Tech event @Rijksoverheid #architectuur

Werken als IT-architect, wat is dat nu precies? Bij de Rijksoverheid verbeter je in deze functie de informatietechnologie voor 17 miljoen Nederlanders. Tijdens onze Tech events vertellen we je meer over de inhoud van het werk en carrièremogelijkheden bij de Rijksoverheid. Het meest recente Tech event @Rijksoverheid was op 24 november 2021. Ongeveer 140 deelnemers meldden zich aan om te kijken en luisteren naar online presentaties en gesprekken over architectuurprojecten binnen het Rijk.

Architectuur op de kaart

De Tech events @Rijksoverheid worden een paar keer per jaar georganiseerd voor verschillende IT-expertises. Ze geven een inkijkje in het diverse werk van de Rijksoverheid. Dit keer stond het vakgebied architectuur in de spotlight, op het snijvlak tussen techniek en business. Benita Brouwer van het team Rijksbrede I-Arbeidsmarktcommunicatie (I-AMC)  hostte het event vol enthousiasme en stelde de sprekers ook vragen.

HR-motor van het Rijk

Aan business architecten Evelien Groenendal en Jeannette Benschop de eer om te beginnen met hun verhaal over het project HR-procesarchitectuur Rijk. Hiervoor maken zij van alle verschillende HR-processen binnen de Rijksoverheid een grootschalig overzicht. Hun werkgever P-Direkt wordt ook wel de HR-motor genoemd, aangezien deze organisatie zorgt voor alle personeels- en salarisadministratie. Hun missie is om de hele Rijksoverheid meer als 1 werkgever te gaan zien. Inmiddels zijn Evelien en Jeannette ruim 2 jaar bezig en zijn er mooie overzichten gemaakt.

Ik wilde graag doorgroeien tot business architect, dit werk past precies bij me
EvelienGroenendaal architect bij P-Direkt portret

Evelien Groenendal
Business Architect P-Direkt
P-Direkt

Verbanden zien

Het leukste aan het werk binnen de Rijksoverheid vindt Jeannette dat de organisatie altijd in beweging is. Zo zoeken ze nu ook uitbreiding voor hun team, vertelt ze. Hoe word je dan business architect, vraagt een deelnemer. Evelien antwoordt: ‘Ik kwam bij dit vakgebied uit na een zoektocht naar wat ik vroeger leuk vond. Bijvoorbeeld puzzelen en verbanden zien. Je moet daar wel interesse in hebben.’ Jeannette: ‘Een belangrijk onderdeel van het werk is informatie ophalen. De echte experts weten wat er speelt. Daarom organiseren we ook vaak dwarskijksessies, om met stakeholders te toetsen of onze visie klopt met de werkelijkheid op de werkvloer.’

Ik verbind de business en IT met elkaar
Jeannette Benschop

Jeannette Benschop
Business Architect P-Direkt
P-Direkt

Just in time, just enough

Na een korte pauze is het tijd voor een andere gedurfde kijk op architectuur, namelijk die van de architecten van de Kamer van Koophandel (KVK). Solution architect Jochen Pierik en enterprise architect Dirk Witte geven een presentatie over hun kortcyclische aanpak ‘Just in time, just enough’. Hiermee willen ze producten ontwikkelen die ‘just enough’ bijdragen aan de kwaliteit van de besluitvorming op alle niveaus en ‘just in time’ voor het slicen van epics naar features naar stories. Kortom: precies op het juiste moment op het juiste niveau informatie bieden.

Architectuur is vooruitkijken

Geweten van de organisatie

KVK is een organsatie met veel ambities, vertelt Dirk. ‘We denken vanuit vraagstukken. Ons doel is om de samenhang te verbeteren door architectuur. Net als P-Direkt halen ook wij veel informatie uit gesprekken met stakeholders. Het geeft energie als zij enthousiast zijn en ook iets aan de diensten hebben.’ Een vraag van een deelnemer: ‘Is de architect het geweten van een organisatie?’ Jochen antwoordt: ‘Zo zou je het wel een beetje kunnen zien. We houden zicht op de kwaliteit op langere termijn.’ Dirk: ‘We behoeden de organisatie voor opportunisme, en controleren steeds of alles nog volgens de afspraken gaat.’

In al mijn vezels ben ik een enterprise architect
Dirk-Witte-portret

Dirk Witte
Enterprise architect
Kamer van Koophandel

Rondetafelgesprek

Dan schuiven er meer architecten aan voor het rondetafelgesprek met Q&A. Roland Verdonk is lead architect en teamleider van het architectuurteam bij IVO Rechtspraak, de ICT-dienstverlener van de Rechtspraak. Ook hij herkent het belang van vaardigheden in de verbindende functie als architect. Zijn organisatie kent een brede samenwerking met onder andere de Politie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Van deze laatste organisatie is ook domein architect Marcel Vos aangesloten. Hij heeft geen technische achtergrond, maar weet na 20 jaar wel alles over hoe de systemen van de IND in elkaar zitten.

Meer zelfredzaamheid

Welke ontwikkelingen spelen er binnen het vakgebied architectuur, wil een deelnemer graag weten. Jochen: ‘KVK werkt aan de zelfredzaamheid van ondernemers. Het is fijn als zij steeds meer online zelf kunnen regelen.’ Daarnaast wordt benoemd dat architecten werken aan duurzame oplossingen in plaats van alleen een pleister op de wond. De volgende vraag is of architecten ook verantwoordelijk zijn voor wildgroei binnen de organisatie. Alle sprekers aan tafel leggen uit dat zij alleen advies kunnen geven. Alleen bij IVO Rechtspraak heeft Roland een eigen board, die ook meedenkt over besluitvorming.

Denkrichtingen aan elkaar verbinden

Waarom is architectuur belangrijk in een organisatie? Die vraag komt daarna voorbij in de chat. Marcel: ‘Je kunt verandering doordacht sturen. Dat is ook meteen de grootste uitdaging van architecten.’ Jeannette: ‘Architecten hebben overzicht en kunnen denkrichtingen aan elkaar verbinden.’ Als laatste bespreken ze hoe de werkdag van een architect eruitziet. Roland: ‘Het zal niet voor iedereen hetzelfde zijn natuurlijk, maar ik ben vooral veel aan het overleggen met opdrachtgevers en teamleden.’

Op de hoogte blijven?

Aan het einde van het evenement komen er verschillende QR-codes voorbij, waarmee deelnemers worden doorgestuurd naar vacatures op de website Werken voor Nederland. Ook kunnen deelnemers aangeven met welke organisatie(s) ze graag verder willen praten over bijvoorbeeld carrièremogelijkheden of plekken voor stages of afstudeeropdrachten. Tot slot is het handig om je aan te melden voor updates en zo op de hoogte te blijven van alle trends, ontwikkelingen en natuurlijk carrièrekansen binnen het vakgebied IT bij de Rijksoverheid.

Dit doe je als IT-architect bij de Rijksoverheid

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon