Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

ICT’er in de gevangeniswereld: bijdragen aan veiligheid zit in onze genen

Het Shared Service Center ICT (SSC-I) is de ICT-dienstverlener van onder andere de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Door de technologische infrastructuur te beheren en te ontwikkelen, draagt SSC-I bij aan de veiligheid van de samenleving. Interaction designer Michaël creëert applicaties die het werk voor de DJI-medewerkers makkelijker maken.

Nauwlettend in de gaten

Binnen de Rijksoverheid is zorgvuldigheid binnen de ICT belangrijk, het gaat om ICT die Nederland raakt. Zeer zeker bij SSC-I, het ICT-onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Logisch, want hier gaat het om de veiligheid van onze samenleving. IT-beveiligingsspecialisten zorgen dat interne informatie intern blijft door virussen en softwarezwakheden nauwlettend in de gaten te houden.

Veilige samenleving

SSC-I is verantwoordelijk voor alle ICT binnen DJI en werkt daarnaast ook voor de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). DJI maakt deel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. DJI is verantwoordelijk voor de opsluiting, verzorging en doorstroming van alle gedetineerden die in de 59 Nederlandse penitentiaire inrichtingen, jeugdgevangenissen, tbs-klinieken of detentiecentra verblijven. Beveiligers, psychologen, beleidsmedewerkers, werkplaatsbegeleiders en managers dragen op deze manier bij aan de veiligheid van onze samenleving.

'Het waarborgen van de privacy van welke gebruiker dan ook, is binnen DJI ons bestaansrecht'

Michaël

Patchen en ontwikkelen

Hoewel al deze medewerkers eenzelfde doel nastreven, doet de een dit van achter het bureau en is de werkvloer van de ander die van de gevangenis zelf. Deze diversiteit in werklocaties en werkzaamheden is een uitdaging voor de ICT’ers van het Shared Service Center ICT (SSC-I). Zij hebben de taak om de huidige software virusvrij te houden en zwakheden in de programma’s te ontdekken en te ‘patchen’. De ICT’ers aan de innovatiekant onderzoeken of nieuwe technieken als drones en irisscans aan dit doel kunnen bijdragen en ontwikkelen eigen applicaties die ieders werkzaamheden makkelijker, sneller en veiliger maken.

Veiligheid in de genen

Appontwikkelaar en interaction designer Michaël: ‘Het gevoel van veiligheid zit hier bij iedereen in de genen. Hoewel je als appontwikkelaar altijd wel moet zorgen dat de privacy van welke gebruiker dan ook gewaarborgd blijft, is dat binnen DJI ons bestaansrecht. Een app als E-parafeer, waardoor directieleden en managers documenten kunnen inzien en er gelijk goedkeuring op kunnen geven, moet uitermate streng beveiligd zijn.’

Veldonderzoek voor apps

Michaël startte binnen de afdeling Ontwikkeling en Projecten een team op dat zich puur bezighoudt met het bedenken en bouwen van applicaties voor tablets en smartphones. Als interaction designer is hij erop gebrand dat zijn apps voor de gebruikers op de werkvloer makkelijk en handig zijn. Daarom doet hij veldonderzoek: ‘Voor een app die voortdurend bij moet gaan houden waar de gedetineerdenbusjes zich bevinden, reed ik een dag mee met de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Dit is de afdeling die verdachten en gedetineerden van en naar politiebureaus, rechtbanken, Huizen van Bewaring en gevangenissen brengt. Naast het meelopen op de werkvloer organiseer ik ook workshops en ontwikkel ik mockups om het gebruik vooraf te testen.’

Update anti-virusprogramma

Collega IT-beveiligingsspecialisten van Michaël losten recent met een update van een anti-virusprogramma een kwetsbaarheid op. Wat bleek? DJI’ers konden via speciaal ingepakte zip-bestandjes die mensen van buitenaf verstuurden mogelijk een virus op hun computer binnenhalen. Computers die bij de balie van een penitentiaire inrichting staan en waarop het bezoek van gedetineerden geregistreerd wordt. Of een laptop van een beleidsmedewerker die antwoorden op Kamervragen bij de staatssecretaris moet aanleveren.

Risico inschatting

Doordat zij dit met collega’s van het Security Operations Center al van tevoren aan zagen komen, konden ze een risicoinschatting maken. Het anti-virusprogramma werd binnen een week vervangen. Kwetsbaarheden in de software zelf worden constant in beeld gehouden. Zo kan iedere keer bepaald worden of het gevaar zo groot is dat de software direct geüpdatet moet worden of dat gewacht kan worden tot het vaste updatemoment.

Michael in gesprek met collega achter computer

Blijvend innoveren

Michaël werkt momenteel ook met zijn team aan het project Zelf Bediening Justitiabelen, een project dat erop gericht is om gedetineerden zelfredzamer te maken. ‘Een van de apps stelt justitiabelen in staat zelf hun boodschappen in de ‘gevangenissupermarkt’ te bestellen op een beveiligde tablet. Nu worden er nog formulieren uitgedeeld, die weer opgehaald moeten worden. Dat kost veel mankracht; de app bespaart het personeel tijd.’ Daarnaast kunnen de bestelformulieren niet kwijtraken of verkeerd worden gelezen. ‘Ik doe mijn werk goed als de gebruiker gemakkelijker en dus blijer zijn werk kan doen’, meent Michaël over het belang van blijvend innoveren op ICT-gebied.

Schijnbaar klein

Een collega ICT-beveiliger van Michaël bevestigt: ’Als ICT’er bij DJI is het cruciaal dat alles goed gaat. Het kan om zoiets schijnbaar ‘kleins’ gaan als dat de röntgenfoto’s van de tandarts niet goed zichtbaar zijn. Of een per ongeluk verkeerd gedownload bestandje dat via de mail binnenkomt. Voor je het weet, kan een incident tot Kamervragen leiden of crasht het systeem van degenen die dagelijks aan de veiligheid van onze samenleving werken. De consequenties van defecten of vergissingen zijn hier duidelijker dan op andere werkplekken.’

Meer over de organisatie

Meer relevante ICT-artikelen

Als een van de grootste ICT-werkgevers van ons land biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk voor ICT’ers.

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon