Werken aan Prinsjesdag

Wat gebeurt er voor, op en na Prinsjesdag? Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. De Koning spreekt de Troonrede uit en daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

Achter de schermen werken rijksmedewerkers van verschillende organisaties aan de inhoudelijke voorbereidingen. Hoe komt de Rijksbegroting tot stand? Wie schrijven nu die Miljoenennota en wie de speech? En wat staat er in het Belastingplan? Maak in de verhalen hieronder kennis met deze mensen.

Animatie Prinsjesdag

Prinsjesdag: de week van Joris

Joris

 'De afgelopen weken waren spannend: harde deadlines, last-minute wijzigingen; we maakten lange dagen'

Joris is financial trainee bij de directie Begrotingszaken van het ministerie van Financiën. Wil je weten hoe hij het ervaart om Prinsjesdag van zo dicht mee te maken en hoe hij in zijn werk heeft bijgedragen aan de  Miljoenennota en een Rijksbegroting? Volg Joris op instagram deze week.

Maurice Dister plv. directeur Begrotingszaken bij het ministerie van Financiën

'Het ‘Koffertje’ compleet: daar zorgt begrotingsbeheer voor'

Maurice Dister plv. directeur Begrotingszaken bij het ministerie van Financiën: ‘De 23 begrotingen van 12 ministeries bijeen krijgen is een behoorlijke logistieke uitdaging.

Tessa, speechwriter Miljoenennota 2021

'De speech voor Prinsjesdag is een hele eer om te mogen schrijven'

Tessa is speechwriter en schrijft samen met de minister van Financiën het voorwoord en de speech die hij uitspreekt bij de aanbieding van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

Benieuwd hoe Maurice met zijn afdeling orde schept in al die begrotingen en hoe zij sinds het voorjaar van 2021 financiële informatie inzichtelijk maken voor een groter publiek? Lees het verhaal van Maurice. Of wil je weten wat Tessa nog meer vertelt over haar bijdrage aan de speech voor Prinsjesdag? Lees de instapost van Tessa.

Wie werken er nog meer aan Prinsjesdag

Zij werken ook mee aan Prinsjesdag

Het koffertje met de Miljoenennota; een mijlpaal waar we al sinds het voorjaar mee bezig zijn en waar alle ministeries en ook Financiën heel hard aan werken
Wopke Hoekstra
Demissionair minister van Financiën
Ministerie van Financiën

Studeerde rechten, deels in Leiden, deels in Rome. Haalde zijn propedeuse geschiedenis. Volgde 1 jaar een MBA bedrijfseconomische opleiding en werkte bij McKinsey.

Lees meer over Wopke Hoekstra
Ik toets of SZW niet door het uitgavenplafond breekt
Tanja Koeckhoven
Junior inspecteur en begrotingscoördinator bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde bestuurskunde in Leiden en werkte daarna even in de consultancy. Houdt van koken, lezen, wandelen en verdiept zich graag in wijn.

Lees meer over Tanja Koeckhoven
Je moet duidelijk je standpunt kunnen verdedigen
Wouter Hogervorst
Coördinerend beleidsmedewerker bij directie AFEP
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Amsterdam en woont daar nog steeds. Werkte hiervoor op verschillende plekken in Den Haag. Gaat graag naar de film, leest veel en houdt van surfvakanties.

Lees meer over Wouter Hogervorst
Wij zijn controleur van de begroting én fondsbeheerder ineen
Christel de Lange
Senior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde wereldgodsdiensten en Hebreeuwse en Joodse studies. Ontdekte tijdens vrijwilligerswerk dat adviseren haar goed ligt. Werkte eerst als strategieconsultant.

Lees meer over Christel de Lange
Leuk als mijn economisch advies in een maatregel belandt
Dorien Verbeek
Plv. hoofd Marktordening en Strategie bij directie AFEP
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Utrecht en Amsterdam. Woont samen in Den Haag. Speelt hockey in een gezellig damesteam, gaat graag uit eten en houdt van avontuurlijke vakanties.

Lees meer over Dorien Verbeek
De Rijksbegroting vraagt veel schakelen en samenwerken
Prya Dewkinandan
Junior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde economie en bedrijfseconomie in Utrecht en kon daarna meteen aan de slag bij de IRF. Is in haar vrije tijd vooral te vinden in de sportschool voor fitness, yoga en zumba.

Lees meer over Prya Dewkinandan
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon