Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Wat vragen wij

Wil je als beleidsmedewerker aan de slag bij de Rijksoverheid?

Dan beschik je in ieder geval over een afgeronde hbo-opleiding of universitaire studie. Voor de meeste functies zijn afgestudeerden van alle studierichtingen welkom. Werkervaring is niet nodig. Wat dan wel? In ieder geval die afgeronde studie. Maar minstens zo belangrijk zijn deze vaardigheden:

  • Samenwerken. Want: beleid maak je niet alleen.
  • Overtuigingskracht. Want: als beleidsmedewerker heb je vaak alleen indirecte invloed. Het gaat om de kracht van je argumenten.
  • Analytisch en creatief vermogen. Want: de problematiek is vaak complex en vraagt om creatieve oplossingen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid binnen te komen:

Solliciteren

Beantwoord je aan de minimum vereisten van opleiding en vaardigheden? De Rijksoverheid heeft functies voor starters en voor meer ervaren beleidsmedewerkers? Je kunt digitaal solliciteren op actuele vacatures.

Stage

Nog een manier om met de Rijksoverheid kennis te maken, is via een stage. Stages staan open voor nog niet afgestudeerden van verschillende niveaus en studierichtingen.

Kijk eens op de stagebank naar een passende stage of reageer op een openstaande stageplek.

Rijkstrainee

De combinatie werken en leren kan voor sommige aanstaande beleidsmedewerkers aantrekkelijk zijn. Een traineeship is dan een optie. Als rijkstrainee volg je een programma dat twee jaar duurt. Het grootste deel werk je bij één ministerie, meestal op verschillende werkplekken. In het tweede jaar werk je nog drie tot zes maanden bij een ander ministerie of bij een Europese instelling. De kern van het traineeprogramma is een brede oriëntatie op meerdere beleidsterreinen. Je leert onderlinge verbanden zien en bent straks breed inzetbaar.

Meer informatie vind je onder het Rijkstraineeprogramma.

Rijkswaterstaat (onderdeel van het ministerie van Infrastructur en Milieu) en het ministerie van Defensie hebben eigen traineeprogramma’s. Geïnteresseerd? Lees meer over het traineeprogramma Defensie.

Internationale mogelijkheden

Lijkt Nederland te klein voor jou? Ook de Europese Unie kent vele mogelijkheden om ervaring op te doen en een baan te vinden. Kijk hiervoor op de website van WerkenbijdeEU.nl.

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon