Tech event @Rijksoverheid #development

Werken als developer, wat doe je dan? Bij de Rijksoverheid verbeter je in deze functie de informatietechnologie voor 17 miljoen Nederlanders. Tijdens het Tech event @Rijksoverheid #development op 7 april 2022 bekeken ongeveer 180 deelnemers online gesprekken met medewerkers van verschillende rijksorganisaties. 

Development in de spotlight

De Tech events @Rijksoverheid worden een paar keer per jaar georganiseerd voor verschillende IT-expertises om een inkijkje te geven in het diverse werk van de Rijksoverheid. Tijdens deze Tech events geven we een kijkje in actuele, inhoudelijke casussen. Ook vertellen we je meer over carrièremogelijkheden bij de Rijksoverheid. Dit keer stond het vakgebied development in de spotlight. Sprekers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) en de Justitiële Informatiedienst (Justid) gaven een presentatie over hun werk. Voor het rondetafelgesprek schoven ook de Belastingdienst en de Politie aan. Host Benita Brouwer presenteerde vol enthousiasme het event en legde de sprekers de vragen voor die de deelnemers via de chat stelden.

Van data naar informatie en dienstverlening

Software engineer Mats Veldhuizen trapt af met zijn presentatie over het Early Warning Centre (EWC) bij het KNMI. Met zijn achtergrond in wiskunde, natuurkunde en computing science was voor hem het KNMI een perfecte match. Het KNMI is natuurlijk bekend van weerwaarschuwingen, maar wat veel mensen niet weten is dat IT de core business is. Mats werkt bij het Early Warning Centre, met als doel om mensen eerder en gedetailleerder te waarschuwen bij zwaar weer. Hoe komen de developers dan precies van data naar dienstverlening? Mats laat aan de hand van een schema zien dat de data via een EWC-productiestraat bij een informatieplein terechtkomt en eventueel nog langs een meteoroloog voor advies gaat. Tot slot kan het product naar interne en externe afnemers.

De wetenschappelijke inhoud van de code kunnen doorgronden, maakt mijn werk extra interessant

Cell Tracking applicatie

Een applicatie waar Mats afgelopen jaar hard aan gewerkt heeft, is cell warning. Deze applicatie maakt gebruik van realtime beelden om hevige onweersbuien te voorspellen. Dit wordt gecombineerd met modeldata en zo kan de applicatie het risico voor gevaarlijk weer duiden. Het team begon met een proof of concept, wat door een collega-onderzoeker was ontwikkeld op zijn laptop. Dit hebben ze om weten te bouwen tot realtime applicatie met een event-driven dataflow. Om een inkijkje te geven in zijn werk, benoemt Mats tools waar het KNMI mee werkt, bijvoorbeeld Linux, Cloudformation, Gitlab, Python en Grafana.

Werken bij het KNMI

Wat maakt werken bij het KNMI zo interessant voor Mats? ‘De samenwerking met onderzoekers maakt dat je inhoudelijk verder gaat dan alleen IT. Belangrijk voor mij is ook dat mijn werk maatschappelijk relevant is. Bovendien kies ik zelf waar en wanneer ik werk.’ Is ervaring een must om te werken bij het KNMI, vraagt een deelnemer. Mats: ‘Ervaring is altijd een plus natuurlijk, maar we kunnen ook goed enthousiaste starters gebruiken.’ Een andere deelnemer is benieuwd of Mats ook samenwerkt met internationale instituten. Vooral in Europese projecten, zegt hij. Daarnaast vertelt hij dat je gemakkelijk van team kunt wisselen, wat het werk erg gevarieerd maakt. Ook meer weten over IT binnen het KNMI? Kom dan op 19 mei naar de meetup in De Bilt.

Juiste informatie op het juiste moment

Na een korte pauze is Ewout Reinders aan de beurt met zijn presentatie over zijn werk als senior ontwikkelaar bij Justid. Deze informatiedienst wil cruciale en strikt vertrouwelijke informatie op het juiste moment beschikbaar maken voor de juiste persoon. Bijvoorbeeld wanneer je paspoort op Schiphol gescand wordt. Ewout werkt binnen het DevOps team aan applicaties om de archieven op orde te brengen. Hoe kom je dan van papier tot digitaal archiefwaardig documenten? Met de applicatie DIM voegt Justid metadata toe aan de documenten. De applicatie Dolores houdt precies bij welke dozen verwerkt zijn.

Als senior ontwikkelaar draag ik bij aan een veiliger Nederland
Ewout Reinders, developer bij Justid

Ewout Reinders
Senior ontwikkelaar/adviseur
Justitiële Informatiedienst

Ontwikkelingen binnen Justid

Ook bij Justid werken Ewout en zijn team met scrum. Met een model laat hij zien hoe het proces van ontwikkeling tot productie verloopt. Welke ontwikkelen spelen ze bij Justid? Bijvoorbeeld containerisatie naar de Cloud. Verder heeft Justid een eigen Artificial Intelligence module ontwikkeld. Die kan bijvoorbeeld statistische modellen maken. Tot slot zijn ze ook continu bezig om hun Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) te optimaliseren. Wat maakt het werken bij Justid vooral zo leuk? Voor Ewout zijn de grote dataset, de uitdagingen op het gebied van IT en verouderde systemen dingen die het werk aantrekkelijk maakt.

Rondetafelgesprek

Dan schuiven 2 andere collega’s aan. Robin Bakels houdt zich als lead developer Java bij de Belastingdienst bezig met vernieuwingen en ziet raakvlakken met de andere organisaties op het gebied van data. Johan Bos (back-end developer bij de Politie) herkent ook de dilemma’s rondom vertrouwelijke data in zijn werk voor recherche. Big data was altijd al een speerpunt, maar wordt steeds belangrijker. Robin merkt dat er tegenwoordig ook veel meer bronnen zijn. Johan vult aan dat het daardoor soms ook moeilijk is om data te filteren.

‘Wat houdt deze mannen bij de Rijksoverheid? De technische uitdagingen die een enorme hoeveelheid aan data biedt. De vrijheid, werksfeer, flexibiliteit en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook aantrekkelijk’

Wel of geen Cloud

Hoe ga je om met de data in oude systemen? Mats vertelt dat het KNMI het liefste nieuwe applicaties bouwt om deze gegevens in te verwerken. Robin vertelt dat het bij de Belastingdienst wel een uitdaging is om data over te zetten. Het belangrijkste verschil is dat het KNMI in de Cloud werkt, en Justid en de Belasingdienst niet. Daardoor is het ook ingewikkelder om een omgeving te zetten om features te testen. Een gebruiker vraagt: ‘waarom zijn jullie nog niet weggekaapt door het bedrijfsleven?’ Kortom: wat houdt deze mannen bij de Rijksoverheid? Daar zijn ze het over eens: de technische uitdagingen die een enorme hoeveelheid aan data biedt. De vrijheid, werksfeer, flexibiliteit en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook aantrekkelijk.

Op de hoogte blijven?

Als deelnemer kun je nu aangeven met welke organisatie(s) je graag verder wil praten over bijvoorbeeld carrièremogelijkheden of plekken voor stages of afstudeeropdrachten. Ook is het handig om je aan te melden voor updates, en zo op de hoogte te blijven van alle trends, ontwikkelingen en natuurlijk carrièrekansen binnen het vakgebied IT bij de Rijksoverheid. Hierin kun je ook meer informatie vinden over het volgende Tech event voor securityspecialisten dat eind juni plaatsvindt.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon