Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Maak als financieel specialist je ambities waar voor Nederland

Ben je financieel opgeleid en zoek je een dynamische baan met veel verantwoordelijkheid, goede opleidingsmogelijkheden en een prima salaris? Denk dan eens aan de Rijksoverheid. Veel vakgenoten gingen je al voor. Zij vonden hun weg naar de Rijksoverheid via een traineeship, een stage of een vacature op deze website.

Wat doet een Financieel specialist?

Voor financieel specialisten zijn de werkterreinen bij de Rijksoverheid enorm verschillend. De Rijksoverheid is één van de grootste werkgevers van Nederland. Ruim 120.000 mensen dragen dagelijks bij aan oplossingen die heel Nederland aangaan. De dynamiek van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen maakt je werk afwisselend en spannend. Actuele kwesties en incidenten moeten snel opgelost worden. Voor structurele problemen is meer tijd nodig. Zo kan het jouw taak zijn om het financieringsbeleid voor te bereiden of te zorgen dat elk ministerie een correcte begrotings- en planning- en controlcyclus volgt. Of om de staatsschuld te beheren en geld te lenen in de markt.

Wat moet je je nu concreet voorstellen bij het werk van een financieel specialist? Hoe ziet een werkdag bij de Rijksoverheid er uit? Ben je nieuwsgierig? Lees dan de blogs van financieel speicialisten die al werkzaam zijn bij de Rijksoverheid.

Werkdag

Hoe een dag van een financieel specialist op een ministerie eruit ziet, hangt af van het soort afdeling, het ministerie en de functie. Maar één ding is zeker: je baan is afwisselend en vaak hectisch.

Een groot deel van de financieel specialisten werkt binnen een stafdirectie Financieel Economische Zaken (FEZ). Deze directies houden zich onder meer bezig met de begroting, planning en control, financiële infrastructuur, strategie en evaluatie en instrumentatie.

‘Financiën’is niet los te zien van politiek en beleid. Daarom kunnen financieel professionals op diverse plekken binnen de Rijksoverheid terecht komen.

Bekijk alle financiële vacatures.

Werkzaamheden

De volgende werkzaamheden geven je een idee van je taken als financieel specialist:

  • Advies geven aan het management over financiële, macro-economische en conjuncturele zaken.
  • Een dialoog voeren met belangenorganisaties, klanten en leveranciers over inhoudelijke vraagstukken en dilemma’s.
  • Audits uitvoeren op het gebied van financial auditing, operational auditing en IT auditing.
  • Interne (beheersings-)processen, zoals het management control systeem van het ministerie, analyseren en veranderen. Dit zijn zaken die de hele organisatie aangaan en daarom zit je soms aan tafel met de top van het ministerie.
  • Deelnemen aan projectteams zoals een project dat werkt aan de vergunningen voor gsm-frequenties voor mobiele telefonie.
  • Rapporteren over het strategisch beleid en de bedrijfsvoering van een ministerie.
  • Instellingen in het land bezoeken waarmee het ministerie samenwerkt. Voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezoek je bijvoorbeeld scholen en doe je de financiële beoordeling van de jaarrekeningen en voer je thema- en rechtmatigheidonderzoeken uit.
  • Een bijzondere taak is die van belastinginspecteur. Je voert beheerscontroles uit en behandelt geschillen met belastingplichtigen. Het werk is afwisselend. Controles bereid je voor op kantoor en daarna ga je ‘de boer op’. Bijde Belastingdienst werken natuurlijk veel financieel deskundigen.
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon