de regering op concrete problemen.

Wil jij je analytisch vermogen, je talent tot verbinden van diverse partijen, je overtuigingskracht en creativiteit hiervoor inzetten? Draag je de publieke zaak een warm hart toe? Dan is werken als beleidsmedewerker voor de Rijksoverheid misschien iets voor jou.

Van de ruim 120.000 mensen die bij de Rijksoverheid werken, werkt zo’n 9% op een ministerie aan beleid, advies en onderzoek. Veel afgestudeerden gingen je al voor. Zij vonden hun weg naar de Rijksoverheid via een traineeship, een stage, of een vacature op deze website.

Wat doet een beleidsmedewerker?

Als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid werk je aan en voor de Nederlandse samenleving. Hoe je dat precies doet hangt af van je functie en van het organisatieonderdeel waarvoor je werkt. De één adviseert de minister van Infrastructuur en Milieu over het verminderen van de files, de andere vertegenwoordigt de Nederlandse belangen bij de Europese Unie in Brussel.

Bij het maken van beleid ga je niet over één nacht ijs. Het is een grondig proces waarin je met veel verschillende partijen samenwerkt. Je hebt te maken met de politiek, je eigen minister, de samenleving en de organisaties die het beleid uitvoeren. Jij bent de verbindende schakel en je adviseert je minister over mogelijke oplossingen. De keuzes die je maakt hebben vaak verstrekkende gevolgen. Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat en alle relevante partijen bij het proces betrekt.

Je werkdag is in elk geval afwisselend. Je krijgt te maken met uiteenlopende onderwerpen en werkzaamheden. Je ontwikkelt beleid, beantwoordt vragen van de Tweede Kamer of formuleert de reactie van een minister op een onderzoeksrapport. Het komt regelmatig voor dat je met jouw werk in de krant staat.

Van starter naar meer ervaren medewerker

Je rol verandert naarmate je meer ervaring hebt. Bij de Rijksoverheid kun je beginnen als beleidsondersteuner en junior beleidsmedewerker en dan van senior beleidsmedewerker doorgroeien naar coördinerend en strategisch beleidsmedewerker. Meer informatie over loopbaanstappen vind je onder Wat bieden wij.

Beleidsondersteuner en junior beleidsmedewerker

In het begin werk je aan overzichtelijke opdrachten met duidelijke verantwoordelijkheden. Een ervaren collega kijkt mee. Gaandeweg krijg je meer gevoel voor de complexe omgeving van bestuur, politiek en maatschappij en nemen je verantwoordelijkheden toe.

Senior beleidsmedewerker

De inhoud blijft belangrijk, maar tegelijk krijg je de verantwoordelijkheid om processen in goede banen te leiden. Bij onderhandelingsprocessen kunnen de meningen sterk uiteenlopen. Het is aan jou om het proces naar een werkbare oplossing te sturen.

Coördinerend beleidsmedewerker

Je coördineert meerdere beleidsprocessen. In deze rol kom je in aanmerking voor een managementfunctie. Vind je de inhoud te leuk om los te laten? Dan kun je ook strategisch beleidsmedewerker worden.

Strategisch beleidsmedewerker

Een strategisch beleidsmedewerker maakt strategieën voor de toekomst. Wat moet er nu gebeuren om de zaken ook in de toekomst goed te regelen. Je houdt signalen uit de samenleving goed in de gaten en werkt mogelijke scenario’s uit.

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon