Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Wat vragen wij

Wil je als financieel specialist aan de slag bij de Rijksoverheid? Dan is het handig als je een academische achtergrond hebt, richting (financiële) economie, econometrie of bedrijfskunde.

Verder ben je gemotiveerd, heb je een scherp analytisch oog en belangstelling voor openbare financiën. Je bent omgevingsbewust, resultaatgericht en kunt je snel inwerken op uiteenlopende dossiers.

Hoe je loopbaan er vervolgens uitziet hangt van veel factoren af. Je eigen deskundigheid, vaardigheden en ambities spelen natuurlijk een rol, maar ook het werkgeversbelang. Het werkt zeker in je voordeel als je initiatieven neemt en verantwoordelijkheid durft te dragen. Ontplooiingskansen zijn er in ieder geval volop. Meer informatie vind je onder Wat bieden wij.

Beantwoord je aan het bovenstaande profiel, dan zijn er verschillende mogelijkheden om als financieel specialist bij de Rijksoverheid binnen te komen:

Stage

Een mogelijkheid om ervaring op te doen bij de Rijksoverheid is een meeloop- of onderzoeksstage. Er zijn elk jaar duizenden stages voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers. Lees meer over de uitgebreide stagemogelijkheden.

Rijkstrainee

De combinatie werken en leren kan aantrekkelijk zijn. Een traineeship is dan een optie. Een prima manier om te kijken of werken voor de Rijksoverheid iets voor jou is. Als rijkstrainee volg je een programma dat twee jaar duurt. Het grootste deel werk je bij één ministerie, meestal op verschillende werkplekken. In het tweede jaar werk je nog drie tot zes maanden bij een ander ministerie of bij een Europese instelling. De kern van het traineeprogramma is een brede oriëntatie op meerdere beleidsterreinen. Je leert onderlinge verbanden zien en bent straks breed inzetbaar.

Meer informatie vind je op de website van het Rijkstraineeprogramma.

Voor financieel specialisten zijn er ook speciale traineeprogramma’s en opleidingen:

Financieel traineeship

Heb je affiniteit met politiek, bestuur en financiën? Word dan financieel trainee bij de Rijksoverheid. Het financieel traineeship start eenmaal per jaar in september. De inschrijvingen voor deelname starten in april 2013.

Audit traineeship

Het speelveld van de auditor bij de Rijksoverheid is heel divers. In onze samenleving spelen grote politieke vraagstukken zoals het omgaan met de kredietcrisis en het aanschaffen van de opvolger van de F16. Een betrouwbare en effectieve bedrijfsvoering is hierbij essentieel en jij draagt daaraan bij door kritieke punten te signaleren en aanbevelingen te doen voor verbeteringen. Interessant? Meld je dan aan voor het Audit Traineeship.

Rijkswaterstaat Traineeship

Rijkswaterstaat zoekt gedreven, pas afgestudeerde hbo’ers en academici voor uiteenlopende gebieden zoals financiën, inkoop, milieu en verkeersmanagement. Deze uitvoeringsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een eigen Rijkswaterstaat Traineeship.

Traineeprogramma Defensie

Ook het ministerie van Defensie heeft een eigen traineeprogramma Defensie. Met ruim 5000 militairen en 20.000 burgermedewerkers is Defensie één van de grootste werkgevers binnen de Rijksoverheid.

Tijdens het traineeprogramma maak je intensief kennis met de Defensie-organisatie. Je werkzaamheden variëren van financieel-economische planning, automatisering, inkoop tot bedrijfsvoering en (inter-)nationale opdrachten.

Rijksacademie voor financiën en economie

De Rijksoverheid heeft ook een eigen opleidingscentrum, bedoeld voor medewerkers met een focus in hun werk op financiën en economie. ‘Voor ons en door ons’, is het motto. Auditors, financieel-economische medewerkers, controllers, economen, in ondersteunende -, inhoudelijke - of managementfuncties, ze komen allemaal aan hun trekken bij de Rijksacademie.

Docenten die zelf binnen de Rijksoverheid werken en deskundig zijn op hun vakgebied, leiden je op.

Meer informatie over opleidingen, masterclasses en congressen bij de Rijksacademie kun je vinden op de website van de Academie voor financiën en economie.

Beroepsopleiding financieel-economisch medewerker

De Erasmusuniversiteit en de Rijksoverheid werken nauw samen in de beroepsopleiding financieel-economisch beleidsmedewerker. Jonge academici die geïnteresseerd zijn in een financieel-economische beleidsfunctie bij een ministerie of andere Rijksoverheidsinstelling, kunnen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een eenjarige postdoctorale opleiding volgen.

Tijdens de opleiding loop je stage bij bijvoorbeeld een directie van het ministerie van Economische Zaken, het Centraal Planbureau, de Nederlandse Mededingingsautoriteit of de Autoriteit Financiële Markten. Er zijn ook stageplaatsen bij andere ministeries en De Nederlandsche Bank.

Meer informatie vind je onder de beroepsopleiding financieel-economisch medewerker.

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon